Często korzystasz z kuchenki mikrofalowej? Sprawdź, jaki to ma wpływ na zdrowie

Podgrzewasz jedzenie w mikrofalówce? Naukowcy wykazali, że promieniowanie niszczy nie tylko wartości odżywcze pożywienia, ale także ma negatywny wpływ na serce.

 

Typowa częstotliwość promieniowania mikrofalowego jest wystarczająca, aby wywrzec wpływ na tętno i rytm serca. W rzeczywistości, zaledwie 2,4 GHz, czyli średnia częstotliwości wytwarzana przez kuchenki mikrofalowe, może spowodować natychmiastowe i drastyczne zmiany w ludzkim sercu.

Według dr Magdy Havas z Uniwersytetu w Trent, u osób narażonych na promieniowanie w ciągu zaledwie trzech minut przy 2,4 GHz mogą wystąpić poważne reakcje zmian tętna.

Badania wykazały, że zmiany, które mogą być wywołane promieniowaniem mikrofalowym mogą obejmować kołatanie serca, zlepianie krwinek czerwonych oraz wahania układu nerwowego.

 

Podgrzewanie pokarmu w kuchenkach mikrofalowych może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie
Podgrzewanie pokarmu w kuchenkach mikrofalowych może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie (123rf)

Dr Havas ujawniła również, że kuchenki mikrofalowe mogą podwyższać ryzyko cukrzycy.

Negatywne reakcje organizmu na promieniowanie zaobserwowano u ludzi, którzy stoją blisko kuchenki mikrofalowej czekając na podgrzanie się produktu.

Przez wiele lat, przeprowadzono wiele badań na temat szkodliwości mikrofalówek na nasze zdrowie. Wszystkie ujawniły, że kuchenki mikrofalowe nie wytwarzają żadnych natychmiastowych efektów biologicznych, ponieważ promieniowanie jest zbyt niskie. Większość z tych badań przeprowadzono kilkanaście lat temu. Teraz promieniowanie oddziałuje na nas z wielu źródeł, w tym urządzeń elektromagnetycznych, laptopów, routerów  i telefonów komórkowych.

  • Jest to pierwsze badanie, które dokumentuje natychmiastowe i radykalne zmiany zarówno w pracy serca, jak i zmienności rytmu serca spowodowane przez urządzenia generującego mikrofale – mówi główna autorka tego badania dr Havas.

ZOBACZ TAKŻE

Fakty i mity o mikrofalówce

Mikrofalówki produkują około 2,4 GHz, co powoduje ogrzewanie dielektryczne, czyli cząsteczki wody powodują intensywne wibracje żywności (nawet miliony razy na sekundę). Tworzy się tarcie molekularne, które niszczy składniki odżywcze i wpływa na częstość akcji serca u każdej osoby, która stoi w pobliżu kuchenki.

 

W rzeczywistości, mikrofale są stosowane w dziedzinie genetyki do przerabiania i osłabiania błon komórkowych oraz do rozrywania komórek.  Te uszkodzone komórki u ludzi stają się celem dla wirusów. Proces ten znany jest również jako "efekt mikrofalowy" lub "choroba mikrofalowa". W tkankach ludzkich mogą wystąpić te same gwałtowne deformacje jak w jedzeniu, które jest podgrzewane.

Jeśli korzystasz z kuchenki mikrofalowej i często też zdarzają ci się niewyjaśnione bóle głowy, nerwowość, niepokój, zawroty głowy, zaburzenia poznawcze, depresja, nudności po jedzeniu, zaburzenia widzenia, bóle zębów i szczęki lub ogromne pragnienie, powinieneś wiedzieć, że mogą to być skutki uszkodzenia tkanek i zakłócanie normalnej pracy serca i aktywności mózgu.

 

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.