Gotowanie z dzieckiem

Gotowanie z dziećmi to nie tylko świetna zabawa, ale i okazja, by nauczyć je wielu pożytecznych umiejętności. Wspólne przygotowywanie posiłków pełni także funkcję wychowawczą. Mimo to niewielu rodziców ma czas i chęć na pichcenie z dziećmi. Zniechęca ich także myśl o późniejszym sprzątaniu. Rzeczywiście dzieci, zwłaszcza małe, mają tendencję do rozsypywania produktów spożywczych. Jednak eksperci przekonują, że warto poświęcić czystość w kuchni dla wspólnie spędzonych chwil.

1. Zalety gotowania z dziećmi

Dziecko w kuchni
Dziecko w kuchni

Dzieci szybko się uczą, dlatego warto wykorzystać ten fakt i zapoznać swoją pociechę z podstawami gotowania....

zobacz galerię

Zobacz film: "Jak odżywiać się w czasie ciąży?"

Z pewnością nieraz zdarzyło się, że twoje dziecko kręciło nosem na zdrowe, pożywne dania. Specjaliści od żywienia przekonują, że ta sama potrawa przygotowana z udziałem malucha z pewnością zostałaby spróbowana. Być może maluch nie zjadłby całej porcji, ale przynajmniej poznałby nowy smak. Poprzez oswajanie dziecka z pełnowartościowymi produktami i zdrowymi daniami rodzice przyczyniają się do zdrowego stosunku malucha do jedzenia. Wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych we wczesnym okresie dzieciństwa procentuje w dalszym okresie życia. Dzieci, które w domu dobrze się odżywiają, lepiej się rozwijają i są zdrowsze. Nawet jeśli dziecku zdarzy się zjeść coś niezdrowego, liczy się to, co stanowi fundamenty jego diety, czyli owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty, różne rodzaje fasoli oraz chude mięso.

Korzyści płynące z gotowania z dziećmi można podzielić na krótkoterminowe i długoterminowe. Zachęcenie dzieci do próbowania zdrowych posiłków to jedna z krótkoterminowych korzyści. Ważne jest także poczucie sukcesu u dziecka – udało mu się osiągnąć coś, co przysłuży się innym członkom rodziny. Ponadto dzieci, które pomogły przygotować posiłek, chętniej w nim uczestniczą. Wspólne gotowanie stwarza także okazję do spędzania czasu z dzieckiem i oderwania go na jakiś czas od telewizora lub komputera. Natomiast do długofalowych korzyści z pichcenia z dzieckiem należą: zdobycie przez dziecko umiejętności gotowania, przyswojenie zdrowych nawyków żywieniowych oraz wzmocnienie pewności siebie dziecka. Co ciekawe, według badań amerykańskich naukowców, gotowanie z dzieckiem może zmniejszyć prawdopodobieństwo, że w przyszłości sięgnie ono po narkotyki.

2. Jak zacząć wspólne gotowanie z dziećmi?

Jeśli masz czas z rana, możesz wspólnie z dziećmi przygotować śniadanie. Jeżeli jednak wasze poranki są zwykle wyścigiem z czasem, lepiej wybrać obiad lub kolację na pichcenie z dzieckiem. Brak pośpiechu podczas gotowania jest niezwykle istotny, ponieważ dziecko nie powinno czuć presji z twojej strony. Świadomość, że rodzic jest niezadowolony z tempa pracy, potrafi zepsuć całą przyjemność ze wspólnego gotowania. Kiedy już zdecydujesz się na konkretny posiłek, przygotuj pokrojone warzywa i owoce – będziecie mogli podjadać je podczas przygotowywania dania.

Być może zastanawiasz się, czy twoja pociecha nie jest za mała, by pomagać w kuchni. Wiele dzieci wykazuje zainteresowanie przyrządzaniem posiłków już w wieku 2-3 lat. Nie jest to bynajmniej za wcześnie. Wystarczy znaleźć zajęcie dla malucha, które nie będzie wykraczało ponad jego możliwości. Dziecko powinno mieć poczucie, że coś udało mu się zrobić - w ten sposób wzmocnisz jego pewność siebie. Jakie czynności są w stanie wykonywać dzieci przed ukończeniem 5. roku życia? Maluchy mogą mierzyć i dodawać składniki, mieszać ingrediencje dłońmi, myć warzywa w durszlaku, łuskać kukurydzę, obierać niektóre produkty spożywcze, a także smarować coś tępym nożem do masła, na przykład naleśniki serem. Z wiekiem przybywa czynności, które dzieci są w stanie wykonać w kuchni. Starsze dzieci w wieku 8-10 lat zwykle potrafią już rozbić jaja i oddzielić białko od żółtka, samodzielnie czytać przepisy, wymyślać własne dania, korzystać z miksera elektrycznego (pod nadzorem dorosłego), mieszać potrawę w garnku (również przydatna jest opieka osoby dorosłej), otworzyć puszkę za pomocą specjalnego otwieracza, zetrzeć ser żółty na tarce i pokroić warzywa oraz owoce niezbyt ostrym nożem.

Dzieci szybko się uczą, dlatego warto wykorzystać ten fakt i zapoznać swoją pociechę z podstawami gotowania. Umiejętność przyrządzania posiłków z pewnością przyda się dziecku w przyszłości. Najważniejsze jest jednak, by powoli zwiększać stopień trudności wykonywanych czynności. Dzieci łatwo zniechęcają się porażkami, dlatego nie należy obarczać ich zbyt wymagającymi zadaniami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!