Trwa ładowanie...

Gotowanie z dzieckiem

Gotowanie z dziećmi to nie tylko świetna zabawa, ale i okazja, by nauczyć je wielu pożytecznych umiejętności. Wspólne przygotowywanie posiłków pełni także funkcję wychowawczą. Mimo to niewielu rodziców ma czas i chęć na pichcenie z dziećmi. Zniechęca ich także myśl o późniejszym sprzątaniu. Rzeczywiście dzieci, zwłaszcza małe, mają tendencję do rozsypywania produktów spożywczych. Jednak eksperci przekonują, że warto poświęcić czystość w kuchni dla wspólnie spędzonych chwil.

Zobacz film

1. Zalety gotowania z dziećmi

Dziecko w kuchni
Dziecko w kuchni

Dzieci szybko się uczą, dlatego warto wykorzystać ten fakt i zapoznać swoją pociechę z podstawami gotowania....

zobacz galerię

Z pewnością nieraz zdarzyło się, że twoje dziecko kręciło nosem na zdrowe, pożywne dania. Specjaliści od żywienia przekonują, że ta sama potrawa przygotowana z udziałem malucha z pewnością zostałaby spróbowana. Być może maluch nie zjadłby całej porcji, ale przynajmniej poznałby nowy smak. Poprzez oswajanie dziecka z pełnowartościowymi produktami i zdrowymi daniami rodzice przyczyniają się do zdrowego stosunku malucha do jedzenia. Wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych we wczesnym okresie dzieciństwa procentuje w dalszym okresie życia. Dzieci, które w domu dobrze się odżywiają, lepiej się rozwijają i są zdrowsze. Nawet jeśli dziecku zdarzy się zjeść coś niezdrowego, liczy się to, co stanowi fundamenty jego diety, czyli owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty, różne rodzaje fasoli oraz chude mięso.

Korzyści płynące z gotowania z dziećmi można podzielić na krótkoterminowe i długoterminowe. Zachęcenie dzieci do próbowania zdrowych posiłków to jedna z krótkoterminowych korzyści. Ważne jest także poczucie sukcesu u dziecka – udało mu się osiągnąć coś, co przysłuży się innym członkom rodziny. Ponadto dzieci, które pomogły przygotować posiłek, chętniej w nim uczestniczą. Wspólne gotowanie stwarza także okazję do spędzania czasu z dzieckiem i oderwania go na jakiś czas od telewizora lub komputera. Natomiast do długofalowych korzyści z pichcenia z dzieckiem należą: zdobycie przez dziecko umiejętności gotowania, przyswojenie zdrowych nawyków żywieniowych oraz wzmocnienie pewności siebie dziecka. Co ciekawe, według badań amerykańskich naukowców, gotowanie z dzieckiem może zmniejszyć prawdopodobieństwo, że w przyszłości sięgnie ono po narkotyki.

2. Jak zacząć wspólne gotowanie z dziećmi?

Jeśli masz czas z rana, możesz wspólnie z dziećmi przygotować śniadanie. Jeżeli jednak wasze poranki są zwykle wyścigiem z czasem, lepiej wybrać obiad lub kolację na pichcenie z dzieckiem. Brak pośpiechu podczas gotowania jest niezwykle istotny, ponieważ dziecko nie powinno czuć presji z twojej strony. Świadomość, że rodzic jest niezadowolony z tempa pracy, potrafi zepsuć całą przyjemność ze wspólnego gotowania. Kiedy już zdecydujesz się na konkretny posiłek, przygotuj pokrojone warzywa i owoce – będziecie mogli podjadać je podczas przygotowywania dania.

Być może zastanawiasz się, czy twoja pociecha nie jest za mała, by pomagać w kuchni. Wiele dzieci wykazuje zainteresowanie przyrządzaniem posiłków już w wieku 2-3 lat. Nie jest to bynajmniej za wcześnie. Wystarczy znaleźć zajęcie dla malucha, które nie będzie wykraczało ponad jego możliwości. Dziecko powinno mieć poczucie, że coś udało mu się zrobić - w ten sposób wzmocnisz jego pewność siebie. Jakie czynności są w stanie wykonywać dzieci przed ukończeniem 5. roku życia? Maluchy mogą mierzyć i dodawać składniki, mieszać ingrediencje dłońmi, myć warzywa w durszlaku, łuskać kukurydzę, obierać niektóre produkty spożywcze, a także smarować coś tępym nożem do masła, na przykład naleśniki serem. Z wiekiem przybywa czynności, które dzieci są w stanie wykonać w kuchni. Starsze dzieci w wieku 8-10 lat zwykle potrafią już rozbić jaja i oddzielić białko od żółtka, samodzielnie czytać przepisy, wymyślać własne dania, korzystać z miksera elektrycznego (pod nadzorem dorosłego), mieszać potrawę w garnku (również przydatna jest opieka osoby dorosłej), otworzyć puszkę za pomocą specjalnego otwieracza, zetrzeć ser żółty na tarce i pokroić warzywa oraz owoce niezbyt ostrym nożem.

Dzieci szybko się uczą, dlatego warto wykorzystać ten fakt i zapoznać swoją pociechę z podstawami gotowania. Umiejętność przyrządzania posiłków z pewnością przyda się dziecku w przyszłości. Najważniejsze jest jednak, by powoli zwiększać stopień trudności wykonywanych czynności. Dzieci łatwo zniechęcają się porażkami, dlatego nie należy obarczać ich zbyt wymagającymi zadaniami.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza