Grillowane i przypalone mięso przyczyną raka nerki

Spożywanie dużej ilości mięsa przyrządzanego w wysokich temperaturach czy nad otwartym ogniem może mieć w połączeniu z czynnikami genetycznymi wpływ na wyższe ryzyko raka nerki – twierdzą naukowcy z University of Texas MD Anderson Cancer Center.

Pacjenci onkologiczni biorący udział w badaniu częściej sięgali po czerwone i białe mięso, które było przypalone w wyniku grillowania oraz smażenia niż osoby niechorujące na raka nerki.

Tkanka zwierzęca przygotowywana pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza substancje nazywane aminami heterocyklicznymi oraz policykliczne aromatyczne węglowodory. Według National Cancer Institute powodują one zmiany w DNA podwyższające ryzyko nowotworu.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Kilka wcześniejszych badań zgłębiało już wpływ tych związków na nowotwór nerki, jednak teraz pierwszy raz analizie poddano związek pomiędzy jednym z konkretnych mutagenów, MeIQx (jest to jeden z aminów heterocyklicznych powstających pod wpływem wysokiej temperatury), a ryzykiem raka nerki.

Po raz pierwszy zbadane zostało również powiązanie pomiędzy predyspozycjami genetycznymi a konsumpcją tych związków rakotwórczych w odniesieniu do nowotworu nerki. Naukowcy porównali wzorce dietetyczne oraz profile ryzyka genetycznego 659 osób z nowo zdiagnozowanym rakiem do wzorców niemal 700 zdrowych ludzi.

Wyniki pokazały, że pacjenci onkologiczni zwykle jedli więcej mięs przypalonych w procesie grillowania i smażenia w porównaniu do osób zdrowych. Badani z dwoma wariantami genetycznymi (jednym związanym z sygnalizowaniem lipidowym w komórkach oraz drugim – z kodowaniem aktywacji innych genów, kiedy poziom tlenu jest niski) zdawały się być bardziej podatne na związki powodujące raka znajdujące się w spożywanych pokarmach. Te rodzaje genów występują powszechnie, jednak ich wpływ na ryzyko nowotworów przeważnie jest niewielki.

Co więcej, osoby w grupie nowotworowej częściej były otyłe, jadły mniej owoców a więcej kalorycznych produktów. Wcześniejsze badania udowodniły już, że zwiększona konsumpcja wysmażonego czy grillowanego mięsa powiązana jest z podwyższonym ryzykiem raka okrężnicy, trzustki czy prostaty.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.