Trwa ładowanie...

"Groźne dolegliwości". Mogą skutecznie popsuć urlop

 Katarzyna Prus
17.06.2024 12:40
Lato wyjątkowo im sprzyja. Lekarz mówi, jak unikać zatrucia
Lato wyjątkowo im sprzyja. Lekarz mówi, jak unikać zatrucia (Getty Images / Instagram)

W lecie częściej dochodzi do zatruć pokarmowych. Niewłaściwie przechowywana żywność, w wysokich temperaturch szybciej się psuje. By uniknąć przykrych konsekwencji zdrowotnych, zwłaszcza w podróży, warto przestrzegać kilku zasad.

spis treści

1. Lato sprzyja zatruciom pokarmowym

Nie ma wątpliwości, co do tego, że lato sprzyja zatruciom pokarmowym. W tym czasie powinniśmy więc szczególnie uważać na to, co i gdzie jemy, a także, jak przechowujemy żywność w domu.

"Ze względu na wysokie temperatury, znacznie wzrasta ryzyko zatruć pokarmowych. Nieodpowiednio przechowywana żywność szybciej się psuje, a namnażające się w niej chorobotwórcze bakterie powodują nieprzyjemne, a czasem groźne dolegliwości" - ostrzega na Instagramie lekarz Łukasz Durajski.

Lekarze przyznają, że leczenie w szpitalu może okazać się koniecznością tuż po urlopie.

Zobacz film: "Jakie są objawy grypy żołądkowej?"

- Zdarza się, że trafiają do nas pacjenci prosto z wakacji, na których zjedli coś niesprawdzonego. Mimo że z reguły nie ma poważnego zagrożenia dla życia, to z punktu widzenia pacjenta przebieg zatrucia jest wyczerpujący. Może się okazać, że w szpitalu musi zostać tydzień albo nawet dłużej - zaznaczała w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Aldona Kowalczuk-Kot z Kliniki Chorób Zakaźnych i Hepatologii Uniwersteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku.

Przy czym więcej ostrych przebiegów obserwuje się paradoksalnie u młodszych pacjentów. Starsi często chorują dłużej, ale mają łagodniejsze objawy.

Podstawowa zasada, na jaką zwraca uwagę dr Durajski, to mycie rąk. Podkreśla, że należy to robić zawsze po wyjściu z toalety i przed jedzeniem.

Równie istotny jest sposób przechowywania konkretnych produktów.

- Pamiętaj, by surowe mięso przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach - podkreśla lekarz w krótkim nagraniu na Instagramie.

Dodaje, że do krojenia surowego mięsa należy zawsze używać osobnych noży i desek, a warzywa i owoce dokładnie myć przed jedzeniem. Nie należy też zostawiać żywności poza lodówkę dłużej niż dwie godziny, a mięsa dłużej niż godzinę.

2. Uważaj na lody i egzotyczne jedzenie

Choć lato zachęca do jedzenia lodów, pamiętajmy, by nie kupować ich w niesprawdzonych źródłach. Lekarz wskazuje, że niebezpieczne mogą być te z automatu, bo niedoczyszczone elementy maszyny są "wylęgarnią bakterii".

Mycie rąk to podstawowa zasada, która pomaga uniknąć zatruć pokarmowych
Mycie rąk to podstawowa zasada, która pomaga uniknąć zatruć pokarmowych (Getty Images)

Na imprezach plenerowych należy zwrócić uwagę, czy jedzenie jest przechwowywane w chłodnym miejscu i szybko spożyte po przygotowaniu. Szczególną uwagę warto zwrócić na produkty, które szybko się psują, np. majonez.

- Zwróć uwagę na produkty, których opakowania mają wybrzuszone wieczka. W pakowanych produktach mięsnych może znajdować się jad kiełbasiany, który jest bardzo groźny.

Lekarz ma też zalecenia dla osób, które wybierają się na wakacje do egzotycznych krajów. W takich miejscach warto zachować podwójną ostrożność.

- Pamiętaj przede wszystkim, by pić napoje butelkowane. Uważaj na kostki lodu, bo one są najczęściej z wody z kranu. W krajach egzotycznych zawsze spożywaj jedzenie, które jest poddane obróbce termicznej, czyli gotowane, smażone lub pieczone - zaznacza ekspert.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze