Gulasz z indyka - przygotowanie, mięso z indyka
Potrawa bogata w pełnowartościowe białko. Zawiera także żelazo będące składnikiem naszej krwi a zatem związkiem niezbędnym do życia. Jego łatwo przyswajalna forma sprzyja pełniejszemu wchłanianiu. Gulasz z indyka jest daniem szybkim i prostym do przygotowania a jednocześnie bardzo smacznym. Oto przepis na pyszny gulasz z indyka.
1. Gulasz z indyka - przygotowanie
Do przygotowania gulaszu z indyka będą nam potrzebne następujące składniki:
- udo z indyka,
- cebula,
- przyprawy: sól, pieprz, curry, sos sojowy,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie gulaszu z indyka zaczynamy od zdjęcia skóry z mięsa i usunięcia kości. Następnie kroimy mięso jak na gulasz. Cebulę pokroić w grubą kostkę. Mięso szybko obsmażyć na dość silnym ogniu na oliwie, dodać cebulę. Chwilkę smażyć i zalać wodą, przyprawić do smaku i dusić aż cebula przekształci się w sos.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 362,2 kcal |
Białka | 37,36 g |
Tłuszcze | 22,92 g |
Cholesterol | 158 mg |
Węglowodany | 2,78 g |
Błonnik | 0,68 g |
Witamina C | 2,4 mg |
Witamina A | 80,8 µg |
2. Gulasz z indyka - mięso z indyka
Mięso indycze jest źródłem energii, zmniejsza uczucie zmęczenia i zwiększa odporność na choroby. Podane z indyjską mieszanką przypraw nazywaną curry poprawi trawienie, pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu i zlikwiduje obrzęki stawów. Danie idealne dla osób ceniących sobie ciekawą orientalną kuchnię. Mięso z indyka posiada wiele wartości odżywczych i jest niskokaloryczne, dlatego często mięso z indyka polecane jest przez dietetyków. Mięso z indyka posiada witaminy z grupy b oraz cynk.