3 z 7Zieleń na talerzu
Zielone warzywa liściaste zawierają dużo chlorofilu, przez co mogą absorbować toksyny. Korzystnie wpływają na produkcję żółci, neutralizują metale ciężkie, substancje chemiczne i pestycydy. Dzięki temu zmniejszają obciążenie wątroby.
Warzywa krzyżowe, jak brokuły lub kalafior, zwiększają produkcję glukozynolanu, który wspiera wypłukiwanie toksyn i zmniejsza ryzyko raka.
Szparagi, dzięki moczopędnemu działaniu, oczyszczają organizm. Działają korzystnie na wątrobę i nerki.
Świetnym uzupełnieniem zdrowych posiłków jest zielona herbata, bogata w przeciwutleniacze. Zawarte w niej katechiny sprzyjają oczyszczaniu organizmu.
Dodawanie do posiłków oliwy z oliwek to również świetny pomysł. Podobnie siemię lniane pomaga pozbywać się z organizmu toksyn.
Zobacz też: Oczyszczanie jelit - sposoby, dieta
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO