Jedz więcej surowych warzyw!

Tryskasz energią i jesteś wypełniony pozytywnymi wibracjami? A może, jak wielu z nas, jesteś podatny na osłabienie i zmęczenie? Jeśli tak, trzymaj się z dala od kolejnej kawy lub słodkich przekąsek. Według niektórych czołowych dietetyków, jedyne czego potrzebujesz to dawka surowego, „żywego” jedzenia, które znów wraca do łask. Sławne osoby, takie jak Donna Karan, Uma Thurman i Natalie Portman, zaczęły jeść surowe produkty w celu osiągnięcia optymalnego zdrowia. Nie jest to jednak tylko chwilowa moda gwiazd.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Zalety surowych produktów

Niezależnie, czy jest to świeże jabłko, czy kiełki soczewicy, najnowsze badania dowodzą, że tak zwane „żywe” produkty dostarczają nam dodatkowej energii, wspomagają trawienie i poprawiają ogólny stan zdrowia. „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą – owoce, warzywa, kiełki, nasiona, orzechy” – mówi Elaine Bruce z Centrum Żywego Jedzenia w Wielkiej Brytanii. „Te żywe, całkowicie naturalne produkty spożywcze zawierają wiele substancji odżywczych”. Oto pięć sposobów na wzbogacenie diety o surowe składniki.

Jedz więcej kiełków i orzechów

Nabierz zwyczaju posypywania jedzenia kiełkami soczewicy, fasoli aduki, fasoli mung i ciecierzycy. Rośliny po wypuszczeniu pędów zawierają znacznie więcej witamin, kwasów tłuszczowych, białka i minerałów niż jako nasiona. Możesz przygotować kiełki samemu. Zostawiając nasiona lub ziarna na noc w wodzie, a potem płucząc je dwa razy dziennie przez kilka dni, otrzymasz smaczny i zdrowy dodatek do naszego pożywienia. Orzechy, migdały i orzechy włoskie namocz na noc w wodzie i dodaj rano do swojego śniadania. Tak jak w przypadku kiełków, w ten sposób aktywujemy enzymy i składniki odżywcze, które są znaczniej łatwiej trawione.

Upewnij się, że jesz świeże produkty

Poszukaj sklepu warzywnego lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź także dobrego dostawcę mięsa. Na pewno są miejsca, gdzie można otrzymać świeże wyroby. Jedzenie powinno być zjedzone w ciągu tygodnia, bo potem traci świeżość i wartości odżywcze. Jeśli już zrobiłeś zakupy, a nie zamierzasz zjeść wszystkich produktów w najbliższym czasie, po prostu włóż je do zamrażarki.

Pij świeżo wyciskane soki

Soki warzywne i owocowe przynoszą najwięcej korzyści, gdy są absolutnie świeże. Kup takie owoce i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go wypij. Nie kupuj soków, które zostały przygotowane wcześniej niż w dniu, w którym je kupiłeś. Stojąc na półce sklepowej, tracą nie tylko swą aktywność enzymatyczną, ale również witaminy. Pij co najmniej jedną szklankę soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego. Nie bój się eksperymentować.

Ogranicz „martwe” produkty

Zwiększając spożycie „żywych” produktów, tym samym postaraj się zmniejszyć ilość „martwego” lub przetworzonego jedzenia w naszej codziennej diecie. Ogranicz takie elementy, jak: białe pieczywo, makaron, biały ryż, cukier, słodycze, przetwory i wypieki. W zamian jedz domowy chleb robiony na zakwasie, brązowy ryż, produkty pełnoziarniste oraz naturalne substancje słodzące, takie jak miód lub suszone owoce.

Mówi się, że człowiek jest tym, co je. Chociażby dlatego warto by było przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić kilka drobnych zmian. Niewiele tracimy, a jak wiele możemy zyskać!

Komentarze (1)
~ona
~ona ponad rok temu

Oby więcej było takich artykułów, niestety większość ludzi uważa, że podstawą diety są biały chleb, mięso, mleko i ser a na deser ciastko, warzywa traktowane są jako drobny dodatek do potraw, a przecież powinny być podstawą diety!

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Biegunka

Co robić, a czego unikać podczas biegunki?

Co robić, a czego unikać podczas biegunki?

także w celu jej zapobiegania. Unikaj surowych warzyw i owoców Na surowych warzywach i owocach mogą bytować drobnoustroje odpowiedzialne za wywołanie (...) mycia zębów skażoną wodą....

Kuchnie świata

Co jeść na mieście, czyli najzdrowsze dania kuchni świata

Co jeść na mieście, czyli najzdrowsze dania kuchni świata

to jednak, że można jeść je bez umiaru. Pamiętaj, że składa się z surowych ryb i owoców morza, które są źródłem białka. Nadmiar tego składnika w diecie (...) . Zawsze szukaj potraw ze świeżych, jak najmniej przetworzonych...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

Poznaj ulubione diety gwiazd

Poznaj ulubione diety gwiazd

surowych owoców i warzyw sprawia, że jest się zdrowszym i pomaga osiągnąć pożądaną wagę. Aktorka Demi Moore rzekomo zgubiła 5 kg, spożywając ¾ jedzenia (...) na surowo. Nie zaleca się jedzenia surowego...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Sekrety zdrowego odżywiania

Sekrety zdrowego odżywiania

. Aby zmienić swój sposób odżywiania, musisz zastąpić te produkty warzywami oraz owocami. Jedz mniej Jedz mniej produktów zawierających tłuszcz oraz dużą ilość (...) połóż tylko kawałek pizzy, a resztę...

Dania z warzyw

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Najlepszy sposób na zdrowie Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe (...) ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały wyśmienicie!...

Dieta przyszłej mamy

Dieta, która uwolni cię od porannych mdłości

Dieta, która uwolni cię od porannych mdłości

wymagającym hospitalizacji. Jak wynika z badań, kobiety spożywające więcej owoców morza, warzyw takich jak cebula, por, czosnek czy szalotka (...) Jedz regularnie Gdy się obudzisz, zjedz pierwszą, lekką...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

8 kroków do optymalnej diety

8 kroków do optymalnej diety

Jedz więcej białka Spożywając większą ilość białka, wpływamy korzystnie na metabolizm, co ułatwia wprowadzanie kolejnych zmian w kwestii nawyków (...) niewiele składników odżywczych czy błonnika, a do tego prowadzą do...

Zdrowe odżywianie

Jak schudnąć bez diety? - galeria

Jak schudnąć bez diety? - galeria

więcej niż musimy. Spożywaj więcej warzyw Na obiad czy kolację staraj się zjeść więcej niż tylko jeden rodzaj warzywa. Im więcej owoców i warzyw...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

E oraz witamin z grupy B. Oczywiście zawiera również dużo kalorii, a więc uważaj i nie jedz więcej niż dwie łyżeczki dziennie. Najlepiej wybierać (...) Jedz zdrowo i tanio Nie musisz wydawać kroci na...