Trwa ładowanie...

Korzyści odczujesz już po godzinie. Jedz jak najczęściej

Avatar placeholder
18.07.2023 07:18
Nie tylko smaczne, ale także i zdrowe. Sięgaj po te owoce, by obniżyć poziom cholesterolu
Nie tylko smaczne, ale także i zdrowe. Sięgaj po te owoce, by obniżyć poziom cholesterolu (Getty Images)

Naukowcy odkryli, że spożywanie truskawek może zapobiegać gromadzeniu się złogów tłuszczu, które powodują zawał serca i udar mózgu. To kolejny powód, by częściej sięgać po te letnie owoce.

spis treści

1. Truskawki na obniżenie cholesterolu

Truskawki pełne są witaminy C i chronią przed potencjalnie śmiertelnymi zatorami tętnic, spowodowanymi wysokim poziomem cholesterolu. Z badań wynika, że korzyści można odczuć już po godzinie od ich spożycia.

Za odkryciem stoją naukowcy z Setsunan University w Osace w Japonii. Przeprowadzili także eksperyment, by sprawdzić, jak szybko staną się widoczne efekty zdrowotne po spożyciu owoców.

Zobacz film: "Lekarze o polskiej lekomani. Pacjenci wierzą, że pigułka pomoże na wszystko"

Do badań zaproszono 23 młode i zdrowe kobiety, którym podano 500 gramów truskawkowego puree lub słodki napój. Po 30 minutach pobrano próbki krwi, a testy były powtarzane co pół godziny przez kolejne cztery godziny.

Truskawki to nie tylko pyszne, ale także i zdrowe owoce
Truskawki to nie tylko pyszne, ale także i zdrowe owoce (Pixabay)

2. Spożywaj jak najczęściej

Wyniki opublikowane w czasopiśmie "Journal of Nutritional Science" nie pozostawiają złudzeń. Truskawki okazują się świetnym sposobem, by zapobiegać powstawaniu złogów tłuszczu.

U uczestniczek, którym podano puree z truskawek, wykryto mniej oznak nagromadzenia lipoprotein o niskiej gęstości, niż u tych, które w czasie eksperymentu spożywały słodzony napój.

Cholesterol LDL, nazywany tym złym, może powodować zwężenie i zablokowanie naczyń krwionośnych. Tworzące się złogi zwiększają ryzyko zawału serca oraz udaru, kluczowe jest więc utrzymywanie go w ryzach.

Korzyści związane ze spożywaniem truskawek widoczne są w ciągu zaledwie godziny od ich spożycia. "Truskawki są ważnym źródłem składników odżywczych, a badania wykazują, że wysokie spożycie takich owoców wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia" - podsumowali autorzy.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze