Korzyści płynące ze spożywania żywności ekologicznej
Najbardziej słynnym faktem o ekologicznej żywności jest to, że kosztuje ona dużo. Średnio produkty spożywcze organiczne są o około 47 procent droższe od tradycyjnych.
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie „Nature Plant” podjęło analizę wszystkich dotychczas zebranych danych na temat rolnictwa ekologicznego w porównaniu z konwencjonalnym, po czym okazało się, że rolnictwo ekologiczne daje wiele korzyści.
Pierwsze wzmianki o rolnictwie ekologicznym wywołały wiele kontrowersji jako wyidealizowany i nieefektywny sposób żywienia ludzi.
Nic dziwnego więc, że niewiele było badań na ten temat.
John Reganold, profesor gleboznawstwa na Uniwersytecie w stanie Washington i glówny autor badania przeanalizował dostępne dane zgromadzone przez okolo 40 lat i zbadał wpływ organicznego rolnictwa na czynniki takie jak wydajność, wpływ na środowisko, opłacalność ekonomiczna i dobrobyt społeczny.
Naukowcy twierdzą, że żywność organiczna może najlepiej wyżywić ludzi na całym świecie w coraz bardziej niestabilnym klimacie.
Na początku może to wydawać się mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę to, że plony z rolnictwa ekologicznego są zazwyczaj o 10-20 procent niższe niż z konwencjonalnego. To dlatego, że rolnictwo tradycyjne dopuszcza stosowanie nawozów sztucznych, które nie są dozwolone w uprawach ekologicznych.
Naukowcy podkreślają, że kiedy rolnicy nawożą glebę, składniki są natychmiast dostępne dla roślin, dzięki czemu mogą one rosnąć szybciej. Rolnictwo ekologiczne wymaga zaś nawozów naturalnych pochodzących z substancji organicznych, takie jak kompost, obornik. Przy takim rodzaju nawożenia, potrzeba jest więcej czasu, aby odpowiednie składniki odżywcze dostały się do roślin.
ZOBACZ TAKŻE
Ale Reganold odnalazł jeden scenariusz, w którym badania wskazują, że plony organiczne są konsekwentnie większe niż konwencjonalne: w okresach suszy.
Gleba upraw organicznych jest zbudowana z materii organicznej, która może magazynować duże ilości wody. Oznacza to, że do czasu, kiedy roślina otrzyma wodę, może pobierać ją z gleby przez długi czas.
Rolnictwo ekologiczne zazwyczaj zużywa też mniej energii. Wyniki badań z 2015 roku opublikowane w czasopiśmie PNAS ogłosiły, że rolnictwo ekologiczne jest bardziej opłacalne niż konwencjonalne, przynosząc rolnikom o około 22 – 35 procent więcej dochodów.
Wiele badań wykazało też, że żywność ekologiczna jest bardziej pożywna niż konwencjonalna, ponieważ dostarcza większe ilości witaminy C, antyoksydantów i niezbędnych nienasyconych kwasów tluszczowych nalezących do szeregu omega-3.
Inne badania wskazują, że u dzieci spożywających ekologiczną żywność odnotowano niższy wskaźnik metabolitów pochodzących z pestycydów w porównaniu do tych, którzy jedzą normalne produkty.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.