Korzyści płynące ze spożywania żywności ekologicznej

Najbardziej słynnym faktem o ekologicznej żywności jest to, że kosztuje ona dużo. Średnio produkty spożywcze organiczne są o około 47 procent droższe od tradycyjnych.

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie „Nature Plant” podjęło analizę wszystkich dotychczas zebranych danych na temat rolnictwa ekologicznego w porównaniu z konwencjonalnym, po czym okazało się, że rolnictwo ekologiczne daje wiele korzyści.

Pierwsze wzmianki o rolnictwie ekologicznym wywołały wiele kontrowersji jako wyidealizowany i nieefektywny sposób żywienia ludzi.

Nic dziwnego więc, że niewiele było badań na ten temat.

John Reganold, profesor gleboznawstwa na Uniwersytecie w stanie Washington i glówny autor badania przeanalizował dostępne dane zgromadzone przez okolo 40 lat i zbadał wpływ organicznego rolnictwa na czynniki takie jak wydajność, wpływ na środowisko, opłacalność ekonomiczna i dobrobyt społeczny.

Naukowcy twierdzą, że żywność organiczna może najlepiej wyżywić ludzi na całym świecie w coraz bardziej niestabilnym klimacie.

Istnieje coraz więcej dowodów naukowych na korzyści płynące ze spożywania ekologicznej żywności
Istnieje coraz więcej dowodów naukowych na korzyści płynące ze spożywania ekologicznej żywności (123rf)

Na początku może to wydawać się mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę to, że plony z rolnictwa ekologicznego są zazwyczaj o 10-20 procent niższe niż z konwencjonalnego. To dlatego, że rolnictwo tradycyjne dopuszcza stosowanie nawozów sztucznych, które nie są dozwolone w uprawach ekologicznych.

Naukowcy podkreślają, że kiedy rolnicy nawożą glebę, składniki są natychmiast dostępne dla roślin, dzięki czemu mogą one rosnąć szybciej. Rolnictwo ekologiczne wymaga zaś nawozów naturalnych pochodzących z substancji organicznych, takie jak kompost, obornik. Przy takim rodzaju nawożenia, potrzeba jest więcej czasu, aby odpowiednie składniki odżywcze dostały się do roślin.

ZOBACZ TAKŻE

Gdzie kupić żywność ekologiczną?

Ale Reganold odnalazł jeden scenariusz, w którym badania wskazują, że plony organiczne są konsekwentnie większe niż konwencjonalne: w okresach suszy.

Gleba upraw organicznych jest zbudowana z materii organicznej, która może magazynować duże ilości wody. Oznacza to, że do czasu, kiedy roślina otrzyma wodę, może pobierać ją z gleby przez długi czas.

Rolnictwo ekologiczne zazwyczaj zużywa też mniej energii.  Wyniki badań z 2015 roku opublikowane w czasopiśmie PNAS ogłosiły, że rolnictwo ekologiczne jest bardziej opłacalne niż konwencjonalne, przynosząc rolnikom o około 22 – 35 procent więcej dochodów.

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?
Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny? [12 zdjęć]

Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle...

zobacz galerię

Wiele badań wykazało też, że żywność ekologiczna jest bardziej pożywna niż konwencjonalna, ponieważ dostarcza większe ilości witaminy C, antyoksydantów i niezbędnych nienasyconych kwasów tluszczowych nalezących do szeregu omega-3.

Inne badania wskazują, że u dzieci spożywających ekologiczną żywność odnotowano niższy wskaźnik metabolitów pochodzących z pestycydów w porównaniu do tych, którzy jedzą normalne produkty.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy