2 z 7Świeża mozzarella
Na miejscu pierwszym znalazła się świeża mozzarella, która jest uważana za najzdrowszy ser.
Walorem mozzarelli jest także korzystny stosunek wapnia do fosforu.
Trzeba jej oddać, że jest również źródłem witaminy B12.
W 100 g porcji zawarte jest 2,6 mcg witaminy B12, czyli 100 proc. dziennego zapotrzebowania.
Chociaż ser mozzarella jest głównie źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie cieszą się dobrą opinią, to warto nadmienić, że część z nich stanowią kwasy krótko- i średniołańcuchowe wykazujące korzystny wpływ na nasz organizm.
Mozzarella zawiera także sprzężony kwas linolowy, czyli składnik preparatów odchudzających.
Ciekawostka
Na południu Włoch na półkach sklepowych z żywnością dla dzieci można znaleźć mozzarellę w kształcie figurek: słoni, świnek lub smoków – wszystko po to, by już od najmłodszych lat nauczyć dzieci jedzenia produktów zaliczanych do narodowego dziedzictwa kulinarnego.