Kwas linolowy a odchudzanie

Kwas linolowy (LA) należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W diecie człowieka powinien pokrywać 30 proc. dziennego zapotrzebowania na tłuszcz. Sprzężony kwas linolowy – CLA - wykazuje prozdrowotne działanie, w tym wspomaga proces odchudzania.

Właściwości CLA

Sprzężony kwas linolowy CLA stanowi naturalny składnik występujący w żywności pochodzenia zwierzęcego, w organizmach, w których powstaje z kwasu linolowego.

Polecane wideo:

Największe jego ilości znajdują się w mleku krowim (2,9-11,3 mg/g tłuszczu) oraz produktach mlecznych, a także mięsie wołowym (3,1-8,5 mg/g tłuszcz). Kwas znajduje się również w baraninie, cielęcinie oraz nasionach słonecznika.

Dotychczas przeprowadzone badania wykazały, że spożywanie kwasu linolowego CLA chroni przed rozwojem nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy oraz wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Sprzężony kwas linolowy zapobiega powstaniu i rozwojowi nowotworów - piersi, skóry, jelita grubego oraz wątroby. Chroni przed chorobami układu krążenia, gdyż zapobiega utlenianiu lipoproteiny LDL, a tym samym tworzeniu się blaszki miażdżycowej.

Wykazano również korzystny wpływ na metabolizm insuliny i glukozy u diabetyków. Na czczo kwas linolowy zapobiegał hipoglikemii oraz zwiększał insulinowrażliwość komórek.

Kwas linolowy w otyłości

Badania kliniczne wykazały, że sprzężony kwas linolowy wpływa na metabolizm, w wyniku przyspieszenia podstawowej przemiany materii. Dlatego też przyjmowanie suplementów diety zawierających CLA lub spożywanie dużej ilości produktów mlecznych wspomaga odchudzanie.

Jednakże sama dieta oraz przyjmowanie suplementów diety nie przyniosą pożądanych efektów, jeśli nie zostanie wprowadzona aktywność fizyczna. Prozdrowotne działanie CLA jest również wynikiem wysokiej aktywności antyoksydacyjnej (ok. 100-krotnie większej niż α-tokoferolu).

Wolne rodniki powstające w czasie intensywnych ćwiczeń fizycznych, jeśli nie zostaną szybko zneutralizowane, mogą uszkadzać komórki oraz tkanki. Do substancji o właściwościach antyoksydacyjnych należą również witaminy A, C, E oraz flawonoidy, które obecne są w warzywach i owocach.

Osoby odchudzające, które chcą bezpiecznie stracić na wadze powinny stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, w której znajdują się spore ilości produktów mlecznych (jogurty naturalne, kefiry, sery twarogowe). Produkty te są również bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Ponadto jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, zwiększenia masy mięśniowej. Dieta odchudzająca powinna dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w przeciwnym razie po zakończeniu procesu odchudzania wystąpi efekt jojo.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ciąża i dziecko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Ciąża i dziecko
Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

, która jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Kalafior powinien znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży - to właśnie cholina odpowiada za prawidłowy rozwój (...) mózgu dziecka. Jedzenie kalafiora przyniesie korzyści...

Ciąża i dziecko

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

Najważniejsze badania, które powinna wykonać każda kobieta O tym, że zdrowie jest najważniejsze, nie musimy nikogo przekonywać. Właśnie dlatego nie warto bagatelizować symptomów takich jak zaburzenia miesiączkowania, chroniczne zmęczenie czy bóle brzucha....

Ciąża i dziecko

Obalamy mity na temat endometriozy

Obalamy mity na temat endometriozy

, że endometrioza całkowicie przekreśla szanse na poczęcie dziecka i szczęśliwe donoszenie ciąży. Istnieją skuteczne metody leczenia niepłodności związanej (...) , jajowodów czy jelit. Choroba ta często dotyka kobiety...

Ciąża i dziecko

Grzyby trujące zawierające amanitynę

Grzyby trujące zawierające amanitynę Odtwórz wideo

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego jedne grzyby są smaczne i jadalne, a inne powodują niebezpieczne dla zdrowia i życia zatrucia? Wszystko przez znajdujące się w leśnych skarbach toksyczne substancje, z których najbardziej groźną dla człowieka...

Ciąża i dziecko

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Powrót do korzeni Bańki, pijawki i naturalne mikstury - świat oszalał na punkcie tradycyjnych metod leczniczych. Nic dziwnego - to proste i skuteczne sposoby na walkę z objawami chorób i wzmocnienie odporności. Stosują je nawet celebryci i sportowcy,...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Zdrowie na talerzu Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu,...

Ciąża i dziecko

Lubczyk - ziele miłości

Lubczyk - ziele miłości

Zdrowie z natury Liście lubczyku nie tylko dodają aromatu potrawom, ale również pozytywnie wpływają na zdrowie. Popularne zioło od wieków wykorzystywane jest jako naturalne remedium na wiele dolegliwości. Pozytywnie działa na układ pokarmowy, moczowy...

Ciąża i dziecko

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Poznaj freekeh Freekeh (inaczej frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy - produktu znanego najbardziej w Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce oraz krajach arabskich. Jest to jeden z rodzajów gruboziarnistej kaszy produkowanej...