Kwas linolowy a odchudzanie

Kwas linolowy (LA) należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W diecie człowieka powinien pokrywać 30 proc. dziennego zapotrzebowania na tłuszcz. Sprzężony kwas linolowy – CLA - wykazuje prozdrowotne działanie, w tym wspomaga proces odchudzania.

1. Właściwości CLA

Sprzężony kwas linolowy CLA stanowi naturalny składnik występujący w żywności pochodzenia zwierzęcego, w organizmach, w których powstaje z kwasu linolowego.

Największe jego ilości znajdują się w mleku krowim (2,9-11,3 mg/g tłuszczu) oraz produktach mlecznych, a także mięsie wołowym (3,1-8,5 mg/g tłuszcz). Kwas znajduje się również w baraninie, cielęcinie oraz nasionach słonecznika.

Zobacz film: "Jak odżywiać się w czasie ciąży?"

Dotychczas przeprowadzone badania wykazały, że spożywanie kwasu linolowego CLA chroni przed rozwojem nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy oraz wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Sprzężony kwas linolowy zapobiega powstaniu i rozwojowi nowotworów - piersi, skóry, jelita grubego oraz wątroby. Chroni przed chorobami układu krążenia, gdyż zapobiega utlenianiu lipoproteiny LDL, a tym samym tworzeniu się blaszki miażdżycowej.

Wykazano również korzystny wpływ na metabolizm insuliny i glukozy u diabetyków. Na czczo kwas linolowy zapobiegał hipoglikemii oraz zwiększał insulinowrażliwość komórek.

2. Kwas linolowy w otyłości

Badania kliniczne wykazały, że sprzężony kwas linolowy wpływa na metabolizm, w wyniku przyspieszenia podstawowej przemiany materii. Dlatego też przyjmowanie suplementów diety zawierających CLA lub spożywanie dużej ilości produktów mlecznych wspomaga odchudzanie.

Jednakże sama dieta oraz przyjmowanie suplementów diety nie przyniosą pożądanych efektów, jeśli nie zostanie wprowadzona aktywność fizyczna. Prozdrowotne działanie CLA jest również wynikiem wysokiej aktywności antyoksydacyjnej (ok. 100-krotnie większej niż α-tokoferolu).

Wolne rodniki powstające w czasie intensywnych ćwiczeń fizycznych, jeśli nie zostaną szybko zneutralizowane, mogą uszkadzać komórki oraz tkanki. Do substancji o właściwościach antyoksydacyjnych należą również witaminy A, C, E oraz flawonoidy, które obecne są w warzywach i owocach.

Osoby odchudzające, które chcą bezpiecznie stracić na wadze powinny stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, w której znajdują się spore ilości produktów mlecznych (jogurty naturalne, kefiry, sery twarogowe). Produkty te są również bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Ponadto jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, zwiększenia masy mięśniowej. Dieta odchudzająca powinna dostarczać wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w przeciwnym razie po zakończeniu procesu odchudzania wystąpi efekt jojo.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!