Kuchnia rosyjska

Współczesna rosyjska kuchnia jest pełna aromatów, wykwintnych i smakowitych dań. Duży wpływ wywarła na nią kuchnia polska, włoska, francuska oraz niemiecka. Kuchnia Rosji słynie przede wszystkim z kawioru, który jest pozyskiwany z ryby bieługi oraz łososia. Dania rosyjskie to także dziczyzna, cyranki, jarząbki, bekasy, łabędzie, bażanty, cietrzewie, kaczki, kuropatwy, a także sarny i zające, które od wieków goszczą na stołach Rosjan.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

1. Charakterystyka kuchni rosyjskiej

Dla wegetarian i nie tylko kuchnia rosyjska oferuje bogaty wybór tzw. pielmieni, czyli po polsku pierogów. Pielmienie mogą być faszerowane różnymi gatunkami mięs, a podaje się je ze śmietaną. Specjalnością są również bliny, czyli placki podobne do naszych racuchów, jednak różni je rodzaj mąki, z której są przyrządzane, a mianowicie z gryczanej. Bliny mogą być podawane na słono lub słodko.

Rosjanie spożywają wszystkie rodzaje warzyw, najczęściej w postaci kiszonej. Wśród nich króluje kapusta i ogórki. Ogórki przyrządzane są niemal na wszystkie sposoby: świeże, kiszone, marynowane, w postaci musu, przecieru, zupy, kremu itp. Inne popularne w tym kraju warzywa, które chętnie są spożywane, to brukiew, rzepa, bakłażany, kalarepa, a także dobrze znane nam ziemniaki. Dużym powodzeniem cieszą się w rosyjskiej kuchni kasze, zwłaszcza kasza gryczana. Jest ona wykorzystywana jako danie samodzielne bądź jako dodatek do zup lub jako farsz – nadzienie do mięs.

2. Rosyjskie zupy

Najbardziej znaną na świecie rosyjską potrawą jest boeuf strogonow, ale warto również wspomnieć o innych popularnych w Rosji zupach i polewkach. Pierwsza z nich to rossolnik, czyli zupa przypominająca naszą ogórkową. Zaprawiana jest mąką, a gotowana na podrobach z gęsi lub nerkach cielęcych. Tradycyjne rosyjskie danie to również zupa rybna – ucha. Gotuje się ją z różnych rodzajów świeżych ryb. Inną słynną zupą jest pochliopka. Przypomina nieco polską kartoflankę, jednak na rosyjskiej prowincji zupę tę nie tyle się gotuje, co pozwala jej dojrzewać w kominie.

Na uwagę zasługuje również soljanka – zupa przygotowywana na wywarze z mięsa, ryb lub grzybów. Ma ona słono-ostro-kwaśny smak, dodaje się do niej ogórki, pikle, marynowane grzyby, kawałki mięsa lub wędliny bądź smażony z cebulą boczek. Kolejną zupą jest szczi – kapuśniak ze słodkiej lub kiszonej kapusty, podawany z kaszą gryczaną, kulebiakiem lub mięsem. Ważne miejsce w rosyjskiej kuchni zajmuje również barszcz. W kraju tym znane są dziesiątki jego rodzajów, ale za granicą najbardziej popularny jest barszcz czerwony i barszcz ukraiński.

Tradycyjna kuchnia rosyjska to bogate i tłuste dania mięsne, a także wiele dań postnych, na które składają się na różne sposoby przyrządzone warzywa i placki. Nie można również zapomnieć o rosyjskiej wódce, która jest najbardziej znana na całym świecie i jest swego rodzaju etykietą tego kraju za granicą.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy