Kasza - wartości odżywcze, rodzaje i właściwości lecznicze

Wartości odżywcze kaszy są imponujące, ale nie wszyscy o nich wiedzą. Kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza manna, kasza kukurydziana oraz kuskus zawierają cenne składniki odżywcze, które są ważne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Kasza to zdrowa żywność, którą, niestety, nie każdy lubi. Warto się jednak do niej przekonać, ponieważ różne rodzaje kaszy od stuleci pojawiały się na polskich stołach i dodawały energii pokoleniom Polaków. Racjonalna dieta nie może obejść się bez kaszy.

Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka

Kasza - wartości odżywcze

W istocie pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają makaron, ziemniaki oraz ryż. Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które są potrzebne do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne, ale, co ważne, nie tuczą, dlatego są zalecane osobom będącym na diecie. Kasze zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Kasze dostarczają głównie potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Zawierają w sobie białko, które należy spożywać z produktami pochodzenia zwierzęcego, na przykład z mlekiem. Różne odmiany kaszy można podawać na wiele sposobów, dzięki czemu możliwe jest optymalne wykorzystanie dobrodziejstw poszczególnych rodzajów kasz przy jednoczesnym uniknięciu monotonii w diecie.

Kasza - rodzaje i właściwości lecznicze

Najpopularniejsze odmiany kasz to:

  • Kasza gryczana. Biała i prażona, występuje jako całość lub w kawałkach. Kasza gryczana zawiera dużo białka oraz kwasu foliowego. Lekarze zalecają ją podczas problemów z czynnościami jelit.
  • Kasza jaglana. Ma żółty kolor i słodki smak. Kasza jaglana zawiera białko, lecytynę oraz krzemionkę, która wzmacnia nasze kości. Jest doskonała dla osób cierpiących na alergię i niedokrwistość. Kasza jaglana najlepiej smakuje zapiekana z twarogiem, leguminą oraz jako dodatek do mleka.
  • Kasza jęczmienna. Jest najlepszym źródłem witaminy PP, dostarcza spore ilości rozpuszczalnego błonnika. Kasza jęczmienna najlepiej smakuje w postaci farszu lub jako kotlet.
  • Kuskus. Drobna kasza, którą podczas produkcji gotuje się na parze. Kuskus zawiera dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i żelaza. Warto wypróbować go z miodem i orzechami. Kuskus to sposób na codzienne śniadanie.
  • Kasza manna. Jest lekkostrawna, sporo w niej jodu i skrobi. Kasza manna nadaje się do zup mlecznych, legumin, kremów. Polecana jest podczas schorzeń trzustki oraz chorób, którym towarzyszy gorączka.
  • Kasza kukurydziana. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kasza kukurydziana odgrywa istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Najlepiej podawać ją z mięsem i warzywami.

Kasza - jak jeść?

Jeśli chcesz włączyć kaszę do swojego jadłospisu, pamiętaj, że każdy rodzaj kaszy wymaga innego traktowania. Grube kasze trzeba przebrać z nieobłuskanych ziaren, łusek, potem opłukać i szybko wrzucić do garnka. Uważaj przy tym, by nie przypalić kaszy. Jest to przykład produktu, który łatwo się przypala i traci wówczas smak. Ogólna zasada dotycząca kaszy jest taka, że można przyrządzić ją na dwa sposoby: na sypko lub w formie bryły. Kaszę można dodawać do mięs, jarzyn lub grzybów, a sypkie kasze można potraktować jako samodzielne danie. Z kaszy można zrobić także kotlety, krokiety, zapiekanki oraz desery.

Kaszę warto umieścić w swoim domowym jadłospisie. Dietetycy przekonują, że jej wartości odżywcze są nieporównanie większe niż w przypadku pierogów, frytek oraz ziemniaków.

Komentarze (14)
~mniamciu
~mniamciu ponad rok temu

~Jach co ty, gluten jest niewskazany tylko dla osób z celiakią i wtedy rzeczywiście takim osobom szkodzi. Reszta tych opowieści to marketingowy bełkot oparty o efekt placebo wywołany artykułem z lat 80tych.

Odpowiedz
~m.l.k.
~m.l.k. ponad rok temu

@~i świnie też są trucisną: Tylko że kiedyś w pszenicy nie było Pestycydów i innych trucizn a tera są jak ktoś ma problemy z glutenem to niestety ale to juz wtedy jest trucizna.Nie kpij sobie z ludzi co mają problemy z glutenem oby tobie i nikomu z twoich bliskich to się nie przytrafiło.

Odpowiedz
~zdrowy
~zdrowy ponad rok temu

Odnośnie tej twojej trucizny to następny nowomodny bełkot pseudonaukowców, Jeden mówi nie jedz mięsa bo to trucizna, drugi jedz najlepiej tylko mięso bo ta jedli nasi przodkowie, trzeci chrzani znów coś innego a ja jestem zdania jedz wszystko co nie jest wysokoprzetworzone i tylko zachowaj umiar.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

- W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem (...) . Dlaczego? Zboża oczyszczone zawierają dużo mniej substancji odżywczych,...

Zboża

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - nieznane właściwości

Sezam - właściwości Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Nasiona sezamu są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Z nasion sezamu...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , antyoksydantów, wapnia, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. To prawdziwa...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i go odkwasić. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Co się stanie, gdy przestaniesz jeść chleb?

Chleb w każdym polskim domu Chleb od wielu dziesięcioleci jest podstawowym produktem spożywczym w każdym polskim domu. Uwielbiamy ten jeszcze ciepły, posmarowany masłem bądź dżemem i białym serem. Coraz częściej jednak słyszymy opinie, że pieczywo powoduje...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...