Kasza - wartości odżywcze, rodzaje i właściwości lecznicze

Wartości odżywcze kaszy są imponujące, ale nie wszyscy o nich wiedzą. Kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza manna, kasza kukurydziana oraz kuskus zawierają cenne składniki odżywcze, które są ważne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Kasza to zdrowa żywność, którą, niestety, nie każdy lubi. Warto się jednak do niej przekonać, ponieważ różne rodzaje kaszy od stuleci pojawiały się na polskich stołach i dodawały energii pokoleniom Polaków. Racjonalna dieta nie może obejść się bez kaszy.

Polecane wideo:

1. Kasza - wartości odżywcze

W istocie pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają makaron, ziemniaki oraz ryż. Kasze są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które są potrzebne do pracy wszystkich komórek organizmu. Ze względu na dużą zawartość skrobi kasze są dość kaloryczne, ale, co ważne, nie tuczą, dlatego są zalecane osobom będącym na diecie. Kasze zawierają cenny błonnik, który reguluje pracę jelit. Są źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz witaminy E. Kasze dostarczają głównie potas, żelazo, magnez, cynk, miedź i mangan. Zawierają w sobie białko, które należy spożywać z produktami pochodzenia zwierzęcego, na przykład z mlekiem. Różne odmiany kaszy można podawać na wiele sposobów, dzięki czemu możliwe jest optymalne wykorzystanie dobrodziejstw poszczególnych rodzajów kasz przy jednoczesnym uniknięciu monotonii w diecie.

2. Kasza - rodzaje i właściwości lecznicze

Najpopularniejsze odmiany kasz to:

  • Kasza gryczana. Biała i prażona, występuje jako całość lub w kawałkach. Kasza gryczana zawiera dużo białka oraz kwasu foliowego. Lekarze zalecają ją podczas problemów z czynnościami jelit.
  • Kasza jaglana. Ma żółty kolor i słodki smak. Kasza jaglana zawiera białko, lecytynę oraz krzemionkę, która wzmacnia nasze kości. Jest doskonała dla osób cierpiących na alergię i niedokrwistość. Kasza jaglana najlepiej smakuje zapiekana z twarogiem, leguminą oraz jako dodatek do mleka.
  • Kasza jęczmienna. Jest najlepszym źródłem witaminy PP, dostarcza spore ilości rozpuszczalnego błonnika. Kasza jęczmienna najlepiej smakuje w postaci farszu lub jako kotlet.
  • Kuskus. Drobna kasza, którą podczas produkcji gotuje się na parze. Kuskus zawiera dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i żelaza. Warto wypróbować go z miodem i orzechami. Kuskus to sposób na codzienne śniadanie.
  • Kasza manna. Jest lekkostrawna, sporo w niej jodu i skrobi. Kasza manna nadaje się do zup mlecznych, legumin, kremów. Polecana jest podczas schorzeń trzustki oraz chorób, którym towarzyszy gorączka.
  • Kasza kukurydziana. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kasza kukurydziana odgrywa istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Najlepiej podawać ją z mięsem i warzywami.

3. Kasza - jak jeść?

Jeśli chcesz włączyć kaszę do swojego jadłospisu, pamiętaj, że każdy rodzaj kaszy wymaga innego traktowania. Grube kasze trzeba przebrać z nieobłuskanych ziaren, łusek, potem opłukać i szybko wrzucić do garnka. Uważaj przy tym, by nie przypalić kaszy. Jest to przykład produktu, który łatwo się przypala i traci wówczas smak. Ogólna zasada dotycząca kaszy jest taka, że można przyrządzić ją na dwa sposoby: na sypko lub w formie bryły. Kaszę można dodawać do mięs, jarzyn lub grzybów, a sypkie kasze można potraktować jako samodzielne danie. Z kaszy można zrobić także kotlety, krokiety, zapiekanki oraz desery.

Kaszę warto umieścić w swoim domowym jadłospisie. Dietetycy przekonują, że jej wartości odżywcze są nieporównanie większe niż w przypadku pierogów, frytek oraz ziemniaków.

Komentarze (14)
~mniamciu
~mniamciu

~Jach co ty, gluten jest niewskazany tylko dla osób z celiakią i wtedy rzeczywiście takim osobom szkodzi. Reszta tych opowieści to marketingowy bełkot oparty o efekt placebo wywołany artykułem z lat 80tych.

Odpowiedz
~m.l.k.
~m.l.k.

@~i świnie też są trucisną: Tylko że kiedyś w pszenicy nie było Pestycydów i innych trucizn a tera są jak ktoś ma problemy z glutenem to niestety ale to juz wtedy jest trucizna.Nie kpij sobie z ludzi co mają problemy z glutenem oby tobie i nikomu z twoich bliskich to się nie przytrafiło.

Odpowiedz
~zdrowy
~zdrowy

Odnośnie tej twojej trucizny to następny nowomodny bełkot pseudonaukowców, Jeden mówi nie jedz mięsa bo to trucizna, drugi jedz najlepiej tylko mięso bo ta jedli nasi przodkowie, trzeci chrzani znów coś innego a ja jestem zdania jedz wszystko co nie jest wysokoprzetworzone i tylko zachowaj umiar.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zboża
Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

. Jednak do jego przygotowania zwykle oczyszcza się mąkę.Makarony pełnoziarniste - W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż (...) oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem....

Zboża

Właściwości sezamu, o których nie miałeś pojęcia

Właściwości sezamu, o których nie miałeś pojęcia

Właściwości sezamu Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Oto kilka zalet sezamu, o których...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , żelaza, magnezu, kwasu foliowego. To prawdziwa bomba prozdrowotnych...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i odkwasić go. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna

nazwa wskazuje, jest wytwarzana z ziaren jęczmienia - zboża, które jest znane także jako pasza dla zwierząt i podstawa do produkcji słodu jęczmiennego

Zboża

Kasza a odchudzanie

Kasza a odchudzanie

też zalecane są one w odchudzaniu, jak również diabetykom. Rodzaje kasz Kasza to jadalne nasiona zbóż w postaci lekko (...) rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. Kasza może być produkowana prawie...

Zboża

Kasze - nieoceniony element zdrowej diety

ich konsumpcji. Dlaczego warto wplatać je do codziennego menu? Z kaszą po zdrowie Kasze to pozbawione łuski nasiona zbóż (...) . W zależności od rodzaju zboża użytego do ich produkcji wyróżnia...

Zboża

6 alternatywnych rodzajów mąki do bezglutenowego pieczenia

6 alternatywnych rodzajów mąki do bezglutenowego pieczenia

. W Polsce można kupić ją za ok. 10 złotych za 1 kg. Mąka amarantusowa To zboże, którego wiek szacuje się na 8 tys. lat. Amarantus był pożywieniem (...) używanym w rytuałach religijnych Azteków, dlatego często nazywany jest „zbożem...