Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza swobodnie może konkurować z ziemniakami, ryżem i makaronem. Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego. Właściwości kaszy manny są nieocenione, także dla dorosłych. Gotowanie kaszy manny jest dziecinnie proste, a można z niej przyrządzić różne dania.

Polecane wideo:

Wartości odżywcze kaszy manny

Kasza manna powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. W czasie przemiału otrzymuje się wiele frakcji kaszek. Oczyszczanie kaszy polega na oczyszczeniu bielma mącznego za pomocą wialni kaszkowych. Możemy spotkać dwa rodzaje kaszy manny, a mianowicie: kaszę mannę i kaszę mannę błyskawiczną, która jest poddawana obróbce termicznej, pozwalającej na szybsze jej przygotowanie.

Kasza manna zawiera:

  • Witaminę B1,
  • Witaminę B2,
  • Witaminę PP,
  • Witaminę B6,
  • Kwas foliowy,
  • Potas,
  • Żelazo,
  • Magnez,
  • Jod – jako jedyna z kasz zawiera jego dużą ilość.

Jedną z głównych zalet kaszy manny jest fakt, iż jest lekkostrawna. Dzięki temu jest doskonała dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego. Kasza manna sprawdza się jako nieodłączny składnik różnego rodzaju diet. Grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny.

Zastosowania kaszy manny

Kaszę mannę stosuje się zarówno jako samodzielną potrawę, na przykład w zupie mlecznej, budyniu lub leguminie, jak i jako środek zagęszczający do sosów, ciast i zup. Kasza powinna być biała z odcieniem żółtawym, a jej cząsteczki nie powinny być zamączone ani zawierać elementów otrębowych. Aby wzmocnić smak kaszy, można do niej dodać odrobinę soli, cukru, słodkich syropów lub owoców. Najlepiej smakuje, kiedy jest gęsta. By uzyskać taką kaszę, należy zagotować 50 g kaszy błyskawicznej przez 2 minuty w ok. 0,4 l lekko osolonego wrzątku. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać kaszę półgęstą, należy gotować ją w ok. 0,7 l wody. Kasza manna jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie oraz lekkostrawną kolację. Kasza manna jest doskonała również do przygotowania pysznego deseru. Do jego przyrządzenia niezbędne są następujące składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta soli,
  • cukier do smaku,
  • świeże truskawki,
  • czekolada.

Przygotowanie deseru jest mało skomplikowane. Mleko należy podzielić na pół. W części zimnego mleka trzeba rozprowadzić kaszę mannę, a pozostałą część mleka zagotować. Kiedy mleko zacznie wrzeć, należy wlać powoli kaszę z zimnym mlekiem, ciągle mieszając, i zagotować. Następnie należy dodać sól, cukier oraz masło. Całość należy gotować przez około 2 minuty. Po ugotowaniu należy przełożyć kaszę do schłodzonych salaterek i pozostawić do wystygnięcia. Następnie należy zetrzeć czekoladę i posypać nią ugotowaną kaszę oraz dodać świeże owoce.

Wartości odżywcze kaszy manny czynią z niej produkt spożywczy godny większej uwagi. Racjonalna dieta powinna być urozmaicona, co można w łatwy sposób osiągnąć, posiłkując się kaszą. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, dlatego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu.

Polecane wideo:

Komentarze (24)
~Stach
~Stach

@~chleb pszenny: reklama uruchamia się bez twojej zgody dlatego, że zgoda nie jest potrzebna. Nie ma opcji wyłączenia reklamy ze względy na to, że masz jej wysłuchać do końca. Kasza manna jest zdrowa od zawsze. Co to są "wszyscy" i co to są "białe" zboża i na czym polega ich szkodliwość?

Odpowiedz
~chleb pszenny
~chleb pszenny

może najpierw pytanie ; dlaczego uruchamia się bez mojej zgody namolna reklama , nie ma opcji jej wyłączenia . druga sprawa; od kiedy manna jest zdrowa skoro wszyscy twierdza że białe zboża sa szkodliwe dla ludzi np. białe pieczywo itp

Odpowiedz
~Slonce
~Slonce

Uwielbiam kasze mannę mimo iz nie jestem juz dzieckiem a teraz szczególnie kiedy wie jakie ma właściwości odrzywcze witaminy no i ten jod bardzo ważny dla tarczycy czyli teraz wiem dlaczego mój organizm sam podpowiada żeby ja jeść mniam mniam

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Sok z brzozy

~Annaska85 • ostatni post 1 tydzień temu

1
Artykuły Zboża
Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka,...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) ! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia pracę nerek.Dla urody...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi.Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej pszenicy,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które obecne jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie...

Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

. Jednak do jego przygotowania zwykle oczyszcza się mąkę.Makarony pełnoziarniste - W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż (...) oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem....