Kuchnia rumuńska

Kuchnia europejska jest bardzo zróżnicowana, jednak potrawy sąsiadujących ze sobą krajów mają zwykle wiele wspólnego. Dobrym przykładem jest kuchnia rumuńska, w której zauważyć można sporo zapożyczeń z kuchni tureckiej, węgierskiej, austriackiej i innych.

Kuchnia rumuńska - galeria

Rumuńskie wino pochodzące z winnicy Prahova.

Kuchnia rumuńska jest dobrym wyborem dla osób, które lubią tradycyjne, zdrowe jedzenie, mimo że wiele dań stanowią potrawy mięsne. Najbardziej znane na świecie potrawy rumuńskie to między inymi gulasze i mamałyga, a najsłynniejszym napojem jest wyśmienite rumuńskie wino.

Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka

Tradycyjne potrawy rumuńskie

Do popularnych dań głównych należą kiełbaski, gulasze (na przykład tocanita) i gołąbki. Tradycyjną rumuńską potrawą jest muschi poiana – wołowina nadziewana pieczarkami i bekonem w piure z warzyw i sosu pomidorowego. Na rumuńskim stole goszczą również dania rybne, na przykład saramura, czyli słony, grillowany karp. Dużą popularnością cieszą się także zupy - bezmięsne lub z mięsem bądź rybne. Najbardziej znaną jest aromatyczna zupa zama, która przygotowywana jest z zielonej fasoli, kurczaka z dodatkiem pietruszki i kopru ogrodowego.

Dla kuchni rumuńskiej charakterystyczne są także przyrządzane na wiele sposobów warzywa. Narodową rumuńską potrawą jest mamałyga, która przyrządzana jest z mąki albo kaszy kukurydzianej. Sposób przygotowania mamałygi jest bardzo prosty – wystarczy zagotować na wodzie lub mleku mąkę kukurydzianą. W zależności od stosunku płynu do mąki, uzyskuje się ciasto o różnej konsystencji. Można ją przyrządzać na słono lub na słodko. Na deser podaje się danie zbliżone do baklawy lub ciasta z serowym nadzieniem. Smaczne są również naleśniki z różnymi dodatkami. Miłośnicy zdrowego odżywiania znajdą wiele smacznych potraw dla siebie.

Czym charakteryzuje się kuchnia rumuńska?

Kuchnia rumuńska, podobnie jak niemal każda kuchnia europejska, jest bardzo różnorodna. Podstawowym składnikiem dań rumuńskich stanowi mięso: wieprzowina, wołowina i cielęcina. Jak wygląda typowy rumuński obiad?

  • Przystawka – różne rodzaje serów, zimne mięsa i pokrojone warzywa.
  • Zupa – flaki, zupa warzywna, rybna lub z klopsikami.
  • Ryba – saramura, grillowany jesiotr z Morza Czarnego lub grillowany śledź.
  • Danie główne – mięsny gulasz, warzywa gotowane w oleju, gołąbki (sarmale) lub grillowane kiełbaski bez skóry.
  • Deser – papanasi (pączki z białym serem), naleśniki z białym serem, rodzynkami i przyprawami lub cozonac (tradycyjny świąteczny chleb wypełniony orzechami włoskimi, makiem lub serkiem).

Tradycyjne dania rumuńskie nie są skomplikowane do przygotowania. Niektóre z nich często przypominają polskie potrawy, różnią się zwykle pojedynczym składnikiem lub sposobem przygotowania.
Ze względu na korzystny klimat, Rumunia jest jednym z czołowych producentów win. Niektóre z nich nie są dostępne poza granicami kraju, dlatego warto odwiedzić ten kraj i jego winnice, na przykład Murfatlar, Cotnari Vineyard, Odobesti, the Minis Maderat Vineyard lub Recas.

Zdrowe odżywianie nie musi być nudne. Kuchnia europejska potrafi pozytywnie zaskakiwać, czego przykładem jest kuchnia rumuńska. Oferuje ona smaczne dania, których spożywanie będzie ucztą dla podniebienia.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia rumuńska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia rumuńska
Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Kuchnia słowacka

Potrawy kuchni słowackiej

Potrawy kuchni słowackiej

Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.

Kuchnia żydowska

Bogactwo kuchni żydowskiej

Bogactwo kuchni żydowskiej

Charoset to potrawa przyrządzana z orzechów i owoców. Może to być połączenie orzechów włoskich, jabłek lub fig z dodatkiem miodu.