Kuchnia rumuńska

Kuchnia europejska jest bardzo zróżnicowana, jednak potrawy sąsiadujących ze sobą krajów mają zwykle wiele wspólnego. Dobrym przykładem jest kuchnia rumuńska, w której zauważyć można sporo zapożyczeń z kuchni tureckiej, węgierskiej, austriackiej i innych.

Kuchnia rumuńska - galeria
Kuchnia rumuńska - galeria

Rumuńskie wino pochodzące z winnicy Prahova.

zobacz galerię

Kuchnia rumuńska jest dobrym wyborem dla osób, które lubią tradycyjne, zdrowe jedzenie, mimo że wiele dań stanowią potrawy mięsne. Najbardziej znane na świecie potrawy rumuńskie to między inymi gulasze i mamałyga, a najsłynniejszym napojem jest wyśmienite rumuńskie wino.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

1. Tradycyjne potrawy rumuńskie

Do popularnych dań głównych należą kiełbaski, gulasze (na przykład tocanita) i gołąbki. Tradycyjną rumuńską potrawą jest muschi poiana – wołowina nadziewana pieczarkami i bekonem w piure z warzyw i sosu pomidorowego. Na rumuńskim stole goszczą również dania rybne, na przykład saramura, czyli słony, grillowany karp. Dużą popularnością cieszą się także zupy - bezmięsne lub z mięsem bądź rybne. Najbardziej znaną jest aromatyczna zupa zama, która przygotowywana jest z zielonej fasoli, kurczaka z dodatkiem pietruszki i kopru ogrodowego.

Dla kuchni rumuńskiej charakterystyczne są także przyrządzane na wiele sposobów warzywa. Narodową rumuńską potrawą jest mamałyga, która przyrządzana jest z mąki albo kaszy kukurydzianej. Sposób przygotowania mamałygi jest bardzo prosty – wystarczy zagotować na wodzie lub mleku mąkę kukurydzianą. W zależności od stosunku płynu do mąki, uzyskuje się ciasto o różnej konsystencji. Można ją przyrządzać na słono lub na słodko. Na deser podaje się danie zbliżone do baklawy lub ciasta z serowym nadzieniem. Smaczne są również naleśniki z różnymi dodatkami. Miłośnicy zdrowego odżywiania znajdą wiele smacznych potraw dla siebie.

2. Czym charakteryzuje się kuchnia rumuńska?

Kuchnia rumuńska, podobnie jak niemal każda kuchnia europejska, jest bardzo różnorodna. Podstawowym składnikiem dań rumuńskich stanowi mięso: wieprzowina, wołowina i cielęcina. Jak wygląda typowy rumuński obiad?

  • Przystawka – różne rodzaje serów, zimne mięsa i pokrojone warzywa.
  • Zupa – flaki, zupa warzywna, rybna lub z klopsikami.
  • Ryba – saramura, grillowany jesiotr z Morza Czarnego lub grillowany śledź.
  • Danie główne – mięsny gulasz, warzywa gotowane w oleju, gołąbki (sarmale) lub grillowane kiełbaski bez skóry.
  • Deser – papanasi (pączki z białym serem), naleśniki z białym serem, rodzynkami i przyprawami lub cozonac (tradycyjny świąteczny chleb wypełniony orzechami włoskimi, makiem lub serkiem).

Tradycyjne dania rumuńskie nie są skomplikowane do przygotowania. Niektóre z nich często przypominają polskie potrawy, różnią się zwykle pojedynczym składnikiem lub sposobem przygotowania.
Ze względu na korzystny klimat, Rumunia jest jednym z czołowych producentów win. Niektóre z nich nie są dostępne poza granicami kraju, dlatego warto odwiedzić ten kraj i jego winnice, na przykład Murfatlar, Cotnari Vineyard, Odobesti, the Minis Maderat Vineyard lub Recas.

Zdrowe odżywianie nie musi być nudne. Kuchnia europejska potrafi pozytywnie zaskakiwać, czego przykładem jest kuchnia rumuńska. Oferuje ona smaczne dania, których spożywanie będzie ucztą dla podniebienia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!