Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska ma bardzo bogatą historię i oferuje różnorodne dania. Potrawy ukraińskie zachwycają ciekawymi smakami i aromatami. Kuchnia Ukrainy znana jest przede wszystkim z wielkiej doskonałości i zróżnicowania potraw, a to ze względu na mnogość wpływów, jakie wywarła na nią kuchnia rosyjska, polska, niemiecka i turecka. Podstawą dań ukraińskich stanowią: mięso, pieczarki, warzywa. Niektóre dania ukraińskie są niezwykle proste w przygotowaniu.

Istota kuchni ukraińskiej

Kuchnia ukraińska na pewno nie należy do kuchni wykwintnych, ale nie ustępuje miejsca kulinarnym kunsztem innym kuchniom świata.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Prezentuje kuchnię kresową, której specyfika została niejako naznaczona srogim klimatem Ukrainy i ciężkim trybem życia mieszkańców. Dania ukraińskie obfitują w składniki odżywcze, pochodzące głównie z różnego rodzaju mięs (wieprzowiny, wołowiny, drobiu), potraw z ziemniaków i mąki. Tradycyjne ukraińskie przepisy, np. sękacz albo chleb korowaj, wiążą się z rytuałami obrzędowymi na Kresach. Dania ukraińskie nie należą do najzdrowszych – są pełne węglowodanów i tłuszczów nasyconych, choć są wyjątki. Warto zapoznać się ze smakami i aromatami kuchni ukraińskiej, by poznać przynajmniej trochę „historię dzikiego wiatru wschodnich stepów”.

Potrawy ukraińskie

Ukraina jest uważana za „spichlerz Europy” – wynika to z faktu, że chleb jest podstawowym elementem posiłków spożywanych w tym kraju. Istnieje wiele metod pieczenia chleba, które są często wykorzystywane w licznych ukraińskich obrzędach i zwyczajach. Poniżej lista popularnych dań narodowych wraz z opisem. 


Aperitify

  • Barszcz – zupa z buraków, często z mięsem.
  • Ukha – zupa rybna z karpia.
  • Hybivka – zupa grzybowa.
  • Oseledets – sałatka z marynowanych śledzi z cebulą, olejem słonecznikowym i pieprzem.
  • Kapustianyi – sałatka z kiszonej kapusty z oliwą, orzechami i majonezem.
  • Paska – chleb wielkanocny.
  • Korovai – pleciony chleb używany podczas uroczystości ślubnej.
  • Babka – wielkanocny chleb zawierający susz owocowy. 


Dania główne

  • Varenyky – gotowane pierogi z owocami, ziemniakami, serem i kapustą. 

  • Holubtsi – kapusta faszerowana mięsem i mielonym ryżem.
  • Blyntsi – naleśniki podawane z mięsem, serami, owocami lub kawiorem.
  • Studynets – galareta z mięsa lub ryb.
  • Kotljetys – ryby lub mięso w cieście. 

  • Deruny – placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną lub serem. 

  • Shashlyk – rodzaj szaszłyka marynowanego, przygotowywanego zwykle z jagnięciny i warzyw. 


Desery 


  • Tort – ciasto często z orzechami lub migdałami zamiast mąki. 

  • Kutia – deser bożonarodzeniowy z miodem, orzechami, makiem i pszenicą. 

  • Zhely – galaretka z owoców. 

  • Pampushky – smażone ciasto podobne do pączków.

Napoje


  • Kvas – wykonany z chleba o słodko-kwaśnym smaku.
  • Kompot – napój z suszonych lub świeżych owoców.
  • Kefir – kwaśne mleko.

Warto spróbować tradycyjnych ukraińskich specjałów, gdyż są one proste do przyrządzenia i tanie. Ponadto nie odbiegają znacząco od smaków tradycyjnej kuchni polskiej, a zatem mogą być podawane bez obaw tym, którzy nie lubią eksperymentów kulinarnych.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia ukraińska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia ukraińska
Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska - galeria

Kuchnia meksykańska - galeria

Tradycyjne guacamole przyrządza się z awocado, limonki i soli. Można wzbogacić sos aromatycznymi przyprawami, pomidorami, papryczką chili, cebulą oraz czosnkiem.

Kuchnia słowacka

Potrawy kuchni słowackiej

Potrawy kuchni słowackiej

Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.

Kuchnia żydowska

Bogactwo kuchni żydowskiej

Bogactwo kuchni żydowskiej

Charoset to potrawa przyrządzana z orzechów i owoców. Może to być połączenie orzechów włoskich, jabłek lub fig z dodatkiem miodu.