Trwa ładowanie...

Kupiłeś w Pepco? Zwróć do sklepu. Niebezpieczne stężenie ołowiu

 Karolina Rozmus
26.08.2024 11:26
Pepco wycofuje dwa produkty
Pepco wycofuje dwa produkty (Getty Images)

Sieć sklepów Pepco poinformowała o wycofaniu ze sprzedaży dwóch produktów. Wykryto w nich zbyt wysoki poziom niebezpiecznego metalu, "co stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa i zdrowia użytkowników".

spis treści

1. Pepco wycofuje asortyment

Powodem wycofania z sieci sklepów Pepco bezprzewodowego głośnika oraz projektora LED jest przekroczenie wartości stężenia ołowiu.

Produkty "nie spełniają wymagań rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 21 grudnia 2016 r. w sprawie zasadniczych wymagań dotyczących ograniczenia stosowania niektórych niebezpiecznych substancji w sprzęcie elektrycznym i elektronicznym, z uwagi na stwierdzoną przekroczoną wartość stężenia wagowego ołowiu, co stwarza zagrożenie dla bezpieczeństwa i zdrowia użytkowników, oraz dla środowiska" - czytamy w komunikacie opublikowanym na oficjalnej stronie sieci.

Zobacz film: "Naturalne metody wspomagające usuwanie metali ciężkich z organizmu"

Wycofanie dotyczy:

  • nazwa produktu: projektor LED,
  • kod produktu: SKU 32738902, STYLE/NR 327389,
  • kod EAN: 220133321968,
  • BATCH NO:230625.
Sieć sklepów informuje klientów o wycofaniu dwóch produktów
Sieć sklepów informuje klientów o wycofaniu dwóch produktów (Pepco)

Drugi z wycofanych produktów to:

  • nazwa produktu: głośnik bezprzewodowy podświetlany,
  • model: ST-T1, art. nr 333219, SKU 33321901,
  • kod EAN: 2200133321998.

2. Niebezpieczny ołów w produktach z Pepco

Ołów należy do grupy metali ciężkich, które mogą oddziaływać w sposób negatywny na skórę, układ oddechowy, układ krążenia czy pokarmowy. W wyniku długotrwałego narażenia na ołów może dojść do rozwoju anemii, zespołów przewlekłego zmęczenia, osłabienia organizmu, a także:

  • bólów głowy,
  • zaburzenia pracy żołądka, jelit i wątroby,
  • uszkodzenia nerek,
  • zaburzeń pracy układu nerwowego,
  • zaburzeń pracy układu rozrodczego.

Obowiązujące na terenie Unii Europejskiej normy w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 rygorystycznie regulują poziom ołowiu w żywności. Ołów do organizmu ludzkiego dostaje się właśnie drogą pokarmową, a do innych źródeł narażenia środowiskowego na toksyczne pierwiastek zalicza się wodę pitną, glebę czy powietrze.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze