Łopian – właściwości, zastosowanie, wskazania i przeciwwskazania

Łopian jest dużą rośliną zielną o charakterystycznym wyglądzie. Jest traktowana jak pospolity chwast, ale i surowiec zielarski. Ponieważ wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych, jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Jak i kiedy ją stosować? Jakie są wskazania i przeciwwskazania?

Łopian to pospolity surowiec zielarski.Łopian to pospolity surowiec zielarski.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest łopian?

Łopian (Arctium L.) to roślina z rodziny astrowatych, która od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej. Występuje niemal wszędzie: w Europie, północno-zachodniej Afryce i w Azji, również w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Australii.

W Polsce można spotkać:

  • łopian większy (Arctium lappa L.),
  • łopian mniejszy (Arctium minus (Hill) Bernh.)
  • łopian pajęczynowaty (Arctium tomentosum Mill.)
  • łopian gajowy (Arctium nemorosum Lej.)

Jak wygląda łopian?

Najpopularniejsza odmiana - łopian większy - znana również jako łopuch, rzep, głowacz czy dziad, ostropień plamisty, topień czy kostropień, to dwuletnia roślina zielna, która posiada gruby i mięsisty korzeń palowy z licznymi rozgałęzieniami (jego długość może dochodzić nawet do 0,5 metra) oraz bruzdowaną, sztywną, mocno rozgałęzioną łodygę.

Kwiaty rośliny są zebrane w koszyczki. Wyrastają na długich szypułkach w górnej części łodygi (to popularne „rzepy” ). Łopian kwitnie od lipca do sierpnia. Ma nieprzyjemny zapach i delikatnie słodkawy smak.

Zastosowanie łopianu

Łopian w Polsce jest traktowany jak pospolity chwast. To jednak uznany surowiec zielarski. Znajduje zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości. Szczególnie cenny jest korzeń łopianu.

Najpopularniejszym sposobem jest odwar z gotowanego korzenia łopianu stosowany wewnętrznie oraz moczone w oleju liście łopianu stosowane zewnętrznie (miejscowo na skórę). Dostępne są także wyciągi z korzenia łopianu, oleje, soki, syropy i kremy.

Wartości odżywcze korzenia łopianu

Surowy korzeń łopianu w 100 gramach dostarcza około 72 kcal i:

Niewątpliwym walorem rośliny jest wysoka zawartość związków antyoksydacyjnych. W korzeniu łopianu obecne są fitosterole roślinne, sporo olejków eterycznych, kwasów organicznych, sole mineralne (fosfor i siarka) oraz witaminy (A i C).

Łopian jest także bogaty w związki żywicowe oraz proteinowe. Jednym z najważniejszych jego składników jest inulina (naturalny prebiotyk).

Właściwości lecznicze łopianu

Łopian to roślina o wielu właściwościach prozdrowotnych i leczniczych. Wykazuje działanie:

  • metaboliczne,
  • moczopędne. Usprawnia usuwanie szkodliwych substancji i zbędnych produktów przemiany materii, wspomagając proces detoksykacji,
  • napotne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwbakteryjne,
  • normalizujące trawienie (roślina zwiększa produkcję soku żołądkowego, soku trzustkowego oraz żółci).

Ponadto łopian obniża poziom glukozy we krwi, normalizuje poziom cholesterolu we krwi i wpływa na proces wydzielania insuliny przez trzustkę, zmniejsza uciążliwość świądu oraz przyspiesza gojenie wyprysków skórnych.

Tym samym łopian wykorzystuje się w leczeniu wielu schorzeń i nieprawidłowości, takich jak:

  • zaburzenia przemiany materii,
  • nieżyt przewodu pokarmowego,
  • stan zapalny dolnych dróg moczowych,
  • artretyzm, bóle reumatyczne,
  • choroby dermatologiczne, w tym łuszczyca i trądzik, łojotok, rybia łuska, infekcje grzybicze skóry, także owrzodzenia czyraki.

Właściwości pielęgnacyjne łopianu

Łopian to roślina, która jest szeroko wykorzystywana w kosmetyce. Przede wszystkim wykazuje pozytywne działanie na kondycję włosów (popularny jest korzeń łopianu na włosy).

Roślina znajduje zastosowanie zwłaszcza w pielęgnacji włosów suchych i matowych, z tendencją do łupieżu, wypadania i rozdwajania się. Warto po nią sięgać, ponieważ ogranicza wypadanie włosów, wzmacnia cebulki i zmniejsza łojotok. Można stosować zarówno odwary z rośliny, jak i kosmetyki, które go zawierają. To głównie szampony i ampułki.

Roślina wspiera także pielęgnację cery tłustej i zmienionej zapalnie. Reguluje pracę gruczołów łojowych, co zapobiega nadmiernemu wydzielaniu sebum, zmniejsza także ryzyko rozwoju bakterii odpowiadających za trądzik.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

Łopian jest rośliną bardzo bezpieczną. Pomimo tego nie jest zalecany:

  • kobietom w ciąży, ze względu na to, że w dużych dawkach może przyczyniać się do zwiększenia czynności macicy,
  • osobom uczulonym na rośliny z rodziny astrowatych;
  • kobietom karmiącym piersią,
  • dzieciom i młodzieży poniżej 18. roku życia.

Ostrożność podczas stosowania łopianu wewnętrznie powinny zachować osoby, które zażywają leki o działaniu przeciwcukrzycowym lub przeciwzakrzepowym. Jeśli chodzi o picie naparów i odwarów z łopianu, w zależności od wskazań, terapia powinna trwać od 2 do 4 tygodni.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu