Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Maranta trzcinowa – właściwości, zastosowanie w kuchni i medycynie

Avatar placeholder
27.11.2020 10:56
Maranta trzcinowa to wiecznie zielona roślina, z kłączy której wyrabia się mączkę skrobiową. Produkt znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, ale i w medycynie.
Maranta trzcinowa to wiecznie zielona roślina, z kłączy której wyrabia się mączkę skrobiową. Produkt znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, ale i w medycynie. (123rf)

Maranta trzcinowa to wiecznie zielona roślina, z kłączy której wyrabia się mączkę skrobiową. Produkt znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, ale i w medycynie. Choć roślina wywodzi się z Ameryki Środkowej, jest uprawiana na obszarach tropikalnych na całym świecie. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest maranta trzcinowa?

Maranta trzcinowa (Maranta arundinacea L.) to gatunek wiecznie zielonych roślin z rodziny marantowatych. Ze względów gospodarczych jest dziś uprawiana na szeroką skalę. Ta płożąca, pnąca się lub prosto wzniesiona bylina osiąga do 1,5 m wysokości. Zakwita drobnymi białymi kwiatami, które zwykle nie produkują nasion. Ma też duże, nieopadające i ciemnozielone liście. Podziemną część maranty stanowią charakterystyczne zgrubiałe i cylindryczne kłącza o jasnej barwie, które zawiera skrobię.Roślina pochodzi z Ameryki Środkowej. Jest gatunkiem powszechnie uprawianym w strefie tropikalnej. W Europie Środkowej i Północnej może być uprawiana jako roślina domowa lub w ogrzewanych ogrodach zimowych.

2. Zastosowanie maranty trzcinowej

Zobacz film: "Domowe sposoby na afty"

Z kłączy maranty trzcinowej otrzymuje się wysokiej jakości mączkę skrobiową. Używa się jej:

  • w przemyśle spożywczym jako zagęstnik do potraw. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością,
  • do produkcji specjalnych rodzajów papieru i kleju,
  • w medycynie ludowej do leczenia schorzeń układu pokarmowego i jamy ustnej,
  • do produkcji biopaliwa (surowcem jest sfermentowana skrobia).

Pozostałości wykorzystywane są jako wysokobłonnikowa pasza dla zwierząt.

3. Maranta trzcinowa w kuchni

W krajach tropikalnych maranta trzcinowa jest dostępna na targach. Traktuje się ją jak warzywo. Jej smak kojarzy się z gotowaną kukurydzą. Po obraniu maranta trzcinowa może być spożywana na surowo, jednak najczęściej jest pieczona lub gotowana. Zdecydowanie częściej do celów spożywczych wykorzystuje się jednak skrobię pozyskaną z kłącza. Mączką z maranty trzcinowej ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Ten biały, bezsmakowy proszek może być rozpuszczany w wodzie lub sokach czy dodawany do wypieków. Połączona z wodą skrobia tworzy gładki, błyszczący żel, który jest idealny do przygotowywania deserów i przetworów owocowych, a także lodów.

Tropikalna skrobia ma wiele zalet:

  • jest bardzo dobrym zagęstnikiem, niezależnym od czynników kwaśnych,
  • nie ma smaku i zapachu, nie wpływa na walory smakowe potraw, do których jest dodawana,
  • jest beztłuszczowa,
  • jest bezglutenowa,
  • nie traci konsystencji podczas zamrażania i rozmrażania.

Mąka z maranty trzcinowej nadaje się do przygotowania potraw zarówno słodkich, jak i słonych, czyli do:

  • wypieku ciastek, ciast, chlebów,
  • przygotowywania puddingów, budyniu, kisielu, galaretki czy lodów,
  • zagęszczania zup i sosów,
  • panierowania, na przykład tofu.

4. Dla kogo mączka skrobiowa?

Mąka z maranty trzcinowatej to uniwersalny produkt spożywczy, który doceniają zwłaszcza alergicy, weganie oraz osoby cierpiące na celiakię, ponieważ nie zawiera ona glutenu. Doskonale sprawdza się jako mąka bezglutenowa czy zamiennik jajek, skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej w kuchni.

Ponadto, ze względu na właściwości i walory prozdrowotne, skrobia z maranty trzcinowej uzupełnia dietę. To dlatego sięgają po nią osoby, które dbają o zdrowy i zbilansowany sposób żywienia. Mąka z maranty trzcinowej jest bogata w:

5. Maranta trzcinowa w medycynie

Co interesujące, niegdyś wykorzystywano marantę trzcinową w tradycyjnej medycynie ludowej. Niegdyś kompresy z niej nakładano na rany zadane zatrutymi grotami lub ostrzami, jak i wysypki czy gangrenę. Dziś skrobia z maranty trzcinowej jest wykorzystywana w medycynie ludowej do leczenia dolegliwości układu pokarmowego, zwłaszcza biegunek. Traktuje się ją również jako odżywkę, która wspomaga organizm w rekonwalescencji po chorobach. Ponadto z papki otrzymanej z korzenia przygotowuje się kompresy na zapalenia jamy ustnej oraz dziąseł. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że mąka z maranty trzcinowej pomaga łagodzić dolegliwości żołądka i jelit, wstrzymuje biegunkę, a także przynosi ulgę w przebiegu zespołu drażliwego jelita.

Dowiedziono również, że węglowodany pozyskane z kłącza maranty trzcinowej mają wartość prebiotyczną. Wykazują potencjał w zakresie zwiększania przeżywalności bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus.

Spożywanie maranty trzcinowej nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi, przez co uznaje się ją za surowiec bezpieczny. Niemniej warto pamiętać, że z uwagi jej przeciwbiegunkowe właściwości może na przykład, wraz z innymi lekami, wywołać zaparcia.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze