Trwa ładowanie...

Mocarne trio. Ten syrop sprawi, że choroba cię nie pokona

 Kamil S. Sikora
01.10.2022 19:30
Syrop z cebuli, tymianku czy czosnku, to najlepszy sposób na odporność
Syrop z cebuli, tymianku czy czosnku, to najlepszy sposób na odporność (Getty Images)

Jesień to czas, gdy nasza odporność spada, a ryzyko złapania infekcji drastycznie wzrasta. Istnieją jednak naturalne sposoby, które mogą wzmocnić nasz układ immunologiczny oraz pomóc, gdy pierwsze objawy jesiennych dolegliwości już się pojawią. Oto kilka z nich.

spis treści

1. Syrop cebulowy – domowa receptura

Syrop cebulowy w okresie jesienno-zimowym warto żeby zagościł w kuchni każdego z nas. Na początek kroimy drobno cebulę, a następnie zalewamy ją miodem naturalnym i odstawiamy w ciepłe miejsce – najlepiej blisko kaloryfera. Już po 20 minutach cebula powinna puścić sok. Wtedy należy wstrząsnąć słoikiem. Gdy mikstura jest już gotowa, syrop z cebuli pijemy po kilka łyżek dziennie. Cebula to produkt o silnych właściwościach wzmacniających. Pomaga oczyścić drogę oddechowe i pobudza układ odpornościowy do walki z patogenami.

2. Syrop tymiankowy – aromatyczny eliksir na problemy z oskrzelami

Tymianek to aromatyczne zioło, które pomaga na kaszel, bóle różnego rodzaju pochodzenia, a także w naturalny sposób wspiera naszą odporność. Aby przygotować domowy syrop pomagający usunąć śluz z oskrzeli trzeba 250 ml wody zagotować z 20 g cukru. Po upływie 20 minut należy dodać do roztworu wody z cukrem jedno opakowanie suszonego tymianku. Następnie czekamy aż mikstura ostygnie i ją przecedzamy. Syrop jest już gotowy do picia.

3. Czosnkowa broń w walce z wieloma dolegliwościami

Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"

Czosnek nie bez powodu jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza ukrytym składnikom, które w nim znajdziemy. Do niektórych z nich należy allicyna, która wykazuje działanie antyoksydacyjne. Do przygotowania czosnkowego eliksiry potrzebujemy 10 ząbków czosnku, pół litra wody oraz 300 g cukru. Wszystkie składniki zagotowujemy, odstawiamy na przynajmniej 4 godziny w lodówce, a gdy mikstura jest gotowa spożywamy po jednej łyżce co kilka godzin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze