Najlepsze produkty dla twojego serca

Jedzenie, po które sięgamy, ma wpływ na organizm. I chociaż wiemy o tym nie od dziś, nadal jemy niezdrowo i zbyt szybko, co przyczynia się do zaburzeń pracy naszych narządów. To najwyższy czas, by to zmienić. Zacznijmy od serca. Poznaj ranking najlepszych produktów dla układu krążenia.

Arbuz

Arbuz jest niskokalorycznym owocem (30 kcal w 100 g), który w 92 proc. składa się z wody. To źródło błonnika oraz antyoksydantów hamujących procesy starzenia się.

Wiedza i świadomość pacjentów w dobie Internetu

Jest bogactwem likopenu – przeciwutleniacza zapobiegającemu utlenianiu się cholesterolu. Dzięki temu składnikowi arbuz spożywany regularnie obniża poziom ciśnienia krwi oraz zmniejsza ryzyko powstawania mechanicznych uszkodzeń naczyń krwionośnych.

W arbuzie znajduje się cytrulina – związek chemiczny, który w organizmie przekształcany jest w aminokwas zwany L-argininą. Wpływa on na rozluźnianie się naczyń krwionośnych. Owoc ten to również bogactwo witaminy A, C oraz składników mineralnych: potasu i magnezu.

Jarmuż

Zielone liście jarmużu zawierają wiele witamin (A, C czy K) oraz składników mineralnych: kwasu foliowego, manganu i wapnia. Są też źródłem błonnika odpowiedzialnego za regularność wypróżnień. Składniki te wpływają na krzepnięcie krwi, zapobiegają zwapnieniu tętnic oraz wzmacniają kości, chroniąc je przed złamaniem.

Jarmuż wykazuje właściwości wiążące kwasy żółciowe w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu poziom cholesterolu we krwi zostaje obniżony. Zielone liście działają przeciwzapalnie, co ma pozytywny wpływ na cały układ krążenia.

Zielony groszek

Duża ilość błonnika w diecie redukuje poziom cholesterolu we krwi, co w efekcie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania nadciśnienia tętniczego. Ten składnik zapobiega także problemom z sercem. Najlepiej spożywać go w produktach naturalnych – czyli np. w zielonym groszku.

100 gram groszku to 80 kcal. Znajdziemy w nim witaminę A, C, E, K oraz te z grupy B. W skład wchodzi również zestaw składników mineralnych: żelaza, magnezu, potasu, fosforu, selenu, manganu i molibdenu.

Melon

Melon zawiera duże ilości witaminy C – 36,7 mg w 100 gramach owocu. I właśnie dlatego powinien być on spożywany przez każdego z nas. Zawartość kwasu askorbinowego w diecie skutecznie obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Witamina C jest także silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami wolnych rodników.

Owoc jest pełen witaminy A, która skutecznie chroni przed rozwijaniem się miażdżycy. To źródło witamin B i K oraz składników mineralnych: kwasu foliowego, magnezu i błonnika. Cenna jest również zawartość potasu, który reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

9 produktów, które niszczą twoje serce

Kostki bulionowe to produkt bardzo często dodawany zarówno do zup, jak i sosów dla wzbogacenia smaku potrawy. Są też jednak źródłem glutaminianu sodu,...

Migdały

Migdały są pełne witaminy B2, błonnika, białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, które przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów. To także źródło flawonoidów – substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Znajdująca się w nich witamina E utrudnia zaleganie się cholesterolu w ścianach naczyń.

Migdały są zaliczane do grupy „superżywności”. Ich obecność w diecie wpływa na pracę całego układu sercowo-naczyniowego. Garść nasion migdałowca dziennie (ok. 40 gramów) wystarczy, by obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

Łosoś

Spożywanie ryb przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca nawet o 30 proc. Ryby takie jak łosoś zawierają bowiem tłuszcze omega-3, które optymalizują poziom złego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi w żyłach i tętnicach.

Tłuszcze zapobiegają również nieregularnej pracy serca oraz zmniejszają stany zapalne w całym organizmie. Według naukowców z Uniwersytetu Anglii Wschodniej w Norwich łosoś to również źródło cennego białka, które redukuje możliwość chorób serca. Proteiny w nim zawarte zmniejszają sztywność naczyń w tętnicach.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kardiologia
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Kardiologia
Kardiologia

8 sposobów na poprawę pracy swojego serca

8 sposobów na poprawę pracy swojego serca

Jedz truskawki i jagody Badania dowodzą, że kobiety, które jedzą trzy lub więcej porcji truskawek i jagód tygodniowo mogą zapobiec wystąpieniu ataku serca. Pilnuj swojej talii Tłuszcz brzuszny jest jednym z czynników przyczyniających się do wystąpienia...

Kardiologia

Gwiazdy, które chorują na serce

Gwiazdy, które chorują na serce

Miley Cyrus W swojej biografii młoda artystka przyznaje, że cierpi na tachykardię - chorobę, która sprawia, że serce bije szybciej niż powinno. „Typ tachykardii, którą mam nie jest niebezpieczny, ale sprawia, że wciąż myślę o moim sercu, nawet na scenie"...

Kardiologia

O czym świadczy kłujący ból w klatce piersiowej?

O czym świadczy kłujący ból w klatce piersiowej?

Czy to na pewno serce? To serce - myślimy w pierwszym odruchu, gdy po lewej stronie klatki piersiowej poczujemy ostry, kłujący ból. Okazuje się jednak, że takie dolegliwości nie zawsze są związane z dysfunkcją najważniejszego mięśnia w organizmie. Jeśli...

Kardiologia

Zioła, które korzystnie działają na serce

Zioła, które korzystnie działają na serce

Zioła a choroby układu krążenia Rocznie 7 mln ludzi na świecie umiera na atak serca. Choroby układu krążenia stanowią dzisiaj ogromny problem medyczny. I choć o sposobach profilaktyki w tym zakresie mówi się bardzo dużo, nadal jest jeszcze na tym polu...

Kardiologia

Jak mieć zdrowsze serce?

Jak mieć zdrowsze serce?

Mleko Badania wykazały, że wśród osób, które nie spożywały wielu tłuszczów nasyconych, te, które jadły więcej niż 3 porcje mleka, jogurtu czy sera dziennie miały o 4 punkty niższe ciśnienie krwi niż osoby, które spożywały tylko pół porcji dziennie. Nadciśnienie...

Kardiologia

13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce

13 produktów, które mają dobroczynny wpływ na serce

Świeże zioła W codziennej diecie powinniśmy unikać dużej ilości soli, cukru i tłuszczy trans. Smak potrawy poprawią świeże zioła. To one sprawią, że nasze danie stanie się zdrowe dla serca. Te źródła smaku wraz z orzechami, jagodami i nawet kawą mogą...

Kardiologia

W jakim wieku jest twoje serce?

W jakim wieku jest twoje serce?

Wiek serca Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Dlatego musimy przywiązywać szczególną uwagę na dbałość o ten narząd i wyeliminować wszelkie czynniki, które mogą mu szkodzić, np. palenie,...

Kardiologia

9 produktów, które niszczą twoje serce

9 produktów, które niszczą twoje serce

Kostki bulionowe Kostki bulionowe to produkt bardzo często dodawany zarówno do zup, jak i sosów dla wzbogacenia smaku potrawy. Są też jednak źródłem glutaminianu sodu, który zwiększa apetyt oraz pobudza produkcję insuliny - hormonu odpowiedzialnego za...

Kardiologia

Balonikowanie (WIDEO)

Balonikowanie (WIDEO) Odtwórz wideo

Wewnątrznaczyniowe poszerzenie tętnicy, które jest przeprowadzane na tętnicach biodrowych, udowych, nerkowych i podobojczykowych nazywane jest zabiegiem balonikowania. Inna nazwa to angioplastyka balonowa. Taką technikę leczenia można także stosować...