Najlepsze produkty dla twojego serca

Jedzenie, po które sięgamy, ma wpływ na organizm. I chociaż wiemy o tym nie od dziś, nadal jemy niezdrowo i zbyt szybko, co przyczynia się do zaburzeń pracy naszych narządów. To najwyższy czas, by to zmienić. Zacznijmy od serca. Poznaj ranking najlepszych produktów dla układu krążenia.

1. Arbuz

Arbuz jest niskokalorycznym owocem (30 kcal w 100 g), który w 92 proc. składa się z wody. To źródło błonnika oraz antyoksydantów hamujących procesy starzenia się.

Jest bogactwem likopenu – przeciwutleniacza zapobiegającemu utlenianiu się cholesterolu. Dzięki temu składnikowi arbuz spożywany regularnie obniża poziom ciśnienia krwi oraz zmniejsza ryzyko powstawania mechanicznych uszkodzeń naczyń krwionośnych.

Zobacz film: "Wpływ kwasów Omega 3 na układ krwionośny"

W arbuzie znajduje się cytrulina – związek chemiczny, który w organizmie przekształcany jest w aminokwas zwany L-argininą. Wpływa on na rozluźnianie się naczyń krwionośnych. Owoc ten to również bogactwo witaminy A, C oraz składników mineralnych: potasu i magnezu.

2. Jarmuż

Zielone liście jarmużu zawierają wiele witamin (A, C czy K) oraz składników mineralnych: kwasu foliowego, manganu i wapnia. Są też źródłem błonnika odpowiedzialnego za regularność wypróżnień. Składniki te wpływają na krzepnięcie krwi, zapobiegają zwapnieniu tętnic oraz wzmacniają kości, chroniąc je przed złamaniem.

Jarmuż wykazuje właściwości wiążące kwasy żółciowe w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu poziom cholesterolu we krwi zostaje obniżony. Zielone liście działają przeciwzapalnie, co ma pozytywny wpływ na cały układ krążenia.

W zielonym groszku znajdują się duże ilości błonnika
W zielonym groszku znajdują się duże ilości błonnika (123rf)

3. Zielony groszek

Duża ilość błonnika w diecie redukuje poziom cholesterolu we krwi, co w efekcie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania nadciśnienia tętniczego. Ten składnik zapobiega także problemom z sercem. Najlepiej spożywać go w produktach naturalnych – czyli np. w zielonym groszku.

100 gram groszku to 80 kcal. Znajdziemy w nim witaminę A, C, E, K oraz te z grupy B. W skład wchodzi również zestaw składników mineralnych: żelaza, magnezu, potasu, fosforu, selenu, manganu i molibdenu.

4. Melon

Melon zawiera duże ilości witaminy C – 36,7 mg w 100 gramach owocu. I właśnie dlatego powinien być on spożywany przez każdego z nas. Zawartość kwasu askorbinowego w diecie skutecznie obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Witamina C jest także silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami wolnych rodników.

Owoc jest pełen witaminy A, która skutecznie chroni przed rozwijaniem się miażdżycy. To źródło witamin B i K oraz składników mineralnych: kwasu foliowego, magnezu i błonnika. Cenna jest również zawartość potasu, który reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

9 produktów, które niszczą twoje serce
9 produktów, które niszczą twoje serce [9 zdjęć]

Kostki bulionowe to produkt bardzo często dodawany zarówno do zup, jak i sosów dla wzbogacenia smaku...

zobacz galerię

5. Migdały

Migdały są pełne witaminy B2, błonnika, białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, które przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów. To także źródło flawonoidów – substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Znajdująca się w nich witamina E utrudnia zaleganie się cholesterolu w ścianach naczyń.

Migdały są zaliczane do grupy „superżywności”. Ich obecność w diecie wpływa na pracę całego układu sercowo-naczyniowego. Garść nasion migdałowca dziennie (ok. 40 gramów) wystarczy, by obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

6. Łosoś

Spożywanie ryb przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca nawet o 30 proc. Ryby takie jak łosoś zawierają bowiem tłuszcze omega-3, które optymalizują poziom złego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi w żyłach i tętnicach.

Tłuszcze zapobiegają również nieregularnej pracy serca oraz zmniejszają stany zapalne w całym organizmie. Według naukowców z Uniwersytetu Anglii Wschodniej w Norwich łosoś to również źródło cennego białka, które redukuje możliwość chorób serca. Proteiny w nim zawarte zmniejszają sztywność naczyń w tętnicach.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!