Przejdź na WP

Najlepsze produkty dla twojego serca

Jedzenie, po które sięgamy, ma wpływ na organizm. I chociaż wiemy o tym nie od dziś, nadal jemy niezdrowo i zbyt szybko, co przyczynia się do zaburzeń pracy naszych narządów. To najwyższy czas, by to zmienić. Zacznijmy od serca. Poznaj ranking najlepszych produktów dla układu krążenia.

Zobacz film: "Wpływ kwasów Omega 3 na układ krwionośny"

1. Arbuz

Arbuz jest niskokalorycznym owocem (30 kcal w 100 g), który w 92 proc. składa się z wody. To źródło błonnika oraz antyoksydantów hamujących procesy starzenia się.

Jest bogactwem likopenu – przeciwutleniacza zapobiegającemu utlenianiu się cholesterolu. Dzięki temu składnikowi arbuz spożywany regularnie obniża poziom ciśnienia krwi oraz zmniejsza ryzyko powstawania mechanicznych uszkodzeń naczyń krwionośnych.

W arbuzie znajduje się cytrulina – związek chemiczny, który w organizmie przekształcany jest w aminokwas zwany L-argininą. Wpływa on na rozluźnianie się naczyń krwionośnych. Owoc ten to również bogactwo witaminy A, C oraz składników mineralnych: potasu i magnezu.

2. Jarmuż

Zielone liście jarmużu zawierają wiele witamin (A, C czy K) oraz składników mineralnych: kwasu foliowego, manganu i wapnia. Są też źródłem błonnika odpowiedzialnego za regularność wypróżnień. Składniki te wpływają na krzepnięcie krwi, zapobiegają zwapnieniu tętnic oraz wzmacniają kości, chroniąc je przed złamaniem.

Jarmuż wykazuje właściwości wiążące kwasy żółciowe w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu poziom cholesterolu we krwi zostaje obniżony. Zielone liście działają przeciwzapalnie, co ma pozytywny wpływ na cały układ krążenia.

W zielonym groszku znajdują się duże ilości błonnika
W zielonym groszku znajdują się duże ilości błonnika (123rf)

3. Zielony groszek

Duża ilość błonnika w diecie redukuje poziom cholesterolu we krwi, co w efekcie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania nadciśnienia tętniczego. Ten składnik zapobiega także problemom z sercem. Najlepiej spożywać go w produktach naturalnych – czyli np. w zielonym groszku.

100 gram groszku to 80 kcal. Znajdziemy w nim witaminę A, C, E, K oraz te z grupy B. W skład wchodzi również zestaw składników mineralnych: żelaza, magnezu, potasu, fosforu, selenu, manganu i molibdenu.

4. Melon

Melon zawiera duże ilości witaminy C – 36,7 mg w 100 gramach owocu. I właśnie dlatego powinien być on spożywany przez każdego z nas. Zawartość kwasu askorbinowego w diecie skutecznie obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Witamina C jest także silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami wolnych rodników.

Owoc jest pełen witaminy A, która skutecznie chroni przed rozwijaniem się miażdżycy. To źródło witamin B i K oraz składników mineralnych: kwasu foliowego, magnezu i błonnika. Cenna jest również zawartość potasu, który reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

9 produktów, które niszczą twoje serce
9 produktów, które niszczą twoje serce [9 zdjęć]

Kostki bulionowe to produkt bardzo często dodawany zarówno do zup, jak i sosów dla wzbogacenia smaku...

zobacz galerię

5. Migdały

Migdały są pełne witaminy B2, błonnika, białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych, które przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów. To także źródło flawonoidów – substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Znajdująca się w nich witamina E utrudnia zaleganie się cholesterolu w ścianach naczyń.

Migdały są zaliczane do grupy „superżywności”. Ich obecność w diecie wpływa na pracę całego układu sercowo-naczyniowego. Garść nasion migdałowca dziennie (ok. 40 gramów) wystarczy, by obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

6. Łosoś

Spożywanie ryb przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca nawet o 30 proc. Ryby takie jak łosoś zawierają bowiem tłuszcze omega-3, które optymalizują poziom złego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi w żyłach i tętnicach.

Tłuszcze zapobiegają również nieregularnej pracy serca oraz zmniejszają stany zapalne w całym organizmie. Według naukowców z Uniwersytetu Anglii Wschodniej w Norwich łosoś to również źródło cennego białka, które redukuje możliwość chorób serca. Proteiny w nim zawarte zmniejszają sztywność naczyń w tętnicach.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Ważne tematy