Nowalijki - witaminy, uprawa, pochodzenie

Wiosenne temperatury zbliżają się wielkimi krokami. Zrzucamy więc grube kurtki i zimowe buty, aby wymienić je na cieńsze płaszcze i okulary przeciwsłoneczne. Po zimie zmieniamy nie tylko garderobę, ale również coraz chętniej sięgamy też po lżejsze wersje naszych posiłków. Chcemy zadbać o to, aby w wiosennych potrawach zamiast mięs przeważały warzywa, które nie tylko pozwolą zadbać o linię, ale też sprawią, że nasza odporność po okresie zimowym się wzmocni, a braki witamin zostaną uzupełnione. W tym celu sięgamy więc po nowalijki.

Polecane wideo:

Nowalijki - wiosenny głód witamin

Ze sklepowych półek kuszą nas soczyste, intensywnie zielone nowalijki, które dzięki swojej świeżości i intensywnemu zapachowi zyskują wielu miłośników. W dodatku marzec i kwiecień to miesiące, w których nasze organizmy najbardziej odczuwają brak witamin. Zimowa dieta, której zadaniem było rozgrzanie organizmu w chłodne wieczory, nie wypełnia już zapotrzebowania na witaminy i składniki naturalne. Głód warzyw spowodowany jedzeniem zimą samych ziemniaków, buraków, kapusty i marchwi powoduje, że nasze kubki smakowe zaczynają domagać się świeżych produktów. Czy jednak kupując nowalijki, zastanawiamy się, jak to możliwe, że poza sezonem na sklepowych półkach pojawiają się młode warzywa i czy są one zdrowym źródłem potrzebnych witamin i składników odżywczych?

Nowalijki - uprawa

To oczywiste, że naturalne warunki atmosferyczne nie sprzyjają obecnie uprawom roślin. Temperatura wciąż jest za niska, promieni słonecznych jest zbyt mało, a zimny deszcz z pewnością nie pomaga dojrzewać roślinom. Aby nowalijki wyrosły potrzeba więc odpowiednich warunków. Właśnie dlatego uprawia się je w specjalnych szklarniach, w których przez cały rok panują doskonałe warunki do wzrostu roślin. Odpowiednia temperatura oraz wilgotność powietrza znacznie skracają okres wegetacji nowalijek i sprawiają, że te w krótszym czasie mogą znaleźć się na naszych stołach.

Oprócz temperatury i wilgotności, równie ważne jest podłoże, na którym rosną nowalijki. Nie jest to jednak zwykła ziemia, tak jak w przypadku sezonowych warzyw, ale mieszanina mikroelementów, torfu, nawozów i ziemi liściowej. Nie zawsze jednak młode warzywa uprawia się w ziemi. Często stosuje się też tzw. uprawę hydroponiczną. W jej trakcie zanurza się korzenie w specjalnej, płynnej mieszance opartej na składnikach mineralnych. Warto wiedzieć, że nie wszystkie nowalijki potrzebują takiego samego podłoża. Niektóre lepiej rozwijają się na podłożu kwasowym, inne na zasadowym.

Dlaczego nowalijki kuszą nas dorodnym wyglądem i intensywnym kolorem? Ponieważ dzięki sposobowi uprawy, nie są zagrożone czynnikami zewnętrznymi takimi jak szkodniki czy niekorzystne warunki pogodowe.

6 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe

Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować swojej rodzinie dania z dodatkiem zakupionych warzyw,...

Nowalijki - czy młoda rzodkiewka może być szkodliwa?

Oprócz zapewnienia nowalijkom odpowiednich warunków do rozwoju, wielu hodowców chce jeszcze bardziej przyspieszyć ich wzrost i sprzedać jak najwięcej warzyw. Aby to osiągnąć, do uprawy stosują sztuczne nawozy, które co prawda skracają czas wzrostu roślin, ale jednocześnie usuwają z nich wartości odżywcze.

W dodatku zawarte w nawozach azotany są w całości wchłaniane przez młode warzywa. Ich zawartość w nowalijkach jest całkowicie naturalna, jednak nadmiar powoduje to, że zaczynają się kumulować. Spożywanie warzyw z nadmiarem tych szkodliwych substancji może powodować nieprawidłową pracę tarczycy oraz zaburzenia we wchłanianiu tłuszczów i białek. W ekstremalnych wypadkach azotany mogą działać rakotwórczo. W dodatku niszczą witaminę A oraz witaminy z grupy B. Oprócz azotanów, w nawożonych nowalijkach możemy znaleźć też szkodliwą rtęć, kadm oraz ołów.

Nowalijki - pełnia zdrowia

Nie da się opisać przyjemności związanej z chrupaniem świeżych i młodych owalijek. Jednak oprócz walorów czysto kulinarnych, nowalijki zapewniają nam też uzupełnienie ubytków witamin i składników mineralnych, które powstały podczas monotonnej, zimowej diety.

Rzodkiewka jest bogatym źródłem białka i soli mineralnych, ale przede wszystkim indoli, czyli przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników. Z kolei szczypiorek doskonale sprawdzi się jak „polepszacz” apetytu. Zjedzony przed posiłkiem zwiększy wydzielanie kwasów żołądkowych i wspomoże perystaltykę jelit. Oprócz tego doskonale radzi sobie z bakteriami i wspomaga odporność. Zawiera też magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, wapń oraz witaminę B1, B2 i C.

Równie korzystna dla naszego organizmu będzie młoda marchewka. Zawartość beta-karotenu wspomoże nasz wzrok i ożywi skórę, nadając jej lekko brzoskwiniowy odcień. Bogatym źródłem kwasu foliowego i żelaza będzie za to botwinka. Jest polecana kobietom w ciąży i osobom zmagającym się z anemią. Włączmy ją do diety także wtedy, gdy w zimie naszym utrapieniem były często nawracające infekcje.

Nowalijki - dylematy przy sklepowej półce

Jak rozpoznać sztucznie nawożone nowalijki od tych, które są wspomagane jedynie odpowiednimi warunkami? Takie warzywa szybko więdną, nie mają typowego dla siebie zapachu, a ich kolor jest bardzo intensywny. Zaniepokoić powinien nas także kształt i wielkość warzywa. Nie wybierajmy rzodkiewki, która jest wielkości śliwki lub młodej marchewki, która przypomina swoją starszą siostrę.

Skórka rzodkiewki powinna być jędrna i twarda, a jej liście nie mogą mieć żółtych przebarwień. Przebarwienia to najłatwiejszy znak do rozpoznania,  świadczący o tym, że nasze warzywo było nawożone zbyt dużą ilością sztucznych substancji. Również sałata jest podatna na działanie azotanów. Aby upewnić się, że pochodzi z ekologicznego źródła, warto dokładnie obejrzeć jej liście. Jeśli nie są jędrne, a na ich powierzchni są widoczne plamki i przebarwienia, to znak, że lepiej nie wkładać tej sałaty do sklepowego wózka.

Pamiętajmy jednak, że nie zawsze kolor, kształt czy wielkość nowalijek będzie świadczyła o nawożeniu. Czasem warzywo wspomagane sztucznymi substancjami może wyglądać dokładnie tak, jak jego ekologiczny odpowiednik. W takiej sytuacji możemy opierać się tylko na informacjach producenta i wybierać warzywa ze sprawdzonych źródeł.

Nowalijki - jeść czy nie jeść?

Jeśli będziemy traktować nowalijki jako dodatek do śniadania czy kolacji, to nie powinny mieć one szkodliwego wpływu na nasze zdrowie. Jeżeli nie mamy pewności co do źródła, z którego pochodzą młode warzywa, to lepiej ograniczyć je w naszej diecie. Specjaliści uważają jednak, że ze spożywania nowalijek powinni zrezygnować alergicy, osoby zmagające się z wrzodami oraz chorujące na zespół jelita drażliwego. Nawet najmniejszych ilości nowalijek nie powinniśmy też podawać dzieciom do 3. roku życia, ponieważ ich układ pokarmowy może nie poradzić sobie ze strawieniem niektórych warzyw, których spożycie może wywołać bóle brzucha, wymioty i wysypkę.

Pamiętajmy też, aby od razu po zakupie wyjąć nowalijki z foliowych opakowań. Jeśli tego nie zrobimy, to w szybkim czasie azotany zaczną przekształcać się w inne, równie groźne substancje. 

Nowalijki trzymajmy w lodówce, jednak nie przechowujmy ich zbyt długo – te najświeższe będą najzdrowsze. Przed spożyciem nowalijek pamiętajmy o ich dokładnym umyciu, chociaż według niektórych samo mycie nie wystarczy, a każde młode warzywo należy obrać. Takie działanie ma wynikać z faktu, że niektóre warzywa są spryskiwane przed transportem chemią, która ma zatrzymać ich jędrność i atrakcyjny wygląd. Jak zawsze więc, warto zachować umiar i do pojawienia się warzyw sezonowych ograniczyć spożywanie nowalijek.

Nowalijki - uprawa ekologiczna

Ekologiczne uprawy to znacznie bezpieczniejsze źródło nowalijek niż sklepowe półki. Takie uprawy wykluczają możliwość wykorzystania przez rolników sztucznych nawozów zawierających azotany i inne szkodliwe substancje. Mineralne nawozy to naturalne komposty, których pojedyncze związki nie kumulują się w poszczególnych częściach uprawianych roślin. Nie ma więc obawy, że spożycie młodej sałaty czy rzodkiewki spowoduje bóle brzucha czy wysypkę. Można zapytać: dlaczego więc zamiast ekologicznych nowalijek wybieramy te ze sklepu? Odpowiedź jest prosta. Młode warzywa pochodzące z ekologicznych upraw są kilkukrotnie droższe niż te ze sklepu. Problem polega także na ich dostępności. Nie znajdziemy ich w każdym sklepie ze zdrową żywnością, a targi ekologiczne są organizowane tylko w dużych miastach, dlatego nie każdy może sobie pozwolić na te bezpieczniejsze dla zdrowia nowalijki.

Nowalijki - domowy warzywnik

Na szczęście każdy z nas na parapecie swojego domu może uprawiać ekologiczne nowalijki. Co prawda ogranicza nas miejsce, dlatego nie wszyscy pozwolą sobie na uprawę sałaty czy rzodkiewki. Z łatwością jednak możemy założyć domowy zielnik, w którym znajdziemy miejsce na szczypiorek, rzeżuchę, koperek, ulubione kiełki czy natkę pietruszki. Wystarczą tylko doniczki, ziemia, nasionka roślin, które chcemy uprawiać oraz regularne ich podlewanie, aby cieszyć się ekologicznymi i zdrowymi roślinami. Takie nowalijki możemy spożywać bez ograniczeń, a świeże zioła dodawać do każdej potrawy zamiast szkodliwej soli i suszonych, pozbawionych aromatu przypraw.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Owoce

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

Jagoda kamczacka - owoc doskonały

. Tymczasem jagoda kamczacka to samo zdrowie. Zawiera cenne substancje zwalczające wolne rodniki, witaminę C, A oraz żelazo, jod i miedź. Nowy polski hit (...) się na poziomie 500-600 tysięcy ton. Największy udział mają tutaj truskawki...

Ciąża i dziecko

Brukiew - pochodzenie, właściwości, uprawa

://portal.abczdrowie.pl/co-to-sa-antyoksydanty) i (https://portal.abczdrowie.pl/jakie-sa-mineraly-w-jedzeniu). ## Brukiew - pochodzenie i charakterystyka (...) ), Ameryki Północnej i Południowej (Kanada, Argentyna), Indie, Japonia. ##...

#dziendobryPolsko

#dziejesienazywo: Czy nowalijki są zdrowe?

. Często pierwsze nowalijki są niestety mocno nawożone i kumulują w sobie szkodliwe związki. Dlatego też warto przed zakupem dokładnie obejrzeć warzywa

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

także witaminy E, K, D i PP. Pół szklanki kiełków zawiera tyle samo witaminy C, co sześć szklanek soku pomarańczowego. W ich składzie znajdziemy ponadto żelazo (...) mają kiełki owsa, które także regulują poziom hormonów,...

Warzywa

Maj - sezon na botwinkę

Maj - sezon na botwinkę

dziecku, gdy skończy ono 12. miesiąc życia. Botwinę warto wówczas kupić u zaufanego sprzedawcy, najlepiej z gospodarstwa ekologicznego. Nowalijki (...) się z problemem anemii. Składniki odżywcze botwinki Podobnie jak burak, botwinka...

Właściwości ziół

Majeranek - właściwości i zastosowanie

Majeranek - właściwości i zastosowanie

na zawartość olejku eterycznego, w skład którego wchodzi rutyna. Roślina zawiera również witaminy A i C, K, wapń, potas oraz żelazo. Jest też bogata (...) , ma również działanie przeciwzapalne. Podobno ten pochodzący...

Owoce

Pigwa - pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Pigwa - pochodzenie, właściwości, zastosowanie

naturalnym lekiem na różne infekcje. Sprawdź, jaką jeszcze inną moc kryje w sobie ten owoc. ## Pigwa - pochodzenie i uprawa Pigwa należy do roślin (...) W okresie zwiększonej zachorowalności na grypę wiele osób sięga...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Ranking owoców i warzyw, które mają najwięcej witaminy C

Ranking owoców i warzyw, które mają najwięcej witaminy C

Cebula - 6 mg witaminy C w 100 g produktu Ogórki - 8 mg witaminy C w 100 g produktu Jabłka - 9 mg witaminy C w 100 g produktu Ziemniaki późne - 11 (...) mg witaminy C w 100 g produktu...

Produkty żywnościowe

Wyhoduj własne nowalijki

Wyhoduj własne nowalijki

Bezsprzeczna królowa nowalijek. Znajdziemy w niej (https://portal.abczdrowie.pl/czym-jest-witamina-a), C oraz (https://portal.abczdrowie.pl/witaminy (...) Nowalijki są jednym z pierwszych...

Witamina C - właściwości, niedobór, źródła

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg (...) tego związku. Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która...