Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Czy warto jeść nowalijki?

 Aleksandra Miłosz
12.04.2021 09:00
Nowalijki to młode warzywa
Nowalijki to młode warzywa (Ilustracja / Shutterstock)

Wiosenne temperatury zbliżają się wielkimi krokami. Zrzucamy więc grube kurtki i zimowe buty, aby wymienić je na cieńsze płaszcze i okulary przeciwsłoneczne. Po zimie zmieniamy nie tylko garderobę, ale również coraz chętniej sięgamy też po lżejsze wersje naszych posiłków. Chcemy zadbać o to, aby w wiosennych potrawach zamiast mięs przeważały warzywa, które nie tylko pozwolą zadbać o linię, ale też sprawią, że nasza odporność po okresie zimowym się wzmocni, a braki witamin zostaną uzupełnione. W tym celu sięgamy więc po nowalijki.

spis treści

1. Co to są nowalijki?

Przeczytaj także:

Ze sklepowych półek kuszą nas soczyste, intensywnie zielone nowalijki, które dzięki swojej świeżości i intensywnemu zapachowi zyskują wielu miłośników. W dodatku marzec i kwiecień to miesiące, w których nasze organizmy najbardziej odczuwają brak witamin. Zimowa dieta, której zadaniem było rozgrzanie organizmu w chłodne wieczory, nie wypełnia już zapotrzebowania na witaminy i składniki naturalne. Głód warzyw spowodowany jedzeniem zimą samych ziemniaków, buraków, kapusty i marchwi powoduje, że nasze kubki smakowe zaczynają domagać się świeżych produktów. Czy jednak kupując nowalijki, zastanawiamy się, jak to możliwe, że poza sezonem na sklepowych półkach pojawiają się młode warzywa i czy są one zdrowym źródłem potrzebnych witamin i składników odżywczych?

Nowalijki ze sprawdzonego źródła lub certyfikowanych ekologicznych upraw nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia. Jednak warzywa, które są dostępne w większości sklepów są zazwyczaj przenawożone azotem, który przekształca się w niebezpieczne azotyny. Nadmiar tych związków może zaburzać m.in. pracę tarczycy oraz ma działanie rakotwórcze.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę
10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę [11 zdjęć]

Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w

zobacz galerię
Nowalijki są uprawiane w specjalnych szklarniach, w których poziom wilgotności i nasłonecznienia pozwala im na szybszy wzrost
Nowalijki są uprawiane w specjalnych szklarniach, w których poziom wilgotności i nasłonecznienia pozwala im na szybszy wzrost

Dlaczego nowalijki kuszą nas dorodnym wyglądem i intensywnym kolorem? Ponieważ dzięki sposobowi uprawy, nie są zagrożone czynnikami zewnętrznymi takimi jak szkodniki czy niekorzystne warunki pogodowe.

6 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe
6 rzeczy, które sprawiają, że warzywa w twojej diecie są mniej zdrowe [8 zdjęć]

Załadowałeś swój koszyk w warzywniaku po brzegi? To świetnie! Planujesz w przyszłym tygodniu serwować

zobacz galerię

2. Czy młoda rzodkiewka może być szkodliwa?

Kupując nowalijki, warto dowiedzieć się, czy wybrane przez nas warzywa nie były nawożone sztucznymi substancjami mogącymi zagrażać naszemu zdrowiu
Kupując nowalijki, warto dowiedzieć się, czy wybrane przez nas warzywa nie były nawożone sztucznymi substancjami mogącymi zagrażać naszemu zdrowiu

Oprócz zapewnienia nowalijkom odpowiednich warunków do rozwoju, wielu hodowców chce jeszcze bardziej przyspieszyć ich wzrost i sprzedać jak najwięcej warzyw. Aby to osiągnąć, do uprawy stosują sztuczne nawozy, które co prawda skracają czas wzrostu roślin, ale jednocześnie usuwają z nich wartości odżywcze.

W dodatku zawarte w nawozach azotany są szkodliwe dla zdrowia. Spożywanie warzyw z nadmiarem tych szkodliwych substancji może powodować nieprawidłową pracę tarczycy oraz zaburzenia we wchłanianiu tłuszczów i białek. W ekstremalnych wypadkach azotany mogą działać rakotwórczo. W dodatku niszczą witaminę A oraz witaminy z grupy B. Oprócz azotanów, w nawożonych nowalijkach możemy znaleźć też szkodliwą rtęć, kadm oraz ołów.

Przeczytaj także:

3. Świeże nowalijki

Nie da się opisać przyjemności związanej z chrupaniem świeżych i młodych nowalijek. Jednak oprócz walorów czysto kulinarnych, nowalijki zapewniają nam też uzupełnienie ubytków witamin i składników mineralnych, które powstały podczas monotonnej, zimowej diety.

Rzodkiewka jest bogatym źródłem białka i soli mineralnych, ale przede wszystkim indoli, czyli przeciwutleniaczy, które zapobiegają rozwojowi wolnych rodników. Z kolei szczypiorek doskonale sprawdzi się jak „polepszacz” apetytu. Zjedzony przed posiłkiem zwiększy wydzielanie kwasów żołądkowych i wspomoże perystaltykę jelit. Oprócz tego doskonale radzi sobie z bakteriami i wspomaga odporność. Zawiera też magnez, żelazo, fosfor, potas, sód, wapń oraz witaminę B1, B2 i C.

Równie korzystna dla naszego organizmu będzie młoda marchewka. Zawartość beta-karotenu wspomoże nasz wzrok i ożywi skórę, nadając jej lekko brzoskwiniowy odcień. Bogatym źródłem kwasu foliowego i żelaza będzie za to botwinka. Jest polecana kobietom w ciąży i osobom zmagającym się z anemią.

4. Sztucznie nawożone nowalijki

Jak rozpoznać sztucznie nawożone nowalijki od tych, które są wspomagane jedynie odpowiednimi warunkami? Takie warzywa szybko więdną, nie mają typowego dla siebie zapachu, a ich kolor jest bardzo intensywny. Zaniepokoić powinien nas także kształt i wielkość warzywa. Nie wybierajmy rzodkiewki, która jest wielkości śliwki lub młodej marchewki.

Jej skórka powinna być jędrna i twarda, a liście nie mogą mieć żółtych przebarwień. Przebarwienia to najłatwiejszy znak do rozpoznania, świadczący o tym, że nasze warzywo było nawożone zbyt dużą ilością sztucznych substancji. Również sałata jest podatna na działanie azotanów. Aby upewnić się, że pochodzi z ekologicznego źródła, warto dokładnie obejrzeć jej liście. Jeśli nie są jędrne, a na ich powierzchni widać plamki i przebarwienia, to znak, że lepiej z niej zrezygnować.

Pamiętajmy jednak, że nie zawsze kolor, kształt czy wielkość nowalijek będzie świadczyła o nawożeniu. Czasem warzywo wspomagane sztucznymi substancjami może wyglądać dokładnie tak, jak jego ekologiczny odpowiednik. W takiej sytuacji możemy opierać się tylko na informacjach producenta i wybierać warzywa ze sprawdzonych źródeł.

5. Jeść czy nie jeść nowalijek?

Jeśli będziemy traktować nowalijki jako dodatek do śniadania czy kolacji, to nie powinny mieć one szkodliwego wpływu na nasze zdrowie. Gdy nie mamy pewności co do źródła, z którego pochodzą młode warzywa, to lepiej ograniczyć je w naszej diecie. Specjaliści uważają jednak, że ze spożywania nowalijek powinni zrezygnować alergicy, osoby zmagające się z wrzodami oraz chorujące na zespół jelita drażliwego. Nawet najmniejszych ilości nie powinniśmy też podawać dzieciom do 3. roku życia, ponieważ ich układ pokarmowy nie poradzi sobie ze strawieniem niektórych warzyw i ich spożycie może wywołać bóle brzucha, wymioty i wysypkę.

Pamiętajmy też, aby od razu po zakupie wyjąć je z foliowych opakowań. Jeśli tego nie zrobimy, to w szybkim czasie azotany zaczną przekształcać się w inne, równie groźne substancje. 

Nowalijki trzymajmy w lodówce, jednak nie przechowujmy ich zbyt długo – te najświeższe będą najzdrowsze. Przed spożyciem dokładnie je umyjmy, chociaż według niektórych samo mycie nie wystarczy, a każde młode warzywo należy obrać. Takie działanie ma wynikać z faktu, że niektóre warzywa są spryskiwane przed transportem chemią, która ma zatrzymać ich jędrność i atrakcyjny wygląd na dłużej. Jak zawsze więc, warto zachować umiar i do pojawienia się warzyw sezonowych ograniczyć spożywanie nowalijek.

6. Uprawa ekologiczna

W wielu miastach są organizowane targi ekologiczne. Możemy być pewni, że w takim miejscu dostaniemy tylko zdrowe, ekologiczne warzywa
W wielu miastach są organizowane targi ekologiczne. Możemy być pewni, że w takim miejscu dostaniemy tylko zdrowe, ekologiczne warzywa

Ekologiczne uprawy to znacznie bezpieczniejsze źródło niż sklepowe półki. Takie uprawy wykluczają możliwość wykorzystania przez rolników sztucznych nawozów zawierających azotany i inne szkodliwe substancje. Nie ma więc obawy, że spożycie młodej sałaty czy rzodkiewki spowoduje bóle brzucha czy wysypkę.

Można zapytać: dlaczego więc zamiast ekologicznych nowalijek wybieramy te ze sklepu? Odpowiedź jest prosta. Młode warzywa pochodzące z ekologicznych upraw są kilkukrotnie droższe niż te ze sklepu. Problem polega także na ich dostępności. Nie znajdziemy ich w każdym sklepie ze zdrową żywnością, a targi ekologiczne są organizowane tylko w dużych miastach.

7. Domowy warzywnik

Na szczęście każdy z nas na parapecie swojego domu może uprawiać ekologiczne nowalijki. Z łatwością możemy założyć domowy zielnik, w którym znajdziemy miejsce na szczypiorek, rzeżuchę, koperek, ulubione kiełki czy natkę pietruszki. Wystarczą tylko doniczki, ziemia, nasionka roślin, które chcemy uprawiać oraz regularne ich podlewanie, aby cieszyć się ekologicznymi i zdrowymi roślinami. Takie nowalijki możemy spożywać bez ograniczeń, a świeże zioła dodawać do każdej potrawy zamiast szkodliwej soli i suszonych, pozbawionych aromatu przypraw.

Kuchenny parapet to doskonałe miejsce na zorganizowanie domowego warzywnika. Dzięki niemu będziemy mogli cieszyć się smakiem ekologicznych warzyw i ziół
Kuchenny parapet to doskonałe miejsce na zorganizowanie domowego warzywnika. Dzięki niemu będziemy mogli cieszyć się smakiem ekologicznych warzyw i ziół
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze