Dieta bezglutenowa może być związana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2

Jak wynika z nowych badań przeprowadzonych przez naukowców ze Szkoły Zdrowia Publicznego T.H. Chana na Uniwersytecie Harvard w Bostonie, unikanie glutenu może nie oferować żadnych korzyści dla ogólnego stanu zdrowia większości ludzi.

Ponadto okazało się, że uczestnicy, którzy jedli więcej glutenu, byli o 13 proc. mniej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2 przez 30 kolejnych lat niż ci, którzy ograniczali jego konsumpcję.

Oczywiście niektórzy ludzie ze względów zdrowotnych muszą unikać lub całkowicie zrezygnować z glutenu, czyli białka występującego w ziarnach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. W przypadku nietolerancji spożycie tego składnika może prowadzić do bólu brzucha, wzdęć lub zmęczenia. Jeżeli chodzi o celiakię, chorobę autoimmunologiczną, która dotyka głównie jelito cienkie, spożycie glutenu może skutkować atakiem układu odpornościowego na błonę śluzową jelit.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Jednak nawet ludzie, którzy nie wykazują wskazań zdrowotnych do wykluczenia glutenu z diety, często wierzą, że jest to rozwiązanie korzystne dla organizmu. Naukowcy postanowili sprawdzić, czy to przekonanie może mieć jakąkolwiek wartość naukową. Głównym autorem badania był Geng Zong ze Szkoły Zdrowia Publicznego T.H. Chan na Uniwersytecie Harvard w Bostonie.

Dieta bezglutenowa może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2
Dieta bezglutenowa może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 (Shutterstock)

W ramach badania co 2-4 lata przeprowadzano wywiad wśród 200 tys. osób dotyczący sposobu żywienia. Na podstawie tych informacji naukowcy mogli określić spożycie glutenu wśród uczestników. Następnie sprawdzili, u których z nich w ciągu 30 lat trwania badania doszło do rozwoju cukrzycy typu 2.

Cukrzyca typu 2, która jest najczęstszą postacią choroby, występuje, gdy organizm traci zdolność do efektywnego wykorzystania insuliny. Prowadzi to do wysokiego poziomu cukru we krwi, co może spowodować uszkodzenie ściany naczyń krwionośnych, nerwów i innych tkanek.

Zong powiedział, że naukowcy skoncentrowali się na cukrzycy u uczestników, ponieważ choroba ta jest jedną z głównych przyczyn śmierci w Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach. Szacuje się, że co 10. pacjent umiera w wyniku powikłań.

ZOBACZ TAKŻE:

Pod koniec badania u prawie 16 000 uczestników rozwinęła się cukrzyca typu 2. Naukowcy odkryli, że badani, którzy jedli najwięcej glutenu, mieli o 13 proc. niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż ludzie, którzy jedli go najmniej.

Zdaniem autorów badania, wyniki te sugerują, że spożywanie glutenu może mieć związek z ryzykiem cukrzycy. Jednak naukowcy twierdzą, że nie jest jasne, dlaczego ludzie, którzy jedli więcej glutenu byli mniej narażeni na rozpoznanie cukrzycy typu 2.

Dieta bezglutenowa (prezentacja edukacyjna)
Dieta bezglutenowa (prezentacja edukacyjna) [16 zdjęć]

Co to jest dieta bezglutenowa? Gluten to szczególny rodzaj białka, znajdującego się w pszenicy, życie...

zobacz galerię

Jednym z możliwych wyjaśnień jest to, że ludzie spożywający gluten jedli też więcej błonnika, który, jak sugerują poprzednie badania, może pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy.

Jednak potrzebne są dalsze badania w celu określenia dokładnej zależności między spożyciem glutenu i cukrzycą.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!