Peklowanie

Peklowanie to sposób na konserwowanie mięsa bez kości, a także na przygotowanie go do dalszej obróbki, na przykład wędzenia. Mięso zanurza się w specjalnej zalewie peklującej – solance, czyli wodnym roztworze soli kuchennej, saletry i przypraw. Ponieważ sól wypłukuje wodę, w mięsie nie namnażają się bakterie. Ta technika gotowania wykorzystuje takie przyprawy jak pieprz, ziele angielskie, gorczyca i liście laurowe, dzięki którym solanka peklująca nabiera potrzebnego smaku. Saletra jest dodawana w celu uzyskania pożądanego koloru.

1. Peklowanie na sucho i mokro

Wyróżniamy trzy metody peklowania mięsa:

  • peklowanie na sucho,
  • peklowanie na mokro,
  • peklowanie mięsa kombinowane.

To, na którą metodę peklowania mięsa się zdecydujemy, zależy od rodzaju gotowego produktu i czasu, który możemy na to poświęcić.



Peklowanie na sucho sprawdza się w przypadku większych kawałków mięsa, na przykład gdy peklujemy słoninę lub boczek przed wędzeniem. Metoda ta polega na natarciu mięsa suchą mieszanką ziół peklujących, to jest solą, saletrą i cukrem. Natarte mięso odkłada się do naczynia i co jakiś czas obraca. Wyciekający z niego sok rozpuszcza mieszankę, która wnika do wnętrza.



Peklowanie na mokro stosuje się w przypadku mięsa przeznaczonego na potrawy i do wędzenia (na przykład baleron, szynka, żeberka i boczek). Peklowanie mokre można wykonać na dwa sposoby. Pierwszym jest peklowanie zalewowe, drugim peklowanie nastrzykowe. Mokre peklowanie zalewowe polega na namoczeniu mięsa w roztworze peklującym. Mięso powinniśmy potrzymać w solance jakiś czas, a następnie wyjąć i osuszyć. Peklowanie nastrzykowe polega na wstrzykiwaniu solanki. W tym wypadku również możemy wyróżnić dwie metody. Po pierwsze, peklowanie nastrzykowe domięśniowe wykonywane odpowiednio dobranymi igłami i pod właściwym ciśnieniem. Nastrzykiwanie domięśniowe powoduje, że bardziej nasalają się partie mięsa w okolicy nakłucia. Druga metoda to nastrzykiwanie dotętnicze, które rozprowadza nasolenie bardziej równomiernie.

2. Peklowanie kombinowane

Peklowanie kombinowane to rodzaj peklowania łączący w sobie zarówno peklowanie na sucho, jak i na mokro. Mięso jest najpierw nastrzykiwane solanką, a następnie układane w naczyniu i zalewane płynnym roztworem. W ten sposób konserwuje się mięso przeznaczone na bekon, szynki w puszkach, polędwicę w puszce. Peklowanie wykonywane jest w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

Peklowane mięso zawiera dużo soli, która zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych. Mięso w ten sposób zakonserwowane może poleżeć 3-4 tygodnie i musi być przechowywane w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza. Mięsa najczęściej poddawane procesowi peklowania to wieprzowina i wołowina. Peklowanych mięs nie należy piec lub smażyć, gdyż mogą w nich wytworzyć się rakotwórcze związki.

Peklowanie mięsa to jedna z popularniejszych technik gotowania, często stanowiąca wstęp do dalszego etapu przygotowywania potrawy. Dzięki niej nasze dania uzyskują ciekawy smak i aromat. Warto poznać tę sztukę kulinarną, jeśli interesuje nas gotowanie na wysokim poziomie.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Techniki gotowania
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Techniki gotowania
Techniki gotowania

Grillowanie potraw

Grillowanie potraw

Wielu z nas letni odpoczynek kojarzy się z wieczornym grillowaniem i czasem miło spędzanym z rodziną i przyjaciółmi. W okresie letnim jemy również obiady prosto z grilla, które są nie tylko smaczne, ale także mniej tłuste. Choć grill kojarzy nam się z...

Techniki gotowania

Kuchenne niezbędniki

Każde centrum handlowe ma specjalnie wydzielone sekcje, w których znajdują się zdrowe produkty odżywcze. Dodatkowo, w pobliżu tych miejsc oferuje się nam różnorodny sprzęt kuchenny, mający ułatwić nam gotowanie. Dzisiejszy świat daje ci więc możliwość...

Techniki gotowania

Zdrowe i smaczne grillowanie w 10 prostych krokach

Zdrowe i smaczne grillowanie w 10 prostych krokach

Wydaje ci się, że w przyrządzaniu potraw na grillu nie ma żadnej filozofii? Mylisz się, tak naprawdę to sztuka - nie wystarczy położyć mięso na ruszcie, trzeba znać jeszcze kilka zasad. Przedstawiamy 10 trików, dzięki którym twoje letnie dania z grilla...

Techniki gotowania

Fakty i mity o mikrofalówce

Fakty i mity o mikrofalówce

Za co kochamy kuchenki mikrofalowe? Za szybkość i łatwą obsługę - wystarczy kilka sekund, by cieszyć się gorącym posiłkiem. Odkąd mikrofalówki stały się popularne, nie ustają debaty nad wpływem fal elektromagnetycznych na jedzenie i nasze zdrowie. Czy...

Techniki gotowania

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze staje się coraz bardziej popularne. Gotowanie to jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania jedzenia. Dzięki gotowaniu na parze można zachować maksimum witamin i składników odżywczych. Przy zwyczajnym gotowaniu warzyw...

Techniki gotowania

Pieczenie w folii

Pieczenie w folii to skuteczny sposób przyrządzania potraw, który nie prowadzi do zmniejszenia wartości odżywczej produktów, jak w przypadku każdego rodzaju obróbki termicznej. Potrawy z folii są aromatyczne i soczyste, zawierają mniej tłuszczu i są...

Techniki gotowania

Flambirowanie potraw

Zdrowa kuchnia nie musi być nudna. Obecnie stosowane techniki gotowania pomagają osiągnąć spektakularne rezultaty w zaciszu domowej kuchni, czego przykładem jest flambirowanie potraw. Metoda ta jest często wykorzystywana w drogich restauracjach, aby zrobić wrażenie na gościach. Jakkolwiek flambirowane banany lub płonące naleśniki wyglądają dość ekstrawagancko, ich przygotowanie jest proste i niemal każdy jest w stanie wykonać je samemu. Na czym polega flambirowanie i jak je przeprowadzić krok po...

Techniki gotowania

Blanszowanie

Blanszowanie to rodzaj szybkiej, cieplnej obróbki żywności, a konkretnie warzyw i owoców. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Blanszowanie polega na tym, że wrzucamy warzywa na...

Techniki gotowania

Smażenie w głębokim tłuszczu

Smażenie w głębokim tłuszczu, określane także jako deep-frying lub frytowanie, to jedna z najpopularniejszych technik gotowania. Dzięki niemu potrawy są chrupiące i niezwykle smaczne, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Smażenie w tłuszczu jest...

Techniki gotowania

Garnirowanie potraw

Garnirowanie to ozdabianie potraw dekoracjami wykonanymi z warzyw i owoców. Ojczyzną garnirowania jest Azja, a mistrzami w tej dziedzinie są: Chińczycy, Tajowie i Japończycy. Zwyczaj dekorowania potraw sięga VII wieku, a więc czasów panowania w Chinach...