Pieczywo razowe

Pieczywo razowe jest ostatnio bardzo popularne, co ma związek z jego pozytywnym wpływem na organizm. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków. Nie każdy jednak wie, na czym polega różnica pomiędzy razowym a lubianym przez dzieci jasnym pieczywem. Co sprawia, że pieczywo razowe jest wartościowe? Jak zrobić je samemu w domu?

Pieczywo razowe a pieczywo pszenne

Biała mąka i mąka razowa to dwa główne rodzaje mąki pszennej, które różnią się przede wszystkim procesem produkcji. Podczas mielenia mąki razowej wykorzystuje się całe ziarna i niczego nie usuwa się po ich przemieleniu. Dla kontrastu, biała mąka jest rafinowana, co oznacza, że otręby i bogate w składniki odżywcze kiełki są oddzielane od reszty ziaren. W rezultacie biała mąka jest znacznie uboższa w składniki odżywcze. Na korzyść mąki razowej przemawia zawartość otrębów, które są doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, minerałów, białka i innych związków chemicznych. W bielmie ziaren znajdują się węglowodany, białka i niewielkie ilości witamin z grupy B. Natomiast w kiełkach ziaren w mące razowej znaleźć można minerały, witaminę E, witaminy z grupy B i inne składniki odżywcze. Zawartość tych składników czyni z razowego pieczywa bardzo wartościowy produkt. Badania wykazały, że regularne spożywanie grahamek i razowego chleba może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre choroby, na przykład chorobę serca i raka okrężnicy.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Jak upiec razowy chleb?

Najważniejszym składnikiem razowego chleba jest oczywiście mąka razowa. Na jeden duży bochenek lub dwa małe potrzeba około 570 gramów mąki. Mąka powinna mieć temperaturę pokojową lub nieco wyższą, by przyspieszyć proces przyrządzania ciasta. Wsyp mąkę do miski, dodaj dwie łyżeczki soli, jedną łyżeczkę jasnobrązowego cukru i dwie łyżeczki drożdży. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie w środku mieszanki zrób wgłębienie i wlej 400 ml ciepłej wody. Weź drewnianą łyżkę i zacznij mieszać wodę z mąką. Po pewnym czasie z mieszanki powstanie ciasto. Nie przejmuj się, jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne – nadmiar wody jest lepszy niż zbyt mała jej ilość. Przenieś ciasto na płaską powierzchnię i uformuj podłużny bochenek. Na tym etapie nie ma konieczności wyrabiania ciasta. Całość umieść w posmarowanej masłem blaszce. Posyp wierzch ciasta mąką i zakryj wilgotną szmatką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy jego objętość podwoi się, wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. Temperatura w nim powinna wynosić 200°C. Gdy ciasto podniesie się do wysokości ścianek blaszki, piecz chleb przez 40 minut (jeśli waży 900 g) lub 30 minut (w przypadku chleba o wadze 450 g). Gdy chleb będzie upieczony, wyjmij go na suchą szmatkę. Jak poznać, że nie jest w środku surowy? Zapukaj w jego skórkę – powinnaś usłyszeć głuchy odgłos. Jeśli chcesz, by chleb miał chrupiącą skórkę z każdej strony, umieść go dołem do góry w piekarniku na 10 minut. Na koniec wyjmij go i odstaw do wystygnięcia.

Pieczywo razowe powinno znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, którym na sercu leży zdrowa dieta. Razowy chleb i grahamki są nie tylko wartościowe, ale i bardzo smaczne. Przy odrobinie chęci pieczywo razowe można upiec w domu – wówczas dodatkową korzyścią jest piękny zapach.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zboża
Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) do diety zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej...

Zboża

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie

Mąka orkiszowa Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana (...) i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego...

Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka....

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

i przeciwgrzybicze Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia...