Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Mąka razowa - charakterystyka, właściwości, przepis na chleb

Mąka razowa - charakterystyka, właściwości, przepis na chleb
Mąka razowa - charakterystyka, właściwości, przepis na chleb

Mąka jest produktem, który z pewnością każdy posiada w swojej kuchni. Za jej pomocą przygotowujemy wiele dań i wypieków. To z niej wytwarzamy pieczywo, które często jest podstawą diety. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków. Nie każdy jednak wie, na czym polega różnica pomiędzy razowym a lubianym przez dzieci jasnym pieczywem. Co sprawia, że pieczywo razowe jest wartościowe? Jak zrobić je samemu w domu?

spis treści

1. Charakterystyka mąki razowej

Wiele osób w swojej kuchni ma mąkę pszenną, drobno zmieloną. Jest to biały, sypki proszek o niezwykle drobnych ziarnach. Coraz częściej słyszymy jednak o mące pełnoziarnistej, lub jak potocznie się ją nazywa - o mące razowej.

Mąka razowa to doskonała alternatywa dla osób chcących uczynić swoją dietę zdrowszą, bez rezygnacji z pieczywa, wypieków czy ciast. Mąki z pełnego ziarna używać możemy do przygotowywania tych samych dań, do których używamy pszennej. Dzięki temu potrawy te będą zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze.

Mąka razowa da nam wiele cennych składników odżywczych i dużą dawką błonnika.
Mąka razowa da nam wiele cennych składników odżywczych i dużą dawką błonnika. (123RF)
Zobacz film: "Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?"

2. Właściwości mąki razowej

Proces mielenia, w wyniku którego powstaje mąka pszenna razowa to proces, w którym nieoczyszczone ziarna pszenicy, razem z łuskami, jądrem i kiełkiem zostają zmielone.

Mąka razowa jest w wyniku tego procesu dużo bogatsza w zdrowe składniki odżywcze, a jej zastosowanie wzbogaca smak oraz wartość naszego pokarmu. Zawiera przede wszystkim dużo błonnika, którego ilość jest dużo mniejsza w innych rodzajach mąk.

Błonnik reguluje pracę jelit i ułatwia wydalanie, dzięki czemu nasz metabolizm może działać szybciej, a my mamy lepsze samopoczucie. Spożywanie błonnika zaleca się osobom cierpiącym na zaparcia.

Minerały zawarte w mące razowej to przede wszystkim fosfor, żelazo i cynk. Przyczynią się one do poprawy funkcjonowania wielu naszych organów, takich jak serce, mózg czy układ trawienny.

Oprócz tego, mąka razowa posiada przewagę nad mąką zwykłą w postaci mniejszej zawartości skrobi. Skrobia jest szkodliwa dla naszego organizmu, ponieważ pęcznieje w naszym żołądku i tworzy pewnego rodzaju 'klej', który utrudnia, a czasem wręcz uniemożliwia proces trawienia, co może powodować poważne konsekwencje.

7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie
7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie [7 zdjęć]

Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta

zobacz galerię

3. Pieczywo razowe a pieczywo pszenne

Biała mąka i mąka razowa to dwa główne rodzaje, które różnią się przede wszystkim procesem produkcji. Podczas mielenia mąki razowej wykorzystuje się całe ziarna i niczego nie usuwa się po ich przemieleniu.

Dla kontrastu, biała mąka jest rafinowana, co oznacza, że otręby i bogate w składniki odżywcze kiełki są oddzielane od reszty ziaren. W rezultacie biała mąka jest znacznie uboższa w składniki odżywcze.

Na korzyść mąki razowej przemawia zawartość otrębów, które są doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, minerałów, białka i innych związków chemicznych.

W bielmie ziaren znajdują się węglowodany, białka i niewielkie ilości witamin z grupy B. Natomiast w kiełkach ziaren w mące razowej znaleźć można minerały, witaminę E i witaminy z grupy B.

Zawartość tych składników czyni z razowego pieczywa bardzo wartościowy produkt. Badania wykazały, że regularne spożywanie grahamek i razowego chleba może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre schorzenia, na przykład choroby serca i raka okrężnicy.

4. Jak upiec razowy chleb?

Najważniejszym składnikiem razowego chleba jest oczywiście mąka razowa. Na jeden duży bochenek lub dwa małe potrzeba około 570 gramów mąki. Mąka powinna mieć temperaturę pokojową lub nieco wyższą, by przyspieszyć proces przyrządzania ciasta.

Składniki:

  • 570 g mąki,
  • dwie łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • dwie łyżeczki drożdży,
  • 400 ml ciepłej wody.

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do miski, dodaj dwie łyżeczki soli, jedną łyżeczkę cukru i dwie łyżeczki drożdży. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie w środku mieszanki zrób wgłębienie i wlej 400 ml ciepłej wody. Weź drewnianą łyżkę i zacznij mieszać wodę z mąką.

Nie przejmuj się, jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne - nadmiar wody jest lepszy niż zbyt mała jej ilość. Przenieś ciasto na płaską powierzchnię i uformuj podłużny bochenek. Na tym etapie nie ma konieczności wyrabiania ciasta. Całość umieść w posmarowanej masłem blaszce.

Posyp wierzch ciasta mąką i zakryj wilgotną szmatką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy jego objętość podwoi się, wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. Temperatura w nim powinna wynosić 200°C.

Gdy ciasto podniesie się do wysokości ścianek blaszki, piecz chleb przez 40 minut (jeśli waży 900 g) lub 30 minut (w przypadku chleba o wadze 450 g). Gdy chleb będzie upieczony, wyjmij go na suchą szmatkę.

Jak poznać, że nie jest w środku surowy? Zapukaj w jego skórkę – powinnaś usłyszeć głuchy odgłos. Jeśli chcesz, by chleb miał chrupiącą skórkę z każdej strony, umieść go dołem do góry w piekarniku na 10 minut. Na koniec wyjmij go i odstaw do wystygnięcia.

Pieczywo razowe powinno znaleźć się w jadłospisie wszystkich osób, którym na sercu leży zdrowa dieta. Razowy chleb i grahamki są nie tylko wartościowe, ale i bardzo smaczne. Przy odrobinie chęci pieczywo razowe można upiec w domu – wówczas dodatkową korzyścią jest piękny zapach.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze