Poznaj niesamowite właściwości tukmarii – egzotycznej słodkiej bazylii

Polacy coraz bardziej otwierają się na kulturę, obyczaje, tradycję i kuchnię Dalekiego Wschodu. Ze swoich egzotycznych wakacji wracamy bogatsi nie tylko o nowe doświadczenia, ale także egzotyczne produkty, którymi wzbogacamy smak codziennych potraw. Niektóre z nich, oprócz bogatego smaku i aromatu, mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z takich "zdobyczy" jest tukmaria – roślina stosowana w tradycyjnej kuchni Indii i Chin. Czym jest i jak działa na nasz organizm?

Indyjskie superfood

Tukmaria to roślina pochodząca z tropikalnych regionów Azji. Znana jest jako sabja, falooda, selasih czy słodka bazylia, a od tysięcy lat stosuje się ją w medycynie ajurwedyjskiej i medycynie chińskiej. Słodka bazylia ma ponad 150 odmian. Jedną z nich jest święta bazylia azjatycka – czczona i stosowana w indyjskich ceremoniach religijnych. Tukmaria jest uprawiana w Indiach już od 5 tysięcy lat, a jej nasiona wyglądem przypominają nasiona czarnuszki lub nasiona chia, z którymi są bardzo często mylone. Jej niebywałą zaletą jest prostota przygotowania – wystarczy moczyć nasiona przez 30 minut - po tym czasie są już gotowe do spożycia.

Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?

Jedzenie, które pomoże ci walczyć z zapaleniem

Kurkuma zawiera składnik, który nie tylko nadaje przyprawie charakterystyczny żółty kolor, ale także hamuje aktywację białka o nazwie NF-kB. Powoduje ono...

Co znajdziemy w słodkiej bazylii?

Słodka bazylia to przede wszystkim ogromne źródło polifenoli i flawonoidów, których przeciwutleniające działanie wpływa na zahamowanie procesów starzenia. Liście tukmarii bogate są w olejki eteryczne, takie jak linalol, cytronelol czy eugenol, którym przypisuje się działanie antybakteryjne i hamujące powstawanie w organizmie stanów zapalnych. W dodatku słodka bazylia jest polecana wszystkim osobom dbającym o szczupłą sylwetkę, ponieważ nie dość, że jest niskokaloryczna, to w jej 100 g znajdziemy aż 40 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo. Ponadto zawiera witaminę A i K, a także luteinę, witaminę C, magnez, wapń, mangan, potas i miedź.

Orientalne źródło zdrowia

Nasiona słodkiej bazylii wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ich regularne spożywanie poprawia pracę jelit, przyspiesza  trawienie i pomaga w pozbyciu się wzdęć i niestrawności. Skuteczne są także w czasie bolesnych menstruacji, ponieważ łagodzą skurcze w obrębie jamy brzusznej. Bogactwo zawartych w nich olejków eterycznych korzystnie wpływa na objawy przeziębienia i grypy. W dodatku połączenie słodkiej bazylii z imbirem oraz miodem wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i łagodzi objawy astmy.

Tukmaria powinna być stosowana także wtedy, gdy czeka nas trudny egzamin i musimy zapamiętać dużą partię materiału. Odstresowuje i uspokaja, jednocześnie poprawiając nastrój. Słodka bazylia pomoże również zredukować masę ciała i pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W takim celu napęczniałe nasiona słodkiej bazylii należy spożywać przed każdym posiłkiem.

Sabja zmniejsza również ból oraz ryzyko ataku serca i udaru mózgu. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, nie dopuszczając do jego odkładania się na ścianach naczyń krwionośnych. Jej bogaty skład wzmacnia odporność, a wysoka zawartość żelaza pozwala walczyć z anemią.

Słodka bazylia to idealny składnik diety osób zmagających się z chorobą stawów. Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym tukmaria zmniejsza odczucie bolesności i opuchliznę. To także polecany składnik letnich dań, ponieważ słodka bazylia obniża temperaturę ciała, zatem w gorący letni dzień może ustrzec przed przegrzaniem organizmu i udarem słonecznym.

Warto jednak wiedzieć, że nie wszyscy mogą bez obaw włączyć tukmarię do swojej diety. Nie jest ona polecana kobietom w ciąży, ponieważ obniża stężenie estrogenu i może doprowadzić do poronienia. Ostrożnie nalezy stosować ją także u dzieci.

Zmagasz się z problemami ze stawami? Zobacz, jak radzą sobie z nimi nasi użytkownicy i podziel się swoimi doświadczeniami na naszym forum

Komentarze (6)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...