Produkty o wysokim indeksie glikemicznym zwiększają ryzyko raka płuc

Białe pieczywo, smażone ziemniaki, płatki kukurydziane, ciastka czy piwo mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworu płuc. Wyniki obserwacji opublikowano w czasopiśmie Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z instytutu onkologicznego The University of Texas MD Anderson Cancer Center w Houston dowodzą, że u osób, które spożywają dużo pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (IG) ryzyko raka płuc gwałtownie wzrasta.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Indeks glikemiczny klasyfikuje produkty żywnościowe w zależności od ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Co oznacza, że im większa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru po jego spożyciu. Wskaźnik ten dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują tak wysokich wahań.

Naukowcy przeanalizowali nawyki żywieniowe 1 905 pacjentów, u których zdiagnozowano raka płuc i porównali je z 2 413 osób zdrowych. Dr Stephanie Melkonian, jedna z autorek badań wyjaśnia, że osoby o najwyższym dziennym współczynniku glikemicznym były aż o 49 proc. bardziej zagrożone nowotworem niż te o najniższym IG.

Wykazano też inne zależności. Okazało się, że ryzyko najbardziej, bo prawie dwukrotnie, wzrastało w przypadku osób niepalących - tę zależność uczeni tłumaczą silniejszym efektem działania diety przy braku dominującego czynnika rakotwórczego, jakim jest palenie. W przypadku palaczy wysoki indeks glikemicznym zwiększał ryzyko zachorowania o 31 proc.

Dużą rolę odgrywało też wykształcenie - uczestnicy, którzy ukończyli mniej niż 12 lat edukacji, znaleźli się w najwyższej grupie ryzyka. Istotne jest także to, że na oddziaływanie węglowodanów szczególnie wrażliwy był jeden typ nowotworu. Tylko dla płaskonabłonkowego raka płuc różnica ryzyka między osobami z górnej i dolnej grupy wyniosła 92 proc.

Dr Xifeng Wu, autor badań, podkreśla, że wyniki te sugerują, że oprócz utrzymania zdrowego stylu życia, czyli unikania tytoniu, ograniczenia spożycia alkoholu oraz zwiększenia aktywności fizycznej, zmniejszenie spożycia żywności i napojów o wysokim indeksie glikemicznym może służyć jako środek do obniżenia ryzyka raka płuc.

Produkty z najwyższym indeksem glikemicznym:

piwo -110

ziemniaki zasmażane – 95

chleb z białej mąki – 90

płatki kukurydziane – 85

ryż dmuchany – 85

prażona kukurydza -85

seler gotowany (korzeń) – 85

marchew gotowana – 80

bób gotowany – 80

dynia – 75

arbuz -75

makaron -70

Komentarze (47)
~nico
~nico ponad rok temu

Naukowcy ?jaki Dr Xifeng Wu jedzcie 3 razy dziennie to na co macie ochotę a wszystko będzie dobrze ludzie kiedyś nie zastanawiali się ile to ma kalorii i czy jest zdrowe tylko czy jest smaczne i nadaje się do spożycia i żyli po 100 LAT A TERAZ 55 I DO PIACHU !

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Rak płuc - przyczyny, objawy, diagnostyka, rodzaje, leczenie
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Czy to rak?

~HelpMe34 • ostatni post 23 godziny temu

2
Artykuły Rak płuc - przyczyny, objawy, diagnostyka, rodzaje, leczenie
Onkologia

Co może powodować raka płuc?

Co może powodować raka płuc?

ryzyko zachorowania na raka płuc. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Rozwojowi...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

), które wywołuje stany zapalne w organizmie. W licznych badaniach wykazano, że wysoki indeks glikemiczny produktów zwiększa ryzyko występowania (...) Wysoki...

Onkologia

Mało znane przyczyny raka płuc

Mało znane przyczyny raka płuc

kancerogenne, co oznacza, że zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, szczególnie raka płuc. Arsen znajduje się w skałach, glebie i powietrzu (...) . Według Amerykańskiej...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO)

Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO) Odtwórz wideo

o wysokim IG danego produktu. Produkty o wysokim indeksie glikemiczny wpływają na szybki wzrost stężenia glukozy we krwi, co jest szczególnie (...) niebezpieczne...

Produkty żywnościowe

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?

sutka, jelita grubego czy płuc. W pestkach znajduje się także selen - pierwiastek zmniejszający ryzyko raka wątroby. Bierze on udział w procesach (...) chronią również przed nowotworem prostaty. Ryzyko...

Indeks glikemiczny - czym jest, rola, wartości

Jak korzystać z indeksu glikemicznego?

włączyć ją do swojej diety. Wśród produktów o wysokim indeksie glikemicznym są również produkty wysoko przetworzone. Są to między innymi płatki (...) . Natomiast produkty...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

Indeks glikemiczny - podstawowe informacje

glukozy we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym szybko uwalniają węglowodany, co powoduje szybki wzrost glukozy we krwi. Pokarmy o niskim (...) jest to ważne? Spożywanie...