Przegląd danych na temat odżywiania wykazał, że czerwone mięso ma neutralny wpływ na czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Według nowego przeglądu badań klinicznych z Uniwersytetu Purdue spożywanie czerwonego mięsa w ilościach powyżej zalecanych, nie ma wpływu na krótkoterminowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi.

"W ciągu ostatnich 20 lat, były zalecenia, aby jeść mniej czerwonego mięsa jako element zdrowszej diety, ale nasze badania potwierdzają, że czerwone mięso może zostać włączone do zdrowej diety" - powiedział Wayne Campbell, profesor nauk żywieniowych.

"Czerwone mięso jest bogate w składniki odżywcze, nie tylko jako źródło białka, ale także biologicznie dostępnego żelaza" - dodaje.

Zalecenia, aby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa w diecie, pochodzą głównie z badań, które odnoszą się do nawyków żywieniowych ludzi, którzy mają choroby układu krążenia.

Według najnowszych danych czerwone mięso nie ma wpływu na wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych
Według najnowszych danych czerwone mięso nie ma wpływu na wzrost ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (Shutterstock)

Podczas gdy te badania sugerują, że spożycie czerwonego mięsa jest związane z wyższym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, nie są one zaprojektowane tak, aby pokazać, że czerwone mięso powoduje choroby sercowo-naczyniowe.

Więc Campbell, doktorantka Lauren O'Connor i naukowiec Jung Eun Kim przeprowadzili przeglądy i analizy ostatnich badań klinicznych, które są w stanie wykryć związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy nawykami żywieniowymi i zagrożeniami dla zdrowia.

Przyjrzeli się oni setkom powiązanych artykułów naukowych, koncentrując się na badaniach, które spełniały specyficzne kryteria łącznie z ilością spożywanego czerwonego mięsa, oceną czynników ryzyka choroby sercowo-naczyniowej i studium projektu. Analiza 24 badań, które spełniały kryteria, została opublikowana w "American Journal of Clinical Nutrition".

"Odkryliśmy, że spożywając więcej niż pół zalecanej porcji dziennie czerwonego mięsa, która jest równoważna ze spożyciem ok. 100 g czerwonego mięsa trzy razy w tygodniu, nie pogorszy ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu całkowitego, stężenia HDL, LDL i trójglicerydów, które są powszechnie monitorowane przez lekarzy" - powiedział O'Connor.

ZOBACZ TAKŻE:

Badanie to obejmuje wszystkie rodzaje mięsa czerwonego, głównie nieprzetworzonej wołowiny i wieprzowiny.

Campbell powiedział również, że potrzeba więcej badań, mających na celu ocenę, czy pomiar ciśnienia krwi i cholesterolu są jedynymi wyznacznikami dla kogoś z chorobami układu krążenia.

Na przykład, czas, w którym przeprowadzano te eksperymenty, wahał się od kilku tygodni do kilku miesięcy, w przeciwieństwie do lat lub dziesięcioleci, a rozwój chorób sercowo-naczyniowych lub pojawienie się incydentów związanych z układem sercowo-naczyniowym zająć wiele lat.

"Ważne jest również, aby stwierdzić, że nasze wyniki są specyficzne dla wybranych wskaźników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych" - powiedział Campbell. "Są potrzebne porównawcze badania do oceny innych czynników ryzyka zdrowotnego w badaniach klinicznych, w tym zapaleń i kontroli stężenia glukozy we krwi".

Wśród klasycznych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych należy wymienić palenie papierosów, brak aktywności fizycznej, złe nawyki żywieniowe, nadwaga i otyłość, podwyższone stężenie cholesterolu we krwi, cukrzyca, choroby nerek i stres.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!