Przegląd danych na temat odżywiania wykazał, że czerwone mięso ma neutralny wpływ na czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych

Według nowego przeglądu badań klinicznych z Uniwersytetu Purdue spożywanie czerwonego mięsa w ilościach powyżej zalecanych, nie ma wpływu na krótkoterminowe czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi.

"W ciągu ostatnich 20 lat, były zalecenia, aby jeść mniej czerwonego mięsa jako element zdrowszej diety, ale nasze badania potwierdzają, że czerwone mięso może zostać włączone do zdrowej diety" - powiedział Wayne Campbell, profesor nauk żywieniowych.

"Czerwone mięso jest bogate w składniki odżywcze, nie tylko jako źródło białka, ale także biologicznie dostępnego żelaza" - dodaje.

Zalecenia, aby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa w diecie, pochodzą głównie z badań, które odnoszą się do nawyków żywieniowych ludzi, którzy mają choroby układu krążenia.

Podczas gdy te badania sugerują, że spożycie czerwonego mięsa jest związane z wyższym ryzykiem wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, nie są one zaprojektowane tak, aby pokazać, że czerwone mięso powoduje choroby sercowo-naczyniowe.

Więc Campbell, doktorantka Lauren O'Connor i naukowiec Jung Eun Kim przeprowadzili przeglądy i analizy ostatnich badań klinicznych, które są w stanie wykryć związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy nawykami żywieniowymi i zagrożeniami dla zdrowia.

Przyjrzeli się oni setkom powiązanych artykułów naukowych, koncentrując się na badaniach, które spełniały specyficzne kryteria łącznie z ilością spożywanego czerwonego mięsa, oceną czynników ryzyka choroby sercowo-naczyniowej i studium projektu. Analiza 24 badań, które spełniały kryteria, została opublikowana w "American Journal of Clinical Nutrition".

"Odkryliśmy, że spożywając więcej niż pół zalecanej porcji dziennie czerwonego mięsa, która jest równoważna ze spożyciem ok. 100 g czerwonego mięsa trzy razy w tygodniu, nie pogorszy ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu całkowitego, stężenia HDL, LDL i trójglicerydów, które są powszechnie monitorowane przez lekarzy" - powiedział O'Connor.

Badanie to obejmuje wszystkie rodzaje mięsa czerwonego, głównie nieprzetworzonej wołowiny i wieprzowiny.

Campbell powiedział również, że potrzeba więcej badań, mających na celu ocenę, czy pomiar ciśnienia krwi i cholesterolu są jedynymi wyznacznikami dla kogoś z chorobami układu krążenia.

Na przykład, czas, w którym przeprowadzano te eksperymenty, wahał się od kilku tygodni do kilku miesięcy, w przeciwieństwie do lat lub dziesięcioleci, a rozwój chorób sercowo-naczyniowych lub pojawienie się incydentów związanych z układem sercowo-naczyniowym zająć wiele lat.

"Ważne jest również, aby stwierdzić, że nasze wyniki są specyficzne dla wybranych wskaźników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych" - powiedział Campbell. "Są potrzebne porównawcze badania do oceny innych czynników ryzyka zdrowotnego w badaniach klinicznych, w tym zapaleń i kontroli stężenia glukozy we krwi".

Wśród klasycznych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych należy wymienić palenie papierosów, brak aktywności fizycznej, złe nawyki żywieniowe, nadwaga i otyłość, podwyższone stężenie cholesterolu we krwi, cukrzyca, choroby nerek i stres.

Marta Pawlak, 10 miesięcy temu

Newsy

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Ta ryba może być kluczem do walki z dziecięcą białaczką

Kluczem do wczesnego wykrywania dziecięcej białaczki mogą okazać się tysiące małych ryb, które wkrótce mogą pływać w laboratorium Wayne State University. Nowy projekt badawczy wykorzystuje ryby z gatunku danio pręgowany do identyfikacji genetycznych...

Newsy

Czy wszystkie leki będzie można podawać przez skórę?

Naukowcy z Japonii prawdopodobnie wykonali milowy krok w sposobie dystrybucji leków w naszym organizmie. Odnaleźli drogę, jak przygotować skórę, aby była ****bardziej przepuszczalna dla leków. Skóra człowieka jest nieprzepuszczalną barierą dla środowiska,...

Newsy

Beta blokery niewskazane u osób z demencją?

Beta blokery to grupa leków, która często stosowana jest u osób, u których wystąpił epizod zawału serca. Według najnowszych badań, nie powinne być one lekami pierwszego rzutu u osób, które cierpią na demencję. Eksperymenty wykazały, że przyjmowanie leków...