Przetworzone mięso może być szkodliwe dla osób chorych na astmę

Jedzenie przetworzonego mięsa może zaostrzać objawy astmy, ostrzegają naukowcy. Przyjmowanie więcej niż czterech porcji tygodniowo zwiększa to ryzyko. Badania przeprowadzono na  prawie 1000 Francuzach i opublikowano w czasopiśmie „Thorax”.

Naukowcy uważają, może być może środki konserwujące zwane azotynami, stosowane przy produkcji mięs, takich jak kiełbasy, salami i szynka, mogą pogarszać pracę dróg oddechowych. Jednak eksperci twierdzą, że połączenie nie zostało udowodnione i konieczne są dalsze badania. Zamiast martwić się o jeden rodzaj pożywienia, ludzie powinni dbać o zdrową i zróżnicowaną dietę.

Eksperci twierdzą, że ludzie powinni jeść nie więcej niż 70 g czerwonego i przetworzonego mięsa dziennie, aby zachować dobre zdrowie. To jedna kiełbasa plus jeden plasterek boczku dziennie.

Mięso i astma

Prawie 100 osób wzięło udział we francuskim badaniu na temat żywności i zdrowia, obejmowało ono dziesięć lat od 2003 do 2013 roku. Około połowa z nich była chora na astmę. Reszta - osoby z grupy kontrolnej - nie miały nigdy tej choroby.

Badanie dotyczyło konkretnie objawów astmy - duszności, świszczącego oddechu, ucisku w klatce piersiowej - i powiązania ze **spożywaniem wędlin**: pojedyncza porcja to dwa plasterki szynki, jedna kiełbasa lub dwa plasterki salami.

Wśród osób cierpiących na astmę, wyższe spożycie mięsa było związane z pogorszeniem się ich objawów płucnych. Osoby, które zażywały więcej niż cztery porcje w tygodniu - osiem plastrów szynki lub cztery kiełbasy, na przykład - odnotowały największe pogorszenie objawów astmy do końca badania.

Eksperci podkreślają, że ich praca nie może udowodnić, że dieta jest zdecydowanie winna. Istnieje wiele czynników w życiu człowieka, które mogą sprawić, że rozwój astmy będzie bardziej gwałtowny. Naukowcy próbowali wyeliminować te najbardziej oczywiste, takie jak otyłość, by związek między przetworzonym mięsem oraz nasileniem się objawów astmy był jasny.

Dużo świeżych produktów

Dr Erika Kennington, szefowa działu badań w Asthma UK (organizacja zajmująca się badaniami nad astmą), mówi - "Mimo, że niektóre pokarmy mogą wzmacniać alergie u niektórych osób, nie ma konkretnych zaleceń dietetycznych, które by pozwoliły łagodzić ogół objawów astmy.

Dla większości osób cierpiących na tę chorobę, rada odnoście zdrowego odżywiania jest dokładnie taka sama, jak w przypadku każdego innego: przestrzegać zrównoważonej diety, który zawiera mnóstwo świeżych owoców i warzyw,  żywności nieprzetworzonej oraz szukać produktów o niskiej zawartości cukru, soli i tłuszczów nasyconych".

Katarzyna Collins z Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego zaleca "urozmaicone w stylu diety śródziemnomorskiej ", zawierającej mnóstwo świeżych produktów. Warto ją stosować bez względu na to, "czy masz astmę, czy nie."

Naukowcy wykazali też, że przetworzone mięso jest już związane z rakiem.

Kinga Ludwik, 8 miesięcy temu

Newsy

Komentarze

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy
Newsy

Miłość do koni mogła ją zabić!

Miłość do koni mogła ją zabić!

Sport to zdrowie? Każdy z nas ma pasję. I o ile czytanie książek, zbieranie znaczków czy monet nie wiąże się z większym niebezpieczeństwem, o tyle są hobby, które mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu. Z pewnością należy do nich skakanie na bungee, motocross,...

Newsy

Badania wskazują, że użytkownicy Facebooka żyją dłużej

Kontakty społeczne z przyjaciółmi na pewno są dobre dla naszego zdrowia psychicznego, dobrego samopoczucia i ogólnego stanu organizmu. Nowe badania jednak sugerują, że nawet internetowe znajomości pozytywnie wpływają na zdrowie. Więzi społeczne pozytywnie...

Newsy

Nowa metoda w wykrywaniu chorób prionowych

Naukowcy opracowali metodę, która oparta jest na biochemicznych testach, które wykrywają priony we krwi osób z chorobą Creutzfeldt-Jakoba. Wygląda na to, że może być to użytecznym narzędziem, które wykryje chorobę zanim pojawią się jej pierwsze objawy. Publikacje...

Newsy

Ta ryba może być kluczem do walki z dziecięcą białaczką

Kluczem do wczesnego wykrywania dziecięcej białaczki mogą okazać się tysiące małych ryb, które wkrótce mogą pływać w laboratorium Wayne State University. Nowy projekt badawczy wykorzystuje ryby z gatunku danio pręgowany do identyfikacji genetycznych...

Newsy

Czy wszystkie leki będzie można podawać przez skórę?

Naukowcy z Japonii prawdopodobnie wykonali milowy krok w sposobie dystrybucji leków w naszym organizmie. Odnaleźli drogę, jak przygotować skórę, aby była ****bardziej przepuszczalna dla leków. Skóra człowieka jest nieprzepuszczalną barierą dla środowiska,...