Przetworzone mięso może być szkodliwe dla osób chorych na astmę

Jedzenie przetworzonego mięsa może zaostrzać objawy astmy, ostrzegają naukowcy. Przyjmowanie więcej niż czterech porcji tygodniowo zwiększa to ryzyko. Badania przeprowadzono na  prawie 1000 Francuzach i opublikowano w czasopiśmie „Thorax”.

Naukowcy uważają, może być może środki konserwujące zwane azotynami, stosowane przy produkcji mięs, takich jak kiełbasy, salami i szynka, mogą pogarszać pracę dróg oddechowych. Jednak eksperci twierdzą, że połączenie nie zostało udowodnione i konieczne są dalsze badania. Zamiast martwić się o jeden rodzaj pożywienia, ludzie powinni dbać o zdrową i zróżnicowaną dietę.

Eksperci twierdzą, że ludzie powinni jeść nie więcej niż 70 g czerwonego i przetworzonego mięsa dziennie, aby zachować dobre zdrowie. To jedna kiełbasa plus jeden plasterek boczku dziennie.

1. Mięso i astma

Prawie 100 osób wzięło udział we francuskim badaniu na temat żywności i zdrowia, obejmowało ono dziesięć lat od 2003 do 2013 roku. Około połowa z nich była chora na astmę. Reszta - osoby z grupy kontrolnej - nie miały nigdy tej choroby.

Przetwarzanie mięsa sprawia, że może ono szkodzić osobom z astmą
Przetwarzanie mięsa sprawia, że może ono szkodzić osobom z astmą (Sutterstock)

Badanie dotyczyło konkretnie objawów astmy - duszności, świszczącego oddechu, ucisku w klatce piersiowej - i powiązania ze **spożywaniem wędlin**: pojedyncza porcja to dwa plasterki szynki, jedna kiełbasa lub dwa plasterki salami.

Wśród osób cierpiących na astmę, wyższe spożycie mięsa było związane z pogorszeniem się ich objawów płucnych. Osoby, które zażywały więcej niż cztery porcje w tygodniu - osiem plastrów szynki lub cztery kiełbasy, na przykład - odnotowały największe pogorszenie objawów astmy do końca badania.

Eksperci podkreślają, że ich praca nie może udowodnić, że dieta jest zdecydowanie winna. Istnieje wiele czynników w życiu człowieka, które mogą sprawić, że rozwój astmy będzie bardziej gwałtowny. Naukowcy próbowali wyeliminować te najbardziej oczywiste, takie jak otyłość, by związek między przetworzonym mięsem oraz nasileniem się objawów astmy był jasny.

2. Dużo świeżych produktów

Zobacz także

Dr Erika Kennington, szefowa działu badań w Asthma UK (organizacja zajmująca się badaniami nad astmą), mówi - "Mimo, że niektóre pokarmy mogą wzmacniać alergie u niektórych osób, nie ma konkretnych zaleceń dietetycznych, które by pozwoliły łagodzić ogół objawów astmy.

Dla większości osób cierpiących na tę chorobę, rada odnoście zdrowego odżywiania jest dokładnie taka sama, jak w przypadku każdego innego: przestrzegać zrównoważonej diety, który zawiera mnóstwo świeżych owoców i warzyw,  żywności nieprzetworzonej oraz szukać produktów o niskiej zawartości cukru, soli i tłuszczów nasyconych".

Katarzyna Collins z Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego zaleca "urozmaicone w stylu diety śródziemnomorskiej ", zawierającej mnóstwo świeżych produktów. Warto ją stosować bez względu na to, "czy masz astmę, czy nie."

Naukowcy wykazali też, że przetworzone mięso jest już związane z rakiem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!