Przyczyny zatruć pokarmowych

Lato to nasza ulubiona pora roku. Uwielbiamy słońce i ciepło. Niestety bakterie też, ponieważ panują idealne warunki do ich namnażania. Dlatego uważajmy na to, co jemy w te ciepłe dni, by ustrzec się przed nieprzyjemnymi i groźnymi zatruciami. Najczęściej do zatrucia pokarmowego dochodzi w wyniku zakażenia salmonellą, gronkowcem lub jadem kiełbasianym.

Zatrucia salmonellą

Pałeczki salmonelli

Dur brzuszny jest ostrą chorobą zakaźną wywoływaną przez pałeczkę duru brzusznego (Salmonella typhi).

Bakteria salmonelli głównie pojawia się w mięsie, mleku i jego przetworach oraz jajach. Może zostać przeniesiona przez gryzonie i muchy z jednego produktu na inny, dlatego trzeba zabezpieczać żywność przed dostępem do niej. Objawy zatrucia pojawiają się już po ośmiu godzinach. Występuje wtedy ból brzucha, głowy, biegunka, wymioty, podwyższona temperatura. Jeśli dojdzie do zatrucia, to wystarczy kilkudniowa dieta. Można zażyć węgiel leczniczy. Gdy objawy nie ustąpią, po 2-3 dniach konieczna jest wizyta u lekarza.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Jak się uchronić przed zatruciem?

  • Mięso, jaja, drób i ryby trzymaj w lodówce daleko od gotowych do spożycia produktów.
  • Absolutnie nie jedz produktów, które zostały rozmrożone i ponownie zamrożone.
  • Nie jedz mięsa niewiadomego pochodzenia ani potraw, które są niedogotowane lub niedopieczone.
  • Staraj się nie jeść surowego mięsa.
  • Jaja przed włożeniem do lodówki sparz przez 10 sekund wrzątkiem.

Zatrucia gronkowcem

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe są dla nas niebezpieczne, gdyż bakterie te wydzielają trującą enterotoksynę. Głównie pojawiają się one w ciastkach, kremach, lodach, galaretkach owocowych, mięsie i rybach. Objawy zatrucia pojawiają się już po trzech godzinach od spożycia produktu zakażonego i są to: ból brzucha, wymioty, dreszcze, gorączka. Na zatrucie gronkowcem pomaga dieta i przyjmowanie dużej ilości płynów, ale nie słodkich. Należy zażyć leki przeciwbólowe, rozkurczowe. Po 2-3 dniach lekarz może zalecić antybiotyk.

Jak się uchronić przed zatruciem?

  • Zanim zjesz coś, to powąchaj to. Zakażone produkty często dziwnie i nieprzyjemnie pachną.
  • Jeżeli ktoś z osób, z którymi często przebywasz, jest zakażony, to zachowaj ostrożność w postaci odpowiedniej higieny.

Zatrucia jadem kiełbasianym

Jad kiełbasiany jest toksyną wytwarzaną przez bakterie Clostridium botulinum, które znajdują się w ziemi. Gdy produkt spożywczy jest zanieczyszczony ziemią, to te bakterie się namnażają i produkują jad kiełbasiany. Najłatwiej zakazić się nim, jedząc konserwy, mięso peklowane i wędzone. Objawy zatrucia pojawiają się dopiero po osiemnastu godzinach od zakażenia. Są to: zawroty głowy, opadanie powiek, podwójne widzenie, ślinotok, trudności w mówieniu. Przy zatruciu konieczne jest natychmiastowe zgłoszenie się do lekarza, by otrzymać surowicę antybotulinową. Inaczej może dojść do śmierci.

Jak się uchronić przed zatruciem?

  • Nie spożywaj przeterminowanych produktów. Jeśli konserwa ma wybrzuszone wieczko albo syczy podczas otwierania, to wyrzuć ją.
  • Potrawy skażone jadem śmierdzą zjełczałym tłuszczem, dlatego warto je powąchać przed spożyciem.
  • Zachowaj nieskazitelną czystość przy przygotowywaniu przetworów.

Zatrucia pokarmowe, chociaż zazwyczaj niegroźne, mogą nam przysporzyć wiele nieprzyjemności związanych z takimi objawami, jak bóle brzucha, wymioty czy biegunka. Z tego względu warto pamiętać o profilaktyce zatruć pokarmowych, zwłaszcza latem, gdy jest ich najwięcej.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta lekkostrawna
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dieta lekkostrawna
Dieta lekkostrawna

Pacjent onkologiczny nie musi chudnąć

każdego pacjenta onkologicznego przychodzi taki moment, kiedy nawet starannie opracowana naturalna dieta nie jest w stanie zaspokoić zwiększonego

Dieta lekkostrawna

Dieta przy zaparciach

Dieta na zaparcia to przede wszystkim zdrowa dieta, pełna warzyw i owoców, a także produktów pełnoziarnistych. Przy zaparciach należy unikać białego (...) dieta, a także aktywność fizyczna pomogą pozbyć...

Dieta lekkostrawna

Produkty lekkostrawne

Produkty lekkostrawne

Dieta lekkostrawna zalecana jest osobom, które mają problemy z przewodem pokarmowym, ale tak naprawdę mogą ją stosować wszyscy, zwłaszcza osoby starsze. Zalecane jest unikanie potraw smażonych, kwaśnych, pikantnych, wędzonych,...

Dieta lekkostrawna

Syndrom chińskiej restauracji

Syndrom chińskiej restauracji jest alergią pokarmową, zwaną również chorobą Kwoka. To zespół objawów, który szczególnie często diagnozowany jest u ludzi po zjedzeniu chińszczyzny. Podejrzewa się, że substancją odpowiedzialną za powstanie tych symptomów...

Dieta lekkostrawna

Dieta w zaparciach

odżywiania się. Warto, aby zastosowana była specjalna dieta w zaparciach. Dodatkowo można ją wspomóc, zażywając odpowiednie suplementy diety na zaparcia (...) . Błonnik w leczeniu zaparć Dieta u osób z zaparciami...

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna dla dzieci

Dieta lekkostrawna dla dzieci przyspiesza trawienie, pomaga zrzucić zbędne kilogramy i daje wytchnienie żołądkowi. Zakazane produkty to ukochane (...) potrawy dzieci, czyli pizza, frytki i inne dania typu fast food....

Dieta lekkostrawna

Jak zapobiegać wzdęciom?

Wzdęcia to przykre uczucie pełności i rozpierania w jamie brzusznej. Wzdęty brzuch powoduje, że w talii przybywa kilka centymetrów, towarzyszy nam uczucie ciężkości, pełnego żołądka oraz spory dyskomfort. Przyczyny wzdęć są rozmaite i mogą być spowodowane...

Choroby i dolegliwości

Nietypowe produkty przyczyną zatruć pokarmowych

Nietypowe produkty przyczyną zatruć pokarmowych

, już nie raz weselne słodkości stały się przyczyną wystąpienia poważnych zatruć pokarmowych wśród weselników. Do zakażenia może dojść, jeśli np. krem, śmietana (...) Czym można się zatruć?...