Przyczyny zatruć pokarmowych

spis treści
rozwiń

Lato to nasza ulubiona pora roku. Uwielbiamy słońce i ciepło. Niestety bakterie też, ponieważ panują idealne warunki do ich namnażania. Dlatego uważajmy na to, co jemy w te ciepłe dni, by ustrzec się przed nieprzyjemnymi i groźnymi zatruciami. Najczęściej do zatrucia pokarmowego dochodzi w wyniku zakażenia salmonellą, gronkowcem lub jadem kiełbasianym.

1. Zatrucia salmonellą

Pałeczki salmonelli
Pałeczki salmonelli

Dur brzuszny jest ostrą chorobą zakaźną wywoływaną przez pałeczkę duru brzusznego (Salmonella typhi).

zobacz galerię

Bakteria salmonelli głównie pojawia się w mięsie, mleku i jego przetworach oraz jajach. Może zostać przeniesiona przez gryzonie i muchy z jednego produktu na inny, dlatego trzeba zabezpieczać żywność przed dostępem do niej. Objawy zatrucia pojawiają się już po ośmiu godzinach. Występuje wtedy ból brzucha, głowy, biegunka, wymioty, podwyższona temperatura. Jeśli dojdzie do zatrucia, to wystarczy kilkudniowa dieta. Można zażyć węgiel leczniczy. Gdy objawy nie ustąpią, po 2-3 dniach konieczna jest wizyta u lekarza.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Jak się uchronić przed zatruciem?

  • Mięso, jaja, drób i ryby trzymaj w lodówce daleko od gotowych do spożycia produktów.
  • Absolutnie nie jedz produktów, które zostały rozmrożone i ponownie zamrożone.
  • Nie jedz mięsa niewiadomego pochodzenia ani potraw, które są niedogotowane lub niedopieczone.
  • Staraj się nie jeść surowego mięsa.
  • Jaja przed włożeniem do lodówki sparz przez 10 sekund wrzątkiem.

2. Zatrucia gronkowcem

Gronkowcowe zatrucia pokarmowe są dla nas niebezpieczne, gdyż bakterie te wydzielają trującą enterotoksynę. Głównie pojawiają się one w ciastkach, kremach, lodach, galaretkach owocowych, mięsie i rybach. Objawy zatrucia pojawiają się już po trzech godzinach od spożycia produktu zakażonego i są to: ból brzucha, wymioty, dreszcze, gorączka. Na zatrucie gronkowcem pomaga dieta i przyjmowanie dużej ilości płynów, ale nie słodkich. Należy zażyć leki przeciwbólowe, rozkurczowe. Po 2-3 dniach lekarz może zalecić antybiotyk.

Jak się uchronić przed zatruciem?

  • Zanim zjesz coś, to powąchaj to. Zakażone produkty często dziwnie i nieprzyjemnie pachną.
  • Jeżeli ktoś z osób, z którymi często przebywasz, jest zakażony, to zachowaj ostrożność w postaci odpowiedniej higieny.

3. Zatrucia jadem kiełbasianym

Jad kiełbasiany jest toksyną wytwarzaną przez bakterie Clostridium botulinum, które znajdują się w ziemi. Gdy produkt spożywczy jest zanieczyszczony ziemią, to te bakterie się namnażają i produkują jad kiełbasiany. Najłatwiej zakazić się nim, jedząc konserwy, mięso peklowane i wędzone. Objawy zatrucia pojawiają się dopiero po osiemnastu godzinach od zakażenia. Są to: zawroty głowy, opadanie powiek, podwójne widzenie, ślinotok, trudności w mówieniu. Przy zatruciu konieczne jest natychmiastowe zgłoszenie się do lekarza, by otrzymać surowicę antybotulinową. Inaczej może dojść do śmierci.

Jak się uchronić przed zatruciem?

  • Nie spożywaj przeterminowanych produktów. Jeśli konserwa ma wybrzuszone wieczko albo syczy podczas otwierania, to wyrzuć ją.
  • Potrawy skażone jadem śmierdzą zjełczałym tłuszczem, dlatego warto je powąchać przed spożyciem.
  • Zachowaj nieskazitelną czystość przy przygotowywaniu przetworów.

Zatrucia pokarmowe, chociaż zazwyczaj niegroźne, mogą nam przysporzyć wiele nieprzyjemności związanych z takimi objawami, jak bóle brzucha, wymioty czy biegunka. Z tego względu warto pamiętać o profilaktyce zatruć pokarmowych, zwłaszcza latem, gdy jest ich najwięcej.

Następny artykuł: Zatrucie pokarmowe

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!