Soki z warzyw organicznych są zdrowsze!

Organiczny sok pomidorowy zawiera więcej składników wykazujących działanie prozdrowotne niż sok pomidorowy otrzymany z warzyw tradycyjnie uprawianych. Żywność organiczna to produkty, które wyrastały i były uprawiane według ścisłych procedur bez udziału toksycznej chemii – pestycydów, sztucznych nawozów.

Pomidory z uprawy organicznej

Pomidory są najczęściej spożywanym warzywem zarówno w postaci gotowanej, jak również surowej (sałatki, surówki, soki). Badanie, którego celem było porównanie właściwości soków pomidorowych pochodzących z upraw organicznych z sokami produkowanymi tradycyjnie, było przeprowadzone przez Rosa M. Lamuela-Raventósa, który jest wykładowcą na Wydziale Żywienia i Bromatologii Uniwersytetu w Barcelonie. Wyniki tych badań są szczególnie istotne, ponieważ pomidory stanowią najczęściej przetwarzane, jak również spożywane warzywo w całej Europie. Sok pomidorowy otrzymany z pomidorów uprawianych ekologicznie zawiera znacznie większe ilości polifenoli, które wytwarzane są przez organizmy roślinne w celu ochrony przed chorobami bakteryjnymi wirusowymi lub grzybiczymi. W rolnictwie ekologicznym roślina nie otrzymuje sztucznych składników odżywczych i dlatego aktywuje mechanizmy obronne, które zwiększają poziom polifenoli. Stosując sztuczne nawozy, uprawiane rośliny mogą tracić odporność na choroby i mieć niższy poziom składników odżywczych oraz mineralnych. Wiele przeprowadzonych badań klinicznych wykazało, że polifenole korzystnie działają na organizm człowieka. Chronią przed chorobami nowotworowymi, miażdżycą, a także schorzeniami układu krążenia. Wiele prozdrowotnych właściwości polifenoli wynika z aktywności przeciwutleniającej. Zmiatając wolne rodniki, chronią komórki przed uszkodzeniami oraz procesem starzenia się.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Prozdrowotne właściwości soku pomidorowego

Pomidory są cennym źródłem składników odżywczych, witamin, soli mineralnych, jak również polifenoli. Stanowią nieocenione źródło likopenu. Jest to substancja wykazująca silne właściwości przeciwutleniające. Na podstawie licznych badań stwierdzono, że jest on substancją przeciwnowotworową, zmniejszającą ryzyko wystąpienia raka prostaty oraz szyjki macicy u kobiet. Ponadto spożywanie produktów bogatych w likopen zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia, miażdżycy. Najlepiej przyswajalny jest likopen z przetworów pomidorowych, np. keczupu, sosu pomidorowego. Zawartość likopenu w soku pomidorowym wynosi średnio ok. 80 mg/kg, w keczupie – ok. 130 mg/kg, a w koncentracie pomidorowym przekracza 300 mg/kg.

Soki pomidorowe zawierają również wiele witamin (A, B, C, PP). Natomiast jednym z ważniejszych mikroelementów jest potas. Pierwiastek ten wraz z sodem odgrywa istotną rolę w gospodarce wodnej organizmu. Jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni oraz serca. Niedobór potasu w organizmie powoduje senność, rozdrażnienie, osłabienie oraz apatię.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
#dzieńdobryWP

#dziejesienazywo: Soki w diecie (WIDEO)

#dziejesienazywo: Soki w diecie (WIDEO) Odtwórz wideo

Soki owocowe są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Stanowią źródło witamin i minerałów. Jednak czy można pić je bez umiaru? Czy wszystkie (...) soki są zdrowe? Na te i inne pytania związane ze spożywaniem...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

9 dietetycznych pokarmów, przez które tyjesz!

9 dietetycznych pokarmów, przez które tyjesz!

w węglowodany przekąski. Soki owocowe Wiele osób sądzi, że skoro soki owocowe produkowane są z owoców, są zdrowe. Jednak niektóre z nich nie są niczym (...) innym, jak tylko wodą, cukrem i związkami chemicznymi nadającymi...

Odchudzanie dla każdego

Odchudzasz się? Nie jedz tych owoców i warzyw

Odchudzasz się? Nie jedz tych owoców i warzyw

jest źródłem zdrowych tłuszczów, dlatego nie należy całkowicie wykluczać go z diety. Bataty Bataty są zdrowsze od zwykłych ziemniaków, jednak ze względu (...) na diecie, ale raz na jakiś czas możesz pozwolić sobie na frytki z batatów...

Napoje

Zdrowe napoje (prezentacja edukacyjna)

Zdrowe napoje (prezentacja edukacyjna)

soki owocowe oraz zabarwiane sztucznie napoje, są dwa razy bardziej narażone na nadwagę i otyłość. Zamiast tych niezdrowych płynów podajmy więc naszej (...) są zdrowsze. Nie podwyższają poziomu cukru we krwi i nie przyczyniają...

Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

i marchew Ponieważ większość ziemniaków i marchwi jest pryskana i silnie nawożona, kupowanie tych warzyw w sklepie z organiczną żywnością jest dobrą (...) Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna?...

Zdrowe odżywianie

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

obejść się bez niego, postaraj się sięgać po nie raz na kilka tygodni. Zdrowsze zamienniki: Zamiast masła i majonezu posmaruj kanapkę pastą z awokado (...) etykiety. Nawet w sosach do spaghetti, płatkach śniadaniowych i jogurtach...

Żywienie

Właściwości zdrowotne pikli

Właściwości zdrowotne pikli

piklowanie najczęściej kojarzy nam się z pracą babci czy mamy, warto brać z nich przykład. Przetwory przygotowywane samodzielnie będą na pewno zdrowsze

Owoce

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Poznaj 5 największych mitów na temat warzyw i owoców

Tego nie wiemy o warzywach i owocach Czy cytryna faktycznie zawiera najwięcej witaminy C? Czy kartofle mogą tuczyć? Czy kanapka z ogórkiem (...) lub na kanapkach jest bardzo popularne. Specjaliści podkreślają jednak, że łączenie tych...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

5 warzyw, które są zdrowsze po ugotowaniu niż na surowo

, że gotowanie wypłukuje cenne składniki z pożywienia i niszczy korzystne enzymy. Tymczasem, jak podają naukowcy gotowanie niektórych warzyw sprawia (...) aż trzykrotnie wzrasta ilość wapnia w warzywie. Szparagi To ostatni...

Produkty żywnościowe

5 produktów, które powinniśmy jeść zimą

5 produktów, które powinniśmy jeść zimą

. Gotowe napoje lepiej zamienić na pełne witamin świeżo wyciskane soki oraz koktajle z owoców i warzyw. (...) Warzywa korzeniowe Zimowa dieta powinna składać się z wielu warzyw korzeniowych, takich jak...