Jak unikać pestycydów?

Environmental Working Group (EWG), znana organizacja non-profit, opracowała ranking produktów zawierających najwięcej pestycydów. Mimo iż pestycydy są bardzo skuteczne w walce ze szkodnikami, nie mają dobrej prasy – w dużych dawkach są bowiem toksyczne dla ludzi. Warto unikać styczności z nimi, jednak nie zawsze jest to łatwe, gdyż pestycydy znajdują się między innymi na owocach i warzywach. Obecność pestycydów na zdrowych i bogatych w składniki odżywcze produktach może zniechęcać do ich konsumpcji, ale nie należy z nich rezygnować, gdyż korzyści płynące ze zdrowej diety przewyższają ryzyko związane z pestycydami.

1. Badania nad zawartością pestycydów

Ranking opracowany przez organizację EWG opierał się na systemie ocen w sześciu kategoriach. Były to: odsetek próbek zawierających pestycydy, odsetek próbek z dwoma lub więcej pestycydami, średnia liczba pestycydów znalezionych w jednej próbce, średnia liczba wszystkich znalezionych pestycydów, maksymalna liczba pestycydów w jednej próbce oraz łączna liczba pestycydów w owocach lub warzywach. Co ważne, owoce i warzywa, które poddano badaniom, zostały dokładnie umyte. Okazało się, że mycie produktów spożywczych tego typu pomaga pozbyć się części pestycydów, ale nie wszystkich. Najwięcej pestycydów znaleziono w jabłkach. Na drugim miejscu w rankingu EWG był seler. Trzecie miejsce zajęły truskawki. Niewiele mniej pestycydów znaleźć można w brzoskwiniach oraz nektarynkach. Dużym zaskoczeniem może być fakt, że wśród owoców i warzyw zawierających najwięcej pestycydów jest także szpinak, który słynie przecież ze swoich właściwości zdrowotnych. Dużo środków chemicznych można znaleźć również w papryce, ziemniakach, borówkach i sałacie.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Produkty zawierające najmniej pestycydów

Nie we wszystkich owocach i warzywach znajduje się dużo pestycydów. Organizacja EWG opracowała również listę produktów, które zawierają najmniej tych szkodliwych substancji. Na czele listy jest cebula, a tuż za nią kukurydza. Dobrym wynikiem może pochwalić się także ananas. Tuż za podium znajduje się awokado, bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Niewiele pestycydów jest również w szparagach i groszku. Warto sięgać także po mango i bakłażana. Bezpiecznym wyborem jest również kiwi, kapusta, arbuz, grejpfrut, pieczarki oraz słodkie ziemniaki. Te owoce i warzywa nie są co prawda zupełnie pozbawione pestycydów, ale mają ich stosunkowo najmniej. Nie oznacza to bynajmniej, że powinniśmy spożywać wyłącznie te owoce i warzywa, które mają niską zawartość pestycydów. Produkty z tej pierwszej listy też nam nie zaszkodzą, ale mając do wyboru: „jabłko czy ananas?”, lepiej wybrać to drugie. Sięgając po owoce i warzywa zawierające najmniej substancji chemicznych, można bowiem zmniejszyć swoją styczność z pestycydami nawet o 92%.

Nic nie wskazuje na to, by przemysł spożywczy zrezygnował z pestycydów. Jako konsumenci mamy niewielki wpływ na to, ile substancji chemicznych znajduje się na spożywanych przez nas warzywach i owocach. Jednak poprzez świadome wybory produktów o niewielkiej zawartości pestycydów możemy znacznie zmniejszyć swoją styczność z chemikaliami.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy