Jak unikać pestycydów?

Environmental Working Group (EWG), znana organizacja non-profit, opracowała ranking produktów zawierających najwięcej pestycydów. Mimo iż pestycydy są bardzo skuteczne w walce ze szkodnikami, nie mają dobrej prasy – w dużych dawkach są bowiem toksyczne dla ludzi. Warto unikać styczności z nimi, jednak nie zawsze jest to łatwe, gdyż pestycydy znajdują się między innymi na owocach i warzywach. Obecność pestycydów na zdrowych i bogatych w składniki odżywcze produktach może zniechęcać do ich konsumpcji, ale nie należy z nich rezygnować, gdyż korzyści płynące ze zdrowej diety przewyższają ryzyko związane z pestycydami.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Badania nad zawartością pestycydów

Ranking opracowany przez organizację EWG opierał się na systemie ocen w sześciu kategoriach. Były to: odsetek próbek zawierających pestycydy, odsetek próbek z dwoma lub więcej pestycydami, średnia liczba pestycydów znalezionych w jednej próbce, średnia liczba wszystkich znalezionych pestycydów, maksymalna liczba pestycydów w jednej próbce oraz łączna liczba pestycydów w owocach lub warzywach. Co ważne, owoce i warzywa, które poddano badaniom, zostały dokładnie umyte. Okazało się, że mycie produktów spożywczych tego typu pomaga pozbyć się części pestycydów, ale nie wszystkich. Najwięcej pestycydów znaleziono w jabłkach. Na drugim miejscu w rankingu EWG był seler. Trzecie miejsce zajęły truskawki. Niewiele mniej pestycydów znaleźć można w brzoskwiniach oraz nektarynkach. Dużym zaskoczeniem może być fakt, że wśród owoców i warzyw zawierających najwięcej pestycydów jest także szpinak, który słynie przecież ze swoich właściwości zdrowotnych. Dużo środków chemicznych można znaleźć również w papryce, ziemniakach, borówkach i sałacie.

Produkty zawierające najmniej pestycydów

Nie we wszystkich owocach i warzywach znajduje się dużo pestycydów. Organizacja EWG opracowała również listę produktów, które zawierają najmniej tych szkodliwych substancji. Na czele listy jest cebula, a tuż za nią kukurydza. Dobrym wynikiem może pochwalić się także ananas. Tuż za podium znajduje się awokado, bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe. Niewiele pestycydów jest również w szparagach i groszku. Warto sięgać także po mango i bakłażana. Bezpiecznym wyborem jest również kiwi, kapusta, arbuz, grejpfrut, pieczarki oraz słodkie ziemniaki. Te owoce i warzywa nie są co prawda zupełnie pozbawione pestycydów, ale mają ich stosunkowo najmniej. Nie oznacza to bynajmniej, że powinniśmy spożywać wyłącznie te owoce i warzywa, które mają niską zawartość pestycydów. Produkty z tej pierwszej listy też nam nie zaszkodzą, ale mając do wyboru: „jabłko czy ananas?”, lepiej wybrać to drugie. Sięgając po owoce i warzywa zawierające najmniej substancji chemicznych, można bowiem zmniejszyć swoją styczność z pestycydami nawet o 92%.

Nic nie wskazuje na to, by przemysł spożywczy zrezygnował z pestycydów. Jako konsumenci mamy niewielki wpływ na to, ile substancji chemicznych znajduje się na spożywanych przez nas warzywach i owocach. Jednak poprzez świadome wybory produktów o niewielkiej zawartości pestycydów możemy znacznie zmniejszyć swoją styczność z chemikaliami.

Komentarze (7)
~123
~123 ponad rok temu

@~bodzia: powodzenia. znam takie przypadki gdzie w 100% ekologicznym gospodarstwie skończyły się 100% eko ziemniaki, to zeby kasa leciała sprzedawali NIE eko ... chcesz jeść BIO, EKO czy jak zwał tak zwał, UPRAWIAJ SAMEMU !!!

Odpowiedz
~bodzia
~bodzia ponad rok temu

Są jeszcze owoce i warzywa biologiczne, gdzie kompletnie zakazane jest użycie pestycydów. Niektóre owoce i warzywa powinno się kupować tylko i wyłącznie bio, np marchew, ziemniaki, jabłka, truskawki, kapusta itd

Odpowiedz
~rozsądny
~rozsądny ponad rok temu

Jeść jabłka ze swojego sadu lub ze sprawdzonego źródła ... (nawet dzikie jabłka) są ok. Zresztą gdzie były robione te badania to już ani słowa w art. Co innego w USA gdzie pryska się wszystko a co innego EU a co innego w PL ... Europa powoli się budzi i ogranicza pesty i herbicydy oraz gmo ... To jest koń trojański podarowany od USA ... Obecna epidemia raka oraz masowe wymieranie pszczół to pokłosie właśnie takiej beztroskiego stosowania chemii w rolnictwie !

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Żywność ekologiczna

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Czy jedzenie organiczne jest warte swojej ceny?

Żywność organiczna Czym jest żywność organiczna? To żywność wytworzona bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, zwykle droższa od tej, którą (...) jest najbardziej narażona na działanie pestycydów. Tak więc kupowanie...

Owoce

Patrz, co wybierasz! Te owoce mają najwięcej pestycydów

Patrz, co wybierasz! Te owoce mają najwięcej pestycydów

Zdrowe, ale pełne pestycydów O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każdy z nas. Jemy je z chęcią, ponieważ są niskokaloryczne, a obfitują (...) w witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty i błonnik. Niestety, piękny owoc jest...

Żywienie

10 zaskakujących mitów dotyczących zakupów spożywczych

10 zaskakujących mitów dotyczących zakupów spożywczych

Żywność ekologiczna jest zawsze zdrowsza Żywność ekologiczna może zawierać mniejsze ilości pestycydów w porównaniu do żywności tradycyjnie uprawianej (...) źródło białka oraz korzystnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych. Lepiej...

Produkty żywnościowe

Co oznaczają naklejki na owocach i warzywach?

Co oznaczają naklejki na owocach i warzywach?

przy użyciu nowoczesnych metod agrotechnicznych, z wykorzystaniem dużych ilości pestycydów i nawozów. Jest to tzw. żywność konwencjonalna. Zobacz także: Patrz (...) , co wybierasz! Te owoce mają najwięcej pestycydów Kod...

Żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Żywność ekologiczna (prezentacja edukacyjna)

Czy opłaca się kupować żywność ekologiczną? Kiedyś ekologiczna żywność była dostępna tylko w wybranych sklepach ekologicznych ze zdrową żywnością, przeznaczoną dla konsumentów skorych do zapłacenia więcej niż za standardową żywność. Dziś jest już...