Trwa ładowanie...

Ważniejsza niż myślisz. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka aż o 38 proc.

 Paula Jakubasik
17.02.2023 10:16
Witamina D3 ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, stan kości i zębów, dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór.
Witamina D3 ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, stan kości i zębów, dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. (East News)

Okazuje się, że wiele osób dorosłych ma zbyt niski poziom witaminy D we krwi. Suplementacja w chłodniejszych miesiącach jest niezwykle istotna, ponieważ witamina D ma wpływ na kondycję układu odpornościowego, kości i zębów, a także ogólne samopoczucie i nastrój. Dodatkowo badania sugerują, że witamina słońca może nawet powstrzymać raka.

spis treści

1. Wpływ witaminy D na rozwój raka

Od dawna wiadomo, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zachorowania na wiele różnych schorzeń, w tym na kilka rodzajów nowotworów. Do tej pory nie było wiadomo jednak, czy zwiększenie stężenie tej substancji w organizmie chroni nas przed śmiertelną chorobą.

Naukowcy z Uniwersytetu Harvard postanowili sprawdzić związek między rakiem a witaminą D w badaniu, w którym wzięło udział 25 871 osób. Wyniki opublikowano w czasopiśmie JAMA Network Open.

Zobacz film: "Koszmary senne mogą być objawem choroby"

Uczestnicy eksperymentu mieli 50 lat lub więcej i nie chorowali na raka. W trakcie badania zażywali 2000 jednostek (IU) witaminy D dziennie. Zespół badawczy odkrył, że suplementacja zmniejszyła ryzyko śmiertelnych nowotworów lub raka z przerzutami o 17 procent. Jeszcze lepsze rezultaty otrzymano u osób mających prawidłową wagę - ryzyko spadło aż o 38 procent.

2. Dlaczego warto suplementować witaminę D?

Badania koncentrowały się na suplementacji witaminy D3, która powstaje w organizmie na skutek wystawiania skóry na działanie promieni słonecznych. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda twierdzą, że osoby zagrożone zachorowaniem na raka, ze względu na styl życia lub historię chorób w rodzinie, powinny codziennie przyjmować witaminę D, w szczególności od 50. roku życia.

Dodatkowo warto zadbać o regularne spożywanie tłustych ryb (makrela, śledź, łosoś), czerwonego mięsa, wątróbki oraz żółtek jaj. W Polsce suplementację witaminy D3 zaleca się od października do kwietnia - wszystkim, bez względu na wiek i płeć.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze