Właściwości owsa

Wiele osób nie zna prozdrowotnych właściwości owsa. W przeciwieństwie do innych zbóż, takich jak pszenica i żyto, owies jest mało popularny. Kojarzony jest zwykle z pokarmem dla koni, dlatego mało kto ma owies w swoim jadłospisie. Jest to duży błąd. Wartości odżywcze i właściwości owsa czynią z niego ciekawą roślinę. Owies nie tylko obniża pozom cholesterolu we krwi, ale i wykazuje działanie przeciwnowotworowe, moczopędne i uspokajające. Warto się zastanowić, czy nie powrócić do diety naszych dziadków i zacząć ponownie jeść produkty owsiane.

Wartości odżywcze owsa

Kilogram owsa zawiera od 15 do 48 mg witaminy E. Ta drogocenna dla nas witamina zawarta jest w bielmie i zarodku łupinki owsa. Niestety, łatwo ulega zniszczeniu. Po siedmiu miesiącach przechowywania owsa w temperaturze pokojowej poziom witaminy E znacznie spada. Witamina E jest znanym przeciwutleniaczem, który zwalnia procesy starzenia. Chroni nas przed zawałem, miażdżycą i tworzeniem się zakrzepów. Innym antyoksydantem, który znajduje się w owsie, jest kwas fenolowy: ferulowy i kawowy. Najwięcej zawiera ich łupina owsa, której niestety nie jemy. Otręby owsiane mają jej znacznie wiecej. Owies zawiera także avenatramidy. Są to związki wyłapujące niebezpieczne, reaktywne formy tlenu, które pustoszą nasz organizm. Obecne są one w mące owsianej i łupinkach. Rolę podobną do witamin pełnią w naszym organizmie flawonoidy. Te znajdują się w mące owsianej i zielonych częściach rośliny, których nie jadamy. Ponadto owies zawiera witaminy z grupy B, sole mineralne (miedź, selen, mangan, magnez) i lecytynę. Jego wartość odżywcza jest stosunkowo duża. Zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne zboża. Tłuszcz ten składa się z kwasu linolowego, który zapobiega rozwojowi miażdżycy, kwasu oleinowego (nadaje się do smażenia) i palmitynowego. Owies wykazuje działanie podobne do opium. Stymuluje układ nerwowy. Wykorzystuje się ten fakt u koni wyścigowych. Ziarno owsa zawiera błonnik, przez co stabilizuje poziom cukru we krwi, co jest bardzo ważne dla chorych na cukrzycę. Dlatego zaleca się jej spożywanie na śniadanie lub kolacje.

Polecane wideo:

Jak jeść owies?

Nie można zaprzeczyć zdrowotnym właściwościom owsa. Również produkty owsiane mają takie właściwości. Obniżają stężenie cholesterolu we krwi, działają uspokajająco, wzmacniają układ odpornościowy, stabilizują stężenie glukozy. Dlatego warto zjadać płatki, kasze czy otręby owsiane. Mąka owsiana nie zawiera glutenu, więc nie można upiec z niej chleba, jednak jest ona dodawana do jego wypieku. Najpopularniejszym daniem z owsa jest owsianka. Jej talerz zjedzony z rana z dodatkiem owoców i orzechów, zapewni nam energię na cały dzień. Wartościowe śniadanie z produktami owsianymi to energetyczny strzał w dziesiątkę.
W płatkach oraz otrębach owsianych jest obecny kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie w jelitach wielu związków, w tym soli mineralnych - żelaza, wapnia, magnezu. Mając to na uwadze, nie powinno się dodawać otrąb owsianych do każdego posiłku, jak również w trakcie jego konsumowania zażywać leki oraz suplementy diety, ponieważ duża zawartość błonnika negatywnie wpływa na ich biodostępność.

Owies warto włączyć do swojej diety. Zdrowe odżywianie polega między innymi na wykorzystywaniu naturalnych, ekologicznych zbóż. Produkty owsiane są dostępne w wielu postaciach, dlatego każdy bez trudu znajdzie coś dla siebie.

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zboża
Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka,...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) ! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia pracę nerek.Dla urody...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi.Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej pszenicy,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste

Produkty zbożowe stanowią podstawę żywienia i dostarczają niezbędnych składników mineralnych.

Zboża

Jaki chleb jest najzdrowszy?

Jaki chleb jest najzdrowszy?

tak jest? To czy chleb jest zdrowy, czy nie, zależy od mąki, z której jest wykonany. Ziarna zbóż zawierają składniki odżywcze, a najwięcej

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby