Rokitnik - właściwości, zastosowanie, olej z rokitnika, sok z rokitnika

Rokitnik pospolity, nazywany jest też rokitnikiem zwyczajnym, jest wykorzystywany w ziołolecznictwie i kosmetyce. Zioło to zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej z rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i beta-karoten. Rokitnik pospolity pomaga obniżyć gorączkę, łagodzi stany zapalne oraz zapobiega chorobom wrzodowym. Rokitnik zwyczajny ma zastosowanie w kosmetyce, jest składnikiem preparatów przeciwko łysieniu, zapobiega powstawaniu łupieżu oraz nawilża skórę. O rokietniku można powiedzieć wiele dobrego.

1. Rokitnik - właściwości

Rokitnik pospolity ma właściwości lecznicze. Już nasze babcie wiedziały o cudownym działaniu rokitnika pospolitego. Rokitnik zwyczajny to roślina opisywana w księgach medycznych datowanych na VIII w. n.e. Obecnie rokitnik pospolity sadzony jest jako krzew ozdobny w ogrodach i parkach, a od niedawna wprowadzono go do uprawy jako krzew owocowy. Dzięki badaniom nad zawartością składników zawartych rokitniku zwyczajnym opisano substancje czynne farmakologicznie, co pozwoliło wykorzystać różne właściwości rokitnika.

Zobacz film: "Niedoceniany owoc. To zdrowotna bomba"

Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych
Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych [8 zdjęć]

Immunoterapia to nowoczesna strategia leczenia nowotworów, która polega na aktywacji układu immunologicznego....

zobacz galerię

Rokitnik zwyczajny to roślina szakłakowata z rodziny oliwkowatych. Jest często nazywana rosyjskim ananasem. Rokitnik syberyjski stosowany jest w Rosji. Występuje w Europie i Azji. W Polsce rokitnik pospolity rośnie nad Bałtykiem na wydmach, tworząc tam gęste zarośla. Jest odporny na zimno i suszę, to roślina wiatropylna. Owocami tego krzewu są pomarańczowe pestkowce, soczyste, aromatyczne, o charakterystycznym kwaśno-cierpkim smaku. Zawierają dużo witamin (A, B, C oraz E). Utrzymują się one w rokitniku pospolitym przez całą zimę, aż do wiosny.

Owoce rokitnika zwyczajnego są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Są bogate w witaminę C, która w różnym stopniu znajduje się w poszczególnych odmianach, co zależy też od miejsca występowania danej rośliny. Owoce rokitnika pospolitego bogate są we flawonoidy, kwasy organiczne oraz wolne aminokwasy, których znaleziono aż 18.

2. Rokitnik - zastosowanie

Zastosowanie rokietnika w kuchni:

  • przetwory z rokitnika zwyczajnego: dżemy, galaretki, konfitury i soki, wina, nalewki,
  • ze względu na dużą zawartość witaminy C sok z rokitnika nadaje się do przyprawiania potraw, zastępując cytrynę,
  • z suszonych liści rokitnika wąskolistnego można przygotować smaczny, gorący napar, który może zastąpić zwykłą herbatę.

Rokitnik ma też zastosowanie w kosmetyce:

  • właściwości rokitnika mają zastosowanie w preparatach nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi,
  • kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka,
  • wyciąg z rokitnika stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne (łagodzi stany zapalne),
  • wchodzi w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, łuszczącej się oraz preparatów ziołowych,
  • ma właściwości likwidujące przebarwienia skóry, wykorzystywany jest do produkcji preparatów do opalania.

Rokitniki mają również zastosowanie w medycynie:

  • wyciąg z oleju rokietnika ma właściwości przeciwgorączkowe, zaleca się go w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych, biegunkach, w okresie ciąży i karmienia,
  • napary z liści używane są pomocniczo w leczeniu gośćca, stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
  • owoce rokitnika w postaci świeżych dżemów, konfitur i soków stosuje się zapobiegawczo jako naturalne źródło dobrze przyswajalnej witaminy C,
  • napary z liści wykorzystuje się do przemywania i okładów przy trudno gojących się ranach oraz w schorzeniach skóry, mogą też być dodawane do kąpieli ziołowych.

Zioła lecznicze, w tym również rokitniki mają zastosowanie w medycynie, a dzięki wysokiej zawartości fenolokwasów, flawonoidów i witamin rokitniki wspomagają zdrową dietę.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Rokitnik - olej z rokitnika

Olej z rokitnika może być wytwarzany z nasion i pulpy wytworzonej z owoców rokitnika, jednak mają one inny skład. Olej z rokitnika ma bardzo dużo witamin A, C i E. W rokitniku znajdziemy dużo żelaza, fosforu, potasu oraz wapnia. Ponadto w oleju z rokitnika znajdziemy bardzo dużo innych składników, jak np. flawonoidy, jednak należy pamiętać, że skład oleju zależy od dojrzałości i wielkości owoców rokitnika, a także sposobu produkcji i klimatu.

Olej z rokitnika ma piękną czerwono-pomarańczową barwę. Do tego olej z rokitnika ma owocowy zapach i wiele właściwości prozdrowotnych. Olej z rokitnika ma właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Ponadto olej z rokitnika poprawia pracę układu krążenia, obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi.

4. Rokitnik - sok z rokitnika

Sok z rokitnika to źródło wielu witamin. Sok z rokitnika to ogromne bogactwo witaminy C, z tego względu jest on zalecany osobom, które np. często chorują. Ponadto w soku z rokitnika znaleźć można kwas tłuszczowy omega 7, który poprawia wygląd naszej skóry. Sok z owoców rokitnika przyśpieszy również gojenie się ran oraz usprawni pracę mózgu.

Dzięki zawartych w rokietniku wartościach odżywczych można się w nim łatwo zakochać, na dodatek ciężko znaleźć złe opinie o rokietniku, dlatego warto wprowadzić go do naszej codziennej diety.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.