Właściwości rokitnika

Właściwości rokitnika są wykorzystywane w ziołolecznictwie i kosmetyce. Zioło to zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej z rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i beta-karoten. Działanie ziół leczniczych polega na obniżeniu gorączki, łagodzeniu stanów zapalnych oraz zapobieganiu chorobom wrzodowym. Rokitnik zwyczajny ma zastosowanie w kosmetyce, jest składnikiem preparatów przeciwko łysieniu, zapobiega powstawaniu łupieżu oraz nawilża skórę.

1. Rokitnik w ziołolecznictwie

Zioła mają właściwości lecznicze. Już nasze babcie wiedziały o ich cudownym działaniu. Rokitnik zwyczajny to roślina opisywana w księgach medycznych datowanych na VIII w. n.e. Obecnie sadzony jest jako krzew ozdobny w ogrodach i parkach, a od niedawna wprowadzono go do uprawy jako krzew owocowy. Dzięki badaniom nad składem rokitnika opisano substancje czynne farmakologicznie, co pozwoliło wykorzystać różne właściwości tej rośliny.

Rokitnik zwyczajny to roślina szakłakowata z rodziny oliwkowatych. Jest często nazywana rosyjskim ananasem. Rokitnik syberyjski stosowany jest w Rosji. Występuje w Europie i Azji. W Polsce rośnie nad Bałtykiem na wydmach, tworząc tam gęste zarośla. Jest odporny na zimno i suszę, to roślina wiatropylna. Owocami tego krzewu są pomarańczowe pestkowce, soczyste, aromatyczne, o charakterystycznym kwaśno-cierpkim smaku. Zawierają dużo witamin (A, B, C oraz E). Utrzymują się one na roślinie przez całą zimę, aż do wiosny.

Owoce rokitnika zwyczajnego są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Są bogate w witaminę C, która w różnym stopniu znajduje się w poszczególnych odmianach, co zależy też od miejsca występowania danej rośliny. Owoce bogate są we flawonoidy, kwasy organiczne oraz wolne aminokwasy, których znaleziono aż 18.

2. Zastosowanie rokitnika

Zastosowanie w kuchni:

  • przetwory z rokitnika zwyczajnego: dżemy, galaretki, konfitury i soki, wina, nalewki,
  • ze względu na dużą zawartość witaminy C sok z rokitnika nadaje się do przyprawiania potraw, zastępując cytrynę,
  • z suszonych liści rokitnika wąskolistnego można przygotować smaczny, gorący napar, który może zastąpić zwykłą herbatę.

Zastosowanie w kosmetyce:

  • właściwości rokitnika mają zastosowanie w preparatach nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi,
  • kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka,
  • wyciąg z rokitnika stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne (łagodzi stany zapalne),
  • wchodzi w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, łuszczącej się oraz preparatów ziołowych,
  • ma właściwości likwidujące przebarwienia skóry, wykorzystywany jest do produkcji preparatów do opalania.

Zastosowanie w medycynie:

  • wyciąg z oleju ma właściwości przeciwgorączkowe, zaleca się go w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych, biegunkach, w okresie ciąży i karmienia,
  • napary z liści używane są pomocniczo w leczeniu gośćca, stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
  • owoce rokitnika w postaci świeżych dżemów, konfitur i soków stosuje się zapobiegawczo jako naturalne źródło dobrze przyswajalnej witaminy C,
  • napary z liści wykorzystuje się do przemywania i okładów przy trudno gojących się ranach oraz w schorzeniach skóry, mogą też być dodawane do kąpieli ziołowych.

Zioła lecznicze mają zastosowanie w medycynie, a dzięki wysokiej zawartości fenolokwasów, flawonoidów i witamin wspomagają zdrową dietę.

Komentarze (2)
~Antonia
~Antonia

piję sok z Rokitnika Oleofarm, miałam problemy z żołądkiem i nie poagały mi żadne preparaty przeciwbólowe. W sklepie zielarskim ktoś mi polecił, żeby pić regularnie ten rokitnik i po jakimś czasie dolegliwości rzeczywiście się zmniejszyły Teraz tylko od czasu do czasu boli mnie brzuch jak za dużo zjem, ale generalnie mam spokój.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Imbir chroni przed nowotworem prostaty!

Imbir jest znaną na całym świecie przyprawą kuchenną oraz rośliną leczniczą. Wykazuje zróżnicowane działanie prozdrowotne, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego, przeziębienia, a także rozgrzewa organizm. Ponadto kłącze imbiru jest uważane za...

Zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy do chleba

Zioła i przyprawy do chleba

Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziółi przypraw, które warto dodać do...

Zioła i przyprawy

Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach. Naukowcy wskazali bowiem na naturalny sposób ograniczenia negatywnych skutków, jakie wysokotłuszczowe produkty wywierają na organizm. Okazuje się, że można tego dokonać dzięki...

Zioła i przyprawy

Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon leczy cukrzycę!

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw znanych ludzkości. Powstaje z kory drzewa, które pierwotnie występowało we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Powszechnie znanym rodzajem tego zioła jest cynamonowiec chiński. Słodszą, a zarazem droższą formą...

Zioła i przyprawy

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne

Miłośnicy ostrych dań na pewno znają pieprz cayenne. Sproszkowana, intensywnie pomarańczowa przyprawa nadaje pikantny smak i charakterystyczny aromat. Pieprz kajeński jest ceniony w kuchni, ale warto wiedzieć, że ma też właściwości lecznicze. Co to...

Zioła i przyprawy

Kumaryna

Kumaryna to substancja chemiczna o zapachu świeżego siana. Występuje naturalnie w niektórych roślinach, a szczególnie w cynamonie. Kumaryna ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe, ale ze względu na jej toksyczne właściwości nie stosuje się jej w...

Zioła i przyprawy

Kurkuma

Kurkuma

Kurkuma to przyprawa stosowana od tysiącleci. Jest podstawą potraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, nadając im niepowtarzalny smak i zapach. Poza swoimi właściwościami kulinarnymi coraz częściej zwraca się uwagę na jej zdrowotne działanie.

Zioła i przyprawy

Właściwości dzikiej róży

Właściwości dzikiej róży

Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno-pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych mających zbawienny wpływ na wygląd i stan skóry.

Zioła i przyprawy

Właściwości imbiru

Imbir jest coraz chętniej stosowany przez Polaków. Nie tylko jako smaczny dodatek do mięs, zup i sałatek. Zaczynamy również doceniać i korzystać z jego właściwości zdrowotnych. Herbaty i napary z imbiru są niezastąpione w przypadku przeziębień, bólu...

Zioła i przyprawy

Szafran

Szafran jest najdroższą i najszlachetniejszą przyprawą świata. Jej pozyskanie jest pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości, zbiera się ją ręcznie z pręcików krokusa purpurowego, hodowanego w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po Indie. Zioło...