Rokitnik - właściwości, zastosowanie

Rokitnik pospolity, nazywany jest też rokitnikiem zwyczajnym, jest wykorzystywany w ziołolecznictwie i kosmetyce. Zioło to zawiera cenne dla zdrowia witaminy, flawonoidy oraz kwasy organiczne. Olej z rokitnika jest bogaty w kwas palmitynowy, który zawiera witaminy młodości i beta-karoten. Rokitnik pospolity pomaga obniżyć gorączkę, łagodzi stany zapalne oraz zapobiega chorobom wrzodowym. Rokitnik zwyczajny ma zastosowanie w kosmetyce, jest składnikiem preparatów przeciwko łysieniu, zapobiega powstawaniu łupieżu oraz nawilża skórę. O rokietniku można powiedzieć wiele dobrego.

Niedoceniany owoc. To zdrowotna bomba

Rokitnik - właściwości

Rokitnik pospolity ma właściwości lecznicze. Już nasze babcie wiedziały o cudownym działaniu rokitnika pospolitego. Rokitnik zwyczajny to roślina opisywana w księgach medycznych datowanych na VIII w. n.e. Obecnie rokitnik pospolity sadzony jest jako krzew ozdobny w ogrodach i parkach, a od niedawna wprowadzono go do uprawy jako krzew owocowy. Dzięki badaniom nad zawartością składników zawartych rokitniku zwyczajnym opisano substancje czynne farmakologicznie, co pozwoliło wykorzystać różne właściwości rokitnika.

Rokitnik zwyczajny to roślina szakłakowata z rodziny oliwkowatych. Jest często nazywana rosyjskim ananasem. Rokitnik syberyjski stosowany jest w Rosji. Występuje w Europie i Azji. W Polsce rokitnik pospolity rośnie nad Bałtykiem na wydmach, tworząc tam gęste zarośla. Jest odporny na zimno i suszę, to roślina wiatropylna. Owocami tego krzewu są pomarańczowe pestkowce, soczyste, aromatyczne, o charakterystycznym kwaśno-cierpkim smaku. Zawierają dużo witamin (A, B, C oraz E). Utrzymują się one w rokitniku pospolitym przez całą zimę, aż do wiosny.

Owoce rokitnika zwyczajnego są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Są bogate w witaminę C, która w różnym stopniu znajduje się w poszczególnych odmianach, co zależy też od miejsca występowania danej rośliny. Owoce rokitnika pospolitego bogate są we flawonoidy, kwasy organiczne oraz wolne aminokwasy, których znaleziono aż 18.

Rokitnik - zastosowanie

Zastosowanie rokietnika w kuchni:

  • przetwory z rokitnika zwyczajnego: dżemy, galaretki, konfitury i soki, wina, nalewki,
  • ze względu na dużą zawartość witaminy C sok z rokitnika nadaje się do przyprawiania potraw, zastępując cytrynę,
  • z suszonych liści rokitnika wąskolistnego można przygotować smaczny, gorący napar, który może zastąpić zwykłą herbatę.

Rokitnik ma też zastosowanie w kosmetyce:

  • właściwości rokitnika mają zastosowanie w preparatach nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi,
  • kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka,
  • wyciąg z rokitnika stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne (łagodzi stany zapalne),
  • wchodzi w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, łuszczącej się oraz preparatów ziołowych,
  • ma właściwości likwidujące przebarwienia skóry, wykorzystywany jest do produkcji preparatów do opalania.

Rokitniki mają również zastosowanie w medycynie:

  • wyciąg z oleju rokietnika ma właściwości przeciwgorączkowe, zaleca się go w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych, biegunkach, w okresie ciąży i karmienia,
  • napary z liści używane są pomocniczo w leczeniu gośćca, stanów zapalnych przewodu pokarmowego,
  • owoce rokitnika w postaci świeżych dżemów, konfitur i soków stosuje się zapobiegawczo jako naturalne źródło dobrze przyswajalnej witaminy C,
  • napary z liści wykorzystuje się do przemywania i okładów przy trudno gojących się ranach oraz w schorzeniach skóry, mogą też być dodawane do kąpieli ziołowych.

Zioła lecznicze, w tym również rokitniki mają zastosowanie w medycynie, a dzięki wysokiej zawartości fenolokwasów, flawonoidów i witamin rokitniki wspomagają zdrową dietę.

Rokitnik - olej z rokitnika

Olej z rokitnika może być wytwarzany z nasion i pulpy wytworzonej z owoców rokitnika, jednak mają one inny skład. Olej z rokitnika ma bardzo dużo witamin A, C i E. W rokitniku znajdziemy dużo żelaza, fosforu, potasu oraz wapnia. Ponadto w oleju z rokitnika znajdziemy bardzo dużo innych składników, jak np. flawonoidy, jednak należy pamiętać, że skład oleju zależy od dojrzałości i wielkości owoców rokitnika, a także sposobu produkcji i klimatu.

Olej z rokitnika ma piękną czerwono-pomarańczową barwę. Do tego olej z rokitnika ma owocowy zapach i wiele właściwości prozdrowotnych. Olej z rokitnika ma właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Ponadto olej z rokitnika poprawia pracę układu krążenia, obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi.

Rokitnik - sok z rokitnika

Sok z rokitnika to źródło wielu witamin. Sok z rokitnika to ogromne bogactwo witaminy C, z tego względu jest on zalecany osobom, które np. często chorują. Ponadto w soku z rokitnika znaleźć można kwas tłuszczowy omega 7, który poprawia wygląd naszej skóry. Sok z owoców rokitnika przyśpieszy również gojenie się ran oraz usprawni pracę mózgu.

Dzięki zawartych w rokietniku wartościach odżywczych można się w nim łatwo zakochać, na dodatek ciężko znaleźć złe opinie o rokietniku, dlatego warto wprowadzić go do naszej codziennej diety.

Komentarze (5)
~Anka
~Anka ponad rok temu

Rokitnik świetnie sprawdza się w wytrawnych deserach. Czy się po nim tyje? No zależy, ile się zje :) ze względu na smak i właściwości zdecydowanie warto go mieć w spiżarni, aktualnie konczę sok http://freedelikatesy.pl/sok_z_rokitnika_100_bio_500ml_polska_aronia.html

Odpowiedz
~Antonia
~Antonia ponad rok temu

piję sok z Rokitnika Oleofarm, miałam problemy z żołądkiem i nie poagały mi żadne preparaty przeciwbólowe. W sklepie zielarskim ktoś mi polecił, żeby pić regularnie ten rokitnik i po jakimś czasie dolegliwości rzeczywiście się zmniejszyły Teraz tylko od czasu do czasu boli mnie brzuch jak za dużo zjem, ale generalnie mam spokój.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...