Zapobiega nieszczelności jelit. Chroni przed cukrzycą i działa przeciwzapalnie
Bakteria akkermansia muciniphila, obecna w przewodzie pokarmowym, wydaje się najbardziej obiecującym ze środków bioterapeutycznych, które zostały ocenione i wyizolowane w ostatnich latach.
1. Wpływ mikroflory jelitowej na zdrowie
Mikroflora jelitowa, znana również jako mikrobiota jelitowa, składa się z bilionów mikroorganizmów zamieszkujących nasz przewód pokarmowy. Odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu naszego zdrowia, co potwierdzają liczne badania naukowe.
Po pierwsze, prawidłowa mikroflora jelitowa jest nieodzowna dla odpowiedniego funkcjonowania systemu immunologicznego, modulując jego odpowiedź, a tym samym kształtując odporność.
Poza tym mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w trawieniu i absorpcji składników pokarmowych, wpływając bezpośrednio na stan odżywienia. Dobre bakterie w naszych jelitach biorą udział w produkcji niektórych witamin.
Wreszcie, istnieje coraz więcej dowodów naukowych wskazujących na związek między zdrową mikroflorą jelitową a zdrowiem psychicznym.
2. Bakteria Akkermansia muciniphila
Wśród wielu różnych gatunków bakterii zasiedlających nasze jelita, bakteria Akkermansia muciniphila zasługuje na szczególną uwagę. To bakteria, która naturalnie występuje w jelitach zdrowych ludzi, stanowiąc ok.1-3 proc. mikroflory kałowej.
Jej obecność wiąże się z poprawą integralności bariery jelitowej, co jest kluczowe dla zapobiegania "nieszczelności jelit" - stanu, który może prowadzić do rozwoju wielu chorób przewlekłych.
A. muciniphila poprawia wrażliwość na insulinę i została powiązana z lepszą regulacją poziomu glukozy we krwi, co może mieć znaczenie w profilaktyce i leczeniu otyłości oraz cukrzycy typu 2. Bakteria obniża również poziom cholesterolu i niweluje tkankę tłuszczową, zmniejszając przy tym całkowitą masę ciała.
Co więcej, badania sugerują, że A. muciniphila może działać przeciwzapalnie, co ma istotne znaczenie w kontekście choroby niedokrwiennej serca i niektórych form nowotworów.
3. Przyszłość probiotyków
Wszystko to czyni A. muciniphila obiecującym celem dla przyszłych interwencji terapeutycznych i profilaktycznych związanych ze zdrowiem jelit oraz zdrowiem ogólnym.
Od czasu jej wyizolowania uchodzi za "probiotyk nowej generacji". Należy jednak pamiętać, że badania na temat bakterii Akkermansia muciniphila i jej potencjalnych korzyści zdrowotnych nadal są w toku, a wiele dotychczasowych badan przeprowadzono wyłącznie na zwierzętach lub in vitro.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.