Trwa ładowanie...

Zapobiega nieszczelności jelit. Chroni przed cukrzycą i działa przeciwzapalnie

Avatar placeholder
16.08.2023 10:30
W naszych jelitach znajduje się wyjątkowa bakteria. Chroni przed cukrzycą i działa przecwizapalnie
W naszych jelitach znajduje się wyjątkowa bakteria. Chroni przed cukrzycą i działa przecwizapalnie (Getty Images)

Bakteria akkermansia muciniphila, obecna w przewodzie pokarmowym, wydaje się najbardziej obiecującym ze środków bioterapeutycznych, które zostały ocenione i wyizolowane w ostatnich latach.

spis treści

1. Wpływ mikroflory jelitowej na zdrowie

Mikroflora jelitowa, znana również jako mikrobiota jelitowa, składa się z bilionów mikroorganizmów zamieszkujących nasz przewód pokarmowy. Odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu naszego zdrowia, co potwierdzają liczne badania naukowe.

Po pierwsze, prawidłowa mikroflora jelitowa jest nieodzowna dla odpowiedniego funkcjonowania systemu immunologicznego, modulując jego odpowiedź, a tym samym kształtując odporność.

Zobacz film: "Ile zrobisz pompek? Prosty test pozwala określić ryzyko chorób serca"

Poza tym mikrobiota jelitowa odgrywa kluczową rolę w trawieniu i absorpcji składników pokarmowych, wpływając bezpośrednio na stan odżywienia. Dobre bakterie w naszych jelitach biorą udział w produkcji niektórych witamin.

Wreszcie, istnieje coraz więcej dowodów naukowych wskazujących na związek między zdrową mikroflorą jelitową a zdrowiem psychicznym.

2. Bakteria Akkermansia muciniphila

Wśród wielu różnych gatunków bakterii zasiedlających nasze jelita, bakteria Akkermansia muciniphila zasługuje na szczególną uwagę. To bakteria, która naturalnie występuje w jelitach zdrowych ludzi, stanowiąc ok.1-3 proc. mikroflory kałowej.

Jej obecność wiąże się z poprawą integralności bariery jelitowej, co jest kluczowe dla zapobiegania "nieszczelności jelit" - stanu, który może prowadzić do rozwoju wielu chorób przewlekłych.

A. muciniphila poprawia wrażliwość na insulinę i została powiązana z lepszą regulacją poziomu glukozy we krwi, co może mieć znaczenie w profilaktyce i leczeniu otyłości oraz cukrzycy typu 2. Bakteria obniża również poziom cholesterolu i niweluje tkankę tłuszczową, zmniejszając przy tym całkowitą masę ciała.

Co więcej, badania sugerują, że A. muciniphila może działać przeciwzapalnie, co ma istotne znaczenie w kontekście choroby niedokrwiennej serca i niektórych form nowotworów.

3. Przyszłość probiotyków

Wszystko to czyni A. muciniphila obiecującym celem dla przyszłych interwencji terapeutycznych i profilaktycznych związanych ze zdrowiem jelit oraz zdrowiem ogólnym.

Od czasu jej wyizolowania uchodzi za "probiotyk nowej generacji". Należy jednak pamiętać, że badania na temat bakterii Akkermansia muciniphila i jej potencjalnych korzyści zdrowotnych nadal są w toku, a wiele dotychczasowych badan przeprowadzono wyłącznie na zwierzętach lub in vitro.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze