Zdrowy konserwant?

Wiele mówi się na temat szkodliwości środków używanych w przechowywaniu pokarmów. Według niektórych osób konserwanty mogą prowadzić do wzrostu ilości toksyn w organizmie. Ostatnie badania naukowe dają nadzieję na wprowadzenie na rynek neutralnego konserwantu. Naukowcy z Uniwersytetu w Minnesocie odkryli i opatentowali naturalny lantybiotyk – związek peptydowy wytwarzany przez nieszkodliwe bakterie, który może być dodany bez przeszkód do żywności, a który chroni przed bakteriami, takimi jak Salmonella, E. coli i bakterie z rodzaju Listeria.

1. Nowo odkryty konserwant

Szkodliwe barwniki
Szkodliwe barwniki

Sztuczne dodatki przedłużają trwałość i poprawiają estetykę produktu, niestety ich wpływ na zdrowie jest...

zobacz galerię

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Lantybiotyk odkryty przez naukowców z Minnesoty jest pierwszym, który niszczy niebezpieczne bakterie Gram-ujemne. Nowy lantybiotyk jest najskuteczniejszym konserwantem pochodzenia naturalnego. Może on znaleźć zastosowanie w zwalczaniu szerokiej gamy mikrobów chorobotwórczych.

Nowo odkryty naturalny konserwant może zostać użyty w zapobieganiu rozwojowi niebezpiecznych bakterii w mięsie, serze topionym, jajach i produktach mlecznych. Będzie go można wykorzystać także w przechowywaniu żywności w puszkach, owoców morza, sosów do sałatek, napojów fermentowanych i innych produktów spożywczych. Poza aspektem bezpieczeństwa lantybiotyk jest łatwy do strawienia, nie zawiera związków toksycznych, nie powoduje alergii. Bardzo ważną zaletą naturalnego konserwantu jest fakt, iż bakteriom trudno jest uodpornić się na jego działanie.

Lantybiotyk został odkryty przypadkiem podczas badań nad genomem bakterii. Zaintrygowani odkryciem naukowcy z Minnesoty zdecydowali się podjąć dalsze badania nad jego właściwościami. Obecnie badacze dokładają wszelkich starań, aby znaleźć licencjobiorcę na nowo opracowaną technologię.

2. Zatrucie Salmonellą

Pałeczki Salmonelli wywołują ostre zatrucia pokarmowe. Bakterie te mogą żyć poza organizmem nawet do kilku miesięcy. Liczba zachorowań na salmonellozę znacznie zwiększyła się w ostatnich latach w związku z rozwojem przemysłowej hodowli drobiu i przemysłem przetwórczym. Pałeczką Salmonelli można się zakazić poprzez styczność z żywnością pochodzącą od zwierząt zakażonych. Pałeczki Salmonelli występują najczęściej w surowych jajach oraz produktach z nich wytworzonych, np. majonezie, lodach lub zupkach dla niemowląt. Poza tym bakterie mogą zakazić przetwory mięsne, pasztety i galaretki. Można zatruć się także żywnością zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt, najczęściej drobiu i myszy. Objawy zatrucia żołądkowo-jelitowego będącego skutkiem działania Salmonelli to: ból brzucha, podwyższona temperatura, nudności i wymioty oraz biegunka.

Odkrycie naturalnego konserwantu, który zwalcza pałeczki Salmonelli oraz inne niebezpieczne bakterie jest bardzo ważne dla zdrowia żywności. Produkty takie jak jaja czy drób są często spożywane, dlatego ważne jest, aby zadbać o ich bezpieczeństwo. Szczególną uwagę należy zwrócić na produkty żywnościowe dla niemowląt, u których zatrucie pokarmowe może doprowadzić nawet do zagrożenia życia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!