Zioła i przyprawy do chleba

Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziółi przypraw, które warto dodać do pieczywa, by wzbogacić jego smak. Niektóre dodatki sprawdzają się w przypadku pieczenia chleba na zakwasie, inne nadają się głównie do słodkich typów pieczywa.

Zioła i przyprawy do chleba na zakwasie

Popularną przyprawą w chlebie na zakwasie jest anyż. Może być dodany w całości lub zmielony. Wiele osób stosuje również bazylię. Jest to wyraziste w smaku zioło, które zarówno w postaci świeżych, jak i suszonych listków może być użyte do pieczenia chleba. Chleb na zakwasie może zyskać na smaku również poprzez dodanie do niego kminku. Kminek jest najbardziej znany jako dodatek do chleba żytniego, ale sprawdza się także w przypadku herbatników, chleba kukurydzianego oraz chleba na zakwasie. Wyrazisty smak pieczywa może mieć swoje podłoże w czosnku. Zarówno czosnek w proszku, jak i zmielony jest nieoceniony w wyrobie chleba czosnkowego oraz ciasta na pizzę. Może być dodawany również do chleba na zakwasie. W skład chleba może wejść również mak. Zwykle stosuje się go w celach dekoracyjnych, ale można dosypać go do ciasta podczas wyrabiania go przed pieczeniem. Mak pasuje także do bajgli, chleba kukurydzianego i słodkich wypieków. Najbardziej popularnym dodatkiem do chleba na zakwasie jest jednak rozmaryn. Zarówno suszony, jak i świeży pasuje również do chleba czosnkowego, cebulowego oraz serowego. Znanym dodatkiem do pieczywa jest również szałwia – łagodne zioło o delikatnym smaku. Warto skorzystać także z ziaren sezamowych, które najczęściej znajdują swoje zastosowanie podczas posypywania chleba, ale mogą być składnikiem ciasta.

Ziołowe dodatki do słodkiego pieczywa

Mielony kardamon jest powszechnie stosowany do wyrobu słodkiego pieczywa, ciast oraz piernika. Nie mniej popularny jest cynamon. Można dodać go nawet do chleba na zakwasie, ale sprawdza się przede wszystkim w chlebie na zaczynie innym niż drożdże, w gofrach oraz naleśnikach. Wiele osób stosuje również goździki, zarówno do chleba na zakwasie, jak i do innych rodzajów pieczywa. Słodkie pieczywo może zyskać na walorach smakowych także dzięki dodaniu gałki muszkatołowej, która jest stosowana również do chleba na zaczynie lub maślanki, muffinów, gofrów oraz ciast biszkoptowych. Ważnym dodatkiem do pieczywa jest wanilia, która pasuje do wielu rodzajów chleba oraz ziele angielskie. Mielone ziele angielskie jest stosowane w przypadku chleba na zakwasie, ale znacznie częściej dodaje się je do słodkiego pieczywa na innym zaczynie niż drożdże.

Zioła i przyprawy są niezwykle ważnymi dodatkami do pieczywa. Część z nich może być stosowana zarówno do chleba na zakwasie, jak i do innych typów pieczywa. Niektóre mają jednak ograniczone zastosowanie.

Polecane wideo:

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Herbata z dzikiej róży

Właściwości dzikiej róży były znane już w starożytności. Płatki kwiatu stanowiły popularne perfumy i dodatek do kąpieli. Starożytni Rzymianie wypychali poduszki płatkami róż w celu osiągnięcia spokojnego snu. Dzika róża zawiera bogate substancje czynne,...

Zioła i przyprawy

Właściwości lecznicze goździków

Właściwości lecznicze goździków

. Sprawdź, na jakie problemy ze zdrowiem pomoże ci ta przyprawa. Źródło cennych składników Niepozorne goździki wyróżniają się zawartością antyoksydantów (...) . Po ciężkim dniu warto zaparzyć sobie herbatę z dodatkiem goździków lub wypić...

Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne szafranu

Właściwości zdrowotne szafranu

Ekskluzywna przyprawa Szafran znany jest z tego, że dodaje potrawom wyjątkowego posmaku. Nie jest to przyprawa tania - szafran uznawany (...) wyznacznikiem aspektu odżywczego przyprawy jest 28 gramów...

Zioła i przyprawy

Magiczne właściwości cynamonu

Magiczne właściwości cynamonu

wierzeń noszenie go przy sobie miało zapewnić zdrowie i powodzenie. Cynamon, bo o nim mowa, pochodzi z Cejlonu i dziś jest przyprawą wykorzystywaną (...) , że odzyskuje ona zdrowy, naturalny kolor i blask. Działa przeciwgrzybiczo. Wzmocniony...

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości werbeny cytrynowej

Zdrowotne właściwości werbeny cytrynowej

Właściwości werbeny cytrynowej Ta pochodząca z Ameryki Południowej roślina została sprowadzona do Europy przez Hiszpanów w XVII wieku. Już wtedy wiedziano, że oprócz pięknego aromatu werbena cytrynowa posiada liczne właściwości lecznicze. Choć dziś jest...

Zioła i przyprawy

W jaki sposób salsefia wpływa na zdrowie?

W jaki sposób salsefia wpływa na zdrowie?

Dlaczego warto zainteresować się salsefią? Właściwości zdrowotne salsefii (inaczej kozibród porolistny) znane były już w starożytności. W Polsce roślina ta pojawiła się za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Początkowo również wykorzystywana...

Zioła i przyprawy

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

poprawiona zostaje perystaltyka jelit.Preparaty ziołowe z wyciągu z babki jajowatej pomagają także pozbyć się biegunki. Z masy jelitowej zioła (...) wagę. Jej stosowanie powstrzymuje nadmierny apetyt. Zioła wypite trzy...

Zioła i przyprawy

Kozieradka - zioło dla zdrowia i urody

Kozieradka - zioło dla zdrowia i urody

są cenione w kuchni. Wykorzystuje się ją jako przyprawę m.in. w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej. Jest składnikiem różnych zup, sosów, makaronów, bywa (...) na stołach jako dodatek do różnych potraw. Od dawna jest ona cenioną...

Zioła i przyprawy

Przyprawy, które leczą

Przyprawy, które leczą

tej przyprawy na dzień - możliwie często.Szafran Szafran to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Wykazuje właściwości antydepresyjne podobne do prozacu (...) . Co ciekawe, nawet jedna dziesiąta łyżeczki tej przyprawy...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby