Zioła i przyprawy do chleba

Pieczenie chleba staje się coraz bardziej popularne, a eksperymenty ze składnikami pozwalają odkryć nowe smaki i zmienić nudny bochenek w niepowtarzalny wypiek. Kluczem do udanych prób pieczenia chleba jest znajomość ziółi przypraw, które warto dodać do pieczywa, by wzbogacić jego smak. Niektóre dodatki sprawdzają się w przypadku pieczenia chleba na zakwasie, inne nadają się głównie do słodkich typów pieczywa.

Zioła i przyprawy do chleba na zakwasie

Popularną przyprawą w chlebie na zakwasie jest anyż. Może być dodany w całości lub zmielony. Wiele osób stosuje również bazylię. Jest to wyraziste w smaku zioło, które zarówno w postaci świeżych, jak i suszonych listków może być użyte do pieczenia chleba. Chleb na zakwasie może zyskać na smaku również poprzez dodanie do niego kminku. Kminek jest najbardziej znany jako dodatek do chleba żytniego, ale sprawdza się także w przypadku herbatników, chleba kukurydzianego oraz chleba na zakwasie. Wyrazisty smak pieczywa może mieć swoje podłoże w czosnku. Zarówno czosnek w proszku, jak i zmielony jest nieoceniony w wyrobie chleba czosnkowego oraz ciasta na pizzę. Może być dodawany również do chleba na zakwasie. W skład chleba może wejść również mak. Zwykle stosuje się go w celach dekoracyjnych, ale można dosypać go do ciasta podczas wyrabiania go przed pieczeniem. Mak pasuje także do bajgli, chleba kukurydzianego i słodkich wypieków. Najbardziej popularnym dodatkiem do chleba na zakwasie jest jednak rozmaryn. Zarówno suszony, jak i świeży pasuje również do chleba czosnkowego, cebulowego oraz serowego. Znanym dodatkiem do pieczywa jest również szałwia – łagodne zioło o delikatnym smaku. Warto skorzystać także z ziaren sezamowych, które najczęściej znajdują swoje zastosowanie podczas posypywania chleba, ale mogą być składnikiem ciasta.

Polecane wideo:

Ziołowe dodatki do słodkiego pieczywa

Mielony kardamon jest powszechnie stosowany do wyrobu słodkiego pieczywa, ciast oraz piernika. Nie mniej popularny jest cynamon. Można dodać go nawet do chleba na zakwasie, ale sprawdza się przede wszystkim w chlebie na zaczynie innym niż drożdże, w gofrach oraz naleśnikach. Wiele osób stosuje również goździki, zarówno do chleba na zakwasie, jak i do innych rodzajów pieczywa. Słodkie pieczywo może zyskać na walorach smakowych także dzięki dodaniu gałki muszkatołowej, która jest stosowana również do chleba na zaczynie lub maślanki, muffinów, gofrów oraz ciast biszkoptowych. Ważnym dodatkiem do pieczywa jest wanilia, która pasuje do wielu rodzajów chleba oraz ziele angielskie. Mielone ziele angielskie jest stosowane w przypadku chleba na zakwasie, ale znacznie częściej dodaje się je do słodkiego pieczywa na innym zaczynie niż drożdże.

Zioła i przyprawy są niezwykle ważnymi dodatkami do pieczywa. Część z nich może być stosowana zarówno do chleba na zakwasie, jak i do innych typów pieczywa. Niektóre mają jednak ograniczone zastosowanie.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone.Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych jest konieczna, aby pozostać zdrowym. Nie oznacza to jednak, że dieta musi być...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze wpływają (...) na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto włączyć...

Zioła i przyprawy

Żeń-szeń

Żeń-szeń

Jeśli chodzi o nazwężeń-szenia, to słowo to pochodzi od terminu „Panax Ginseng”. Panaceum oznacza środek na wszelkie dolegliwości, zaś gin-seng to człekokształtny korzeń. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednym z najstarszych surowców...

Zioła i przyprawy

Żeńszeń jako adaptogen

Żeńszeń jako adaptogen

(np. ginzenozydy) oraz węglowodany (oligo- i polisacharydy). Zioło to poleca się stosować w takich stanach jak: zaburzenia pamięci i kojarzenia, obniżona

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

łagodniejsze przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu lekarskiego

Nieocenione właściwości rozmarynu lekarskiego

gościom weselnym. Z czasem odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna (...) krzewinka potrafi zneutralizować nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego...