Zmarła najstarsza Greczynka. Stosowała dietę długowieczności
Najstarsza obywatelka Grecji, Irini Baroulakis, zmarła w wieku 119 lat. Słynęła z długowieczności i zdrowego trybu życia, kobieta praktycznie nie chorowała i nie stosowała żadnych leków. Jaki był jej sekret?
1. Recepta na długowieczność
119-letnia Irini Baroulakis zmarła we wtorek wieczorem w Chanii na Krecie, o czym poinformował serwis internetowy Greek Reporter.
Kobieta spędziła całe życie w niewielkiej miejscowości Paidochori w gminie Apokoronas. Greckie media twierdzą, że jej sędziwy wiek mógł być też zasługą dobrych genów, ponieważ ojciec Irini zmarł w wieku 107 lat, a matka dożyła 100 lat.
"Z ogromnym szacunkiem żegnamy najstarszą osobę w Grecji, Irini Baroulakis, która odeszła w wieku 119 lat. Urodziła się, założyła rodzinę i całe życie spędziła w naszej gminie, w Paidochori. Jej styl życia i jej cnoty to dla nas przykład do naśladowania" - oświadczyła lokalna gmina.
Kobieta w 2019 roku zdradziła, że sekret jej długiego życia to modlitwa i dieta kreteńska. Irina prawie nie chorowała i nie musiała brać żadnych leków.
Była hospitalizowana kilka lat temu z powodu operacji biodra, mimo zaawansowanego wieku zabieg zakończył się pomyślnie. Jedyne nad czym ubolewała pod koniec życia to to, że utrata wzroku uniemożliwiła jej patrzenie na swoje dzieci, wnuki i prawnuki.
2. Dieta kreteńska
Dieta kreteńska jest wariantem diety śródziemnomorskiej, która pochodzi z wyspy Kreta. To styl żywienia, który jest uważany za najzdrowszy, zwłaszcza w kontekście serca i długowieczności.
Warzywa i owoce to podstawa tej diety. Są spożywane w dużych ilościach i różnorodnych formach, często w postaci surowej lub gotowanej.
Oliwa z oliwek jest głównym źródłem tłuszczu i jest używana do gotowania, pieczenia, a także jako dodatek do sałatek. W daniach często pojawiają się różne gatunki ryb i owoców morza.
Spożycie czerwonego mięsa jest ograniczone, białko zwierzęce pochodzi głównie z ryb i drobiu. Źródłem węglowodanów jest chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż i makaron.
Nabiał, zwłaszcza sery i jogurty, jest spożywany codziennie, ale w umiarkowanych ilościach. Dieta składa się głównie z naturalnych, nieprzetworzonych produktów, co minimalizuje spożycie sztucznych dodatków, konserwantów i cukru. Do posiłków dozwolona jest lampka czerwonego wina.
Udowodniono, że dieta kreteńska zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, obniża poziom cholesterolu i stężenie cukru we krwi, wspiera funkcjonowanie mózgu i redukuje prawdopodobieństwo zachorowania na choroby neurodegeneracyjne. Niektórzy twierdzą, że dieta kreteńska przedłuża życie i poprawia jego jakość.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.