Trwa ładowanie...

Zmniejsza ryzyko udaru, poprawia pamięć. Jedz, by mózg wskoczył na wyższe obroty

Avatar placeholder
16.06.2023 19:29
Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?
Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? (Getty Images)

Odpowiednia dieta to jeden z elementów stylu życia, który pomaga chronić przed udarem - informują naukowcy. Jaka żywność korzystnie wpływa na mózg?

spis treści

1. Zmniejsza ryzyko udaru, poprawia pamięć

Równie ważne, jak regularna aktywność fizyczna i utrzymanie zdrowego stylu życia, jest także spożywanie odpowiednich pokarmów, które mogą pomóc zapobiegać udarowi mózgu. Udar dzielimy na niedokrwienny oraz krwotoczny.

Udar niedokrwienny mózgu rozwija się wskutek zatrzymania przepływu krwi przez naczynia tętnicze, które zaopatrują mózg w tlen oraz składniki odżywcze. Najczęstszą przyczyną jest zaawansowana miażdżyca, zator lokalizujący się wewnątrz tętnicy mózgowej pojawiający się na przykład wskutek przebytego zawału mięśnia sercowego.

Udar krwotoczny mózgu spowodowany jest przez uszkodzenia ścian naczyń tętniczych w mózgu oraz wylew krwi do struktur mózgowych. Zwykle ma cięższy przebieg, cechuje się ograniczonymi możliwościami leczenia oraz gorszym rokowaniem niż udar niedokrwienny.

Zobacz film: "Cukrzyca. Historia Mai"

Naukowcy podkreślają, że dieta bogata w owoce, warzywa, ziarna, ryby, orzechy i nasiona, bogata w błonnik, zdrowe tłuszcze i przeciwutleniacze, może znacznie zmniejszyć ryzyko udaru.

Okazuje się, że takie ryzyko minimalizuje też gorzka czekolada. Jak wyjaśnia doktor Johannes Uys, lekarz z Broadgate General Practice w Londynie - gorzka czekolada jest źródłem flawonoidów, które mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

- Flawonoidy pomagają poprawić przepływ krwi do mózgu, co może przyczynić się do polepszenia funkcji poznawczych. Obniżają też ciśnienie, które jest jednym z czynników udaru mózgu - tłumaczy ekspert.

Potwierdzają to badania, które opublikowano w "Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism" w 2010 roku. Wykazano w nich, że ciemna czekolada może pomóc chronić mózg w przypadku udaru. Zespół naukowców z Johns Hopkins University School of Medicine nakarmił grupę myszy niewielką dawką epikatechiny, czyli związku naturalnie występującego w ciemnej czekoladzie.

90 minut później wywołano udar niedokrwienny poprzez odcięcie dopływu krwi do mózgu. Odkryto, że zwierzęta, które zapobiegawczo przyjmowały epikatechinę, doznały znacznie mniejszego uszkodzenia mózgu niż te, którym nie podano tego związku.

2. Ciemna czekolada bogata w magnez i związki fenolowe

Ponadto gorzka czekolada zawiera też inne związki, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Jednym z nich jest teobromina. Ten naturalny związek występujący w kakao charakteryzuje się łagodnym efektem stymulującym, który może pomóc poprawić nie tylko nastrój, ale i funkcjonowanie mózgu.

Gorzka czekolada zawiera też magnez, który jest kluczowy, by poprawić pamięć. Z kolei związki fenolowe występujące naturalnie w czekoladzie mają działanie przeciwlękowe i antydepresyjne.

Lekarz dodaje, że choć gorzka czekolada korzystnie wpływa na mózg, to nie wolno zapominać, że jest bogata w kalorie i tłuszcze, dlatego powinna być spożywana z umiarem. Ważne jest również, aby wybierać czekoladę z wysoką zawartością kakao (70 proc. lub więcej).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze