Żywność light

Żywność light budzi w Polsce coraz większe zainteresowanie. Dzieje się tak, ponieważ jesteśmy coraz bardziej świadomi, jak sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie i prawidłową wagę ciała. Mimo to obserwujemy ciągły wzrost liczby ludzi otyłych w naszym kraju. Niestety prawo żywnościowe nie reguluje nazewnictwa produktów z kategorii light. Sytuację tę wykorzystują producenci, nazywając tak żywność, która nie powinna nigdy znaleźć się w tej grupie.

Czym są produkty light?

Produkt light charakteryzuje się obniżoną zawartością jednego lub kilku składników odżywczych lub mniejszą kalorycznością. Według przepisów unijnych, produkt ten powinien mieć obniżoną kaloryczność o 30%. Nie oznacza to, że jest dietetyczny i może być stosowany bez ograniczeń. Dodatkowo żywność light o ograniczonej zawartości cukru może być bogata w inny składnik, np. tłuszcz, mimo to nadal jest określana jako light. Jest to najczęstsza pułapka, na którą może się złapać praktycznie każdy potencjalny konsument. Prócz zmniejszonej zawartości kilokalorii, poprzez eliminację cukru i tłuszczu produkty mają ograniczoną ilość cholesterolu lub soli, czyli składników, których nadmiar może sprzyjać występowaniu chorób (otyłości, hipercholesterolemii, nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy).

Polecane wideo:

Do niektórych produktów typu light, na miejsce składników o zmniejszonej zawartości, dodawane są różne prozdrowotne elementy, takie jak błonnik pokarmowy czy witaminy i składniki mineralne. Tłuszcz w żywności light może być zastępowany białkiem, węglowodanami lub też niczym. Natomiast cukier zastępują sztuczne słodziki (aspartam, sacharyna czy acesulfam K). Czasami produkt light ma stosunkowo niewiele mniej kalorii niż jego pełnowartościowy odpowiednik lub żywność traktowana jako kaloryczna, np. ciastko.

Czy warto jeść produkty light?

Czy warto więc stosować żywność tego typu? Odpowiedź na to pytanie pozostaje niejednoznaczna. Otóż pewne produkty są faktycznie warte zauważenia (chociażby majonez light o zawartości tłuszczu prawie 50% mniejszym niż w pełnej wersji), inne zwodzą nas tylko nazwą. Przede wszystkim powinniśmy zachować umiar. Nie powinniśmy odżywiać się wyłącznie żywnością light. Stwarza ona bowiem zagrożenie niedoborami pewnych składników. Przykładem może być jogurt 0% tłuszczu, który mimo iż jest niskokaloryczny, nie powinien być wyłącznym produktem mlecznym spożywanym w całodziennej racji pokarmowej. Bez tłuszczu nasz organizm nie jest w stanie wchłonąć witamin w nich rozpuszczalnych, czyli witaminy A, D, E i K.

Znacznie korzystniej niż po produkty niskotłuszczowe jest sięgać po produkty mleczne półtłuste, które zarówno dostarczają mniejszej ilości tłuszczu, jak i pozwalają na optymalne wchłanianie składników mineralnych i witamin. Żywność typu light powinna być raczej uzupełnieniem racjonalnej diety, w celu zmniejszenia ilości cukru czy cholesterolu w codziennym jadłospisie. Ryzykiem jest również spożywanie większej ilości konserwantów i sztucznych barwników czy aromatów, dodawanych do tych produktów w celu zwiększenia walorów smakowych, zapachowych, poprawy konsystencji czy wyglądu.

Zanim więc sięgniesz po żywność o obniżonej zawartości energii lub niektórych składników pokarmowych, zapoznaj się z kilkoma wskazówkami:

  • Zawsze czytaj etykiety, aby móc świadomie wybrać produkt, który Cię interesuje.
  • Zachowaj umiar. Jedz zarówno produkty w wersji light, jak i te o pełnej zawartości składników odżywczych.
  • Najważniejsze, aby żywność była zdrowa, świeża, naturalna i nieprzetworzona.
  • Nie jedz wyłącznie produktów zawierających 0% tłuszczu, mogą Cię narazić na niedobory witamin.
  • Niektóre składniki żywności mogą być przyczyną alergii, dlatego uważnie wybieraj produkty.
  • Czasem produkt light mylony jest z innymi, oznaczanymi jako slim, fitness, sport lub fit, których zawartość kaloryczna może nie być zmniejszona, a dodany jest składnik wspomagający wysiłek fizyczny.
  • Warte polecenia są produkty zawierające prozdrowotne składniki.
  • Produkty typu light nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży czy karmiące, ponieważ zawierają sztuczne środki słodzące, mogące wywołać niepożądane reakcje płodu czy niemowlęcia.

Podążając za idealną figury, musimy pamiętać, że tylko racjonalna, prawidłowo zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna są gwarancją uzyskania prawidłowej masy ciała.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Porady dietetyczne dla odchudzających się
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Porady dietetyczne dla odchudzających się
Porady dietetyczne dla odchudzających się

Przekąski, które spalają tłuszcz

Przekąski, które spalają tłuszcz

W czym tkwi tajemnica Nie ma posiłków, które dosłownie spalają tłuszcz w momencie, gdy je jesz. Natomiast mądry dobór składników pozwala na rozsądne gospodarowanie energią, którą dostarczamy swojemu organizmowi. Susan Bowerman, uznany dietetyk, zaleca,...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

7 produktów, które pomagają spalić tłuszcz

7 produktów, które pomagają spalić tłuszcz

Zdrowy styl życia Bądźmy szczerzy - żaden produkt magicznie nie sprawi, że tłuszcz zniknie, ale niektóre produkty pomagają stracić na wadze i ją utrzymać. Przykładowo, niektóre z nich są pełne błonnika, który przedłuża uczucie sytości, przez co unika...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Jak zmniejszyć porcje i nie odczuwać głodu?

Jak zmniejszyć porcje i nie odczuwać głodu?

Zacznij posiłek od szklanki wody Wypij dużą szklankę wody, zanim usiądziesz do obiadu. Napełnienie żołądka wodą sprawi, że prawdopodobieństwo przejedzenia się będzie mniejsze. Co więcej, niektóre objawy odwodnienia mogą powodować burczenie w brzuchu,...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Zobacz, dlaczego nie powinnaś liczyć kalorii na diecie

Zobacz, dlaczego nie powinnaś liczyć kalorii na diecie

Liczyć czy nie? Codzienne liczenie kalorii może być bardzo pracochłonne i uciążliwe. Poza tym, wbrew pozorom kontrola zawartości kalorycznej każdego posiłku wcale nie jest taka dobra. Zastanawiasz się, dlaczego? Kaloria kalorii nierówna Zamiast pełnowartościowego...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Co jeść na mieście podczas diety?

Co jeść na mieście podczas diety?

Woda przed posiłkiem Przed posiłkiem zamów wodę z cytryną. Picie wody hamuje nieco głód, nawadnia organizm po długim dniu i dostarcza energię. Szklanka wody zapewni, że będziesz ściślej trzymać się wyznaczonych zasad przy zamawianiu posiłku. Zamiast wina...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Zdrowe produkty odżywcze

Zdrowe produkty odżywcze

Różnice w stylu życia nie są tak ważne w procesie długoterminowego przybierania na wadze, jak zmiany w diecie. Najważniejsze jest spożywanie zdrowych, świeżych produktów, które pomogą utrzymać pożądaną wagę na dłużej.

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Kaloryczne produkty

Kaloryczne produkty

Odchudzanie nie musi oznaczać destrukcyjnych diet i ciągłych głodówek. Wystarczy usunąć z codziennego menu kilka kalorycznych produktów i zastąpić je zdrowymi składnikami, a efekty szybko będą widoczne.

Porady dietetyczne dla odchudzających się

10 niskokalorycznych koktajli

10 niskokalorycznych koktajli

Koktajl z arbuza Przygotowanie koktajlu z arbuza jest bardzo proste. Rozetrzyj kawałki arbuza ze świeżymi liśćmi mięty. Dodaj trochę rumu lub wody gazowanej. Taki koktajl jest bardzo smaczny, zdrowy i zawiera tylko 100 kalorii. Margarita Ten meksykański...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Podjadanie w nocy

Podjadanie w nocy

Naukowcy przekonują, że podjadając w nocy, tyje się dwa razy szybciej.