Co to są bolusy? (WIDEO)
Charakterystyka bolusów
Insulina jest hormonem niezbędnym do prawidłowego metabolizmu węglowodanów oraz białek i tłuszczy. Dzięki niej nie dochodzi u zdrowej osoby do epizodów hiperglikemii, czyli zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, jest zachowana równowaga glikemiczna. Przy cukrzycy ilość insuliny produkowanej przez organizm jest zbyt mała lub jej działanie nie jest prawidłowe (pojawia się insulinooporność tkanek).
W zdrowym organizmie, bez cukrzycy, przy jedzeniu posiłków podnosi się poziom insuliny. W zależności od rodzaju i indeksu glikemicznego (IG) poszczególnych potraw, ilość insuliny i czas jej działania są inne. Pompy insulinowe służą do naśladowania naturalnego wzrostu insuliny w organizmie.
Bolusy to odpowiednie dawki insuliny, dopasowane do posiłków, które są podawane poprzez pompy insulinowe do organizmu diabetyka. Dzięki temu wyrównuje się poziom glukozy we krwi chorego i kontroluje się cukrzycę.
Bolus przedłużony to odpowiednia porcja insuliny podawana przy produktach białkowo-tłuszczowych (na przykład mięso, kiełbasa, sery). Takie produkty podnoszą glikemię na dłuższy czas, aby więc ją obniżyć, insulina musi także działać dłużej.
Bolusy proste są przeznaczone do posiłków węglowodanowych (na przykład kanapka z dżemem, owoce, ryż, ziemniaki). Węglowodany podnoszą glikemię szybko i na krótko, aby więc zrównoważyć to działanie, tak samo działa insulina – szybko i krótko.
Bolus złożony stosuje się przy posiłkach, które łączą w sobie produkty węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe (schabowy z ziemniakami i surówką, pizza, ciasta).
Na temat bolusów i ich zastosowania w leczeniu cukrzycy wypowiada się dr n. med. Daniel Witkowski.