Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Kiełki - wartości odżywcze

seedlings-253787-1280_6523.jpg
Zdjęcie autorstwa stux / CC0 1.0

Kiełki są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Regulują pracę układów: nerwowego, hormonalnego i krążenia. Łagodzą nawet objawy klimakterium. Cudowne właściwości zdrowotne kiełków znane są już od 5 tysięcy lat. Dzięki swoim leczniczym właściwościom traktowano je jako uzdrawiające, więc szybko zadomowiły się w kuchni Dalekiego Wschodu. Teraz przyszedł czas na Amerykę i Europę. W Polsce na stołach kiełki są obecne od lat 90. Polacy stopniowo przekonują się do zdrowego jedzenia, zawierającego właśnie kiełki rzeżuchy czy sezamu.

1. Witaminy w kiełkach

Rośliny w swoich ziarenkach magazynują witaminy, minerały i białka. Jednak spożywanie nasion to nie to samo co kiełków. W ziarenkach w trakcie kiełkowania uaktywniają się enzymy, które przetwarzają substancje odżywcze, tak by nasz organizm umiał je przyswoić. W ten sposób zwiększa się ilość witamin, aminokwasów powstających z białek oraz łatwo przyswajalnych cukrów prostych.

Kiełki zbóż są skarbnicą witamin z grupy B, C, D, E, A oraz K. Ponadto zawierają duże ilości magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, jodu, potasu, miedzi, litu, selenu i manganu. Mają mnóstwo beta-karotenu, kwasów tłuszczowych omega-6 i błonnika. Poza tym są niskokaloryczne i łatwostrawne.

Drogocenny wpływ kiełków na nasze zdrowie to ochrona przed wolnymi rodnikami. Obniżają one cholesterol, zapobiegają miażdżycy i nowotworom, pomagają w trawieniu. Należy je jeść przy problemach z włosami, paznokciami i cerą, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze doskonale wpływają na ich stan. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy, a  co najważniejsze, kiełki poprawiają nasze samopoczucie!

Kiełki najlepiej jeść codziennie i na surowo, szczególnie gdy chorujesz albo jesteś zmęczona, ponieważ dodają energii. Są niedocenionym składnikiem sałatek, omletu, jajecznicy, pasty, jogurtu. Można je również dodawać do kanapek. Z powodzeniem możesz je stosować jako substytut ziół: koperku, pietruszki czy szczypiorku. Ostre kiełki rzeżuchy czy rzodkiewki możesz spożywać z wędlinami, twarogiem, sosami. Delikatne kiełki pszenicy czy słonecznika świetnie nadają się do leguminy albo koktajlów mlecznych. Kiełki soi albo fasoli są wyśmienitym dodatkiem do potraw mięsnych i rybnych. Przed spożyciem warto je sparzyć, aby pozbyć się ich goryczki. Jako że jest to zdrowa żywność, możesz ją jeść niemal bez ograniczeń.

2. Uprawa kiełków w domu

Samodzielna hodowla kiełków jest bardzo prosta. Wystarczy kupić ich nasiona w sklepie ze zdrową żywnością. Uprawiać można kiełki jęczmienia, owsa, gryki, lucerny, prosa, dyni, cieciorki, siemienia, soczewicy, rzodkiewki, fasoli mung, żyta, brokułów, czerwonej kapusty, gorczycy. Kupione nasiona należy przebrać, usuwając przebarwione i połamane. Te, które nam pozostaną, płuczemy w przegotowanej, letniej wodzie. Wypłukane kładziemy w salaterce, wlewamy do nich wodę i zostawiamy na 4-12 godzin, by spęczniały. Na 1 filiżankę nasion wlewamy 3-4 filiżanki wody.

Jest kilka możliwości hodowli:

  • na ligninie – na wilgotną ligninę kładziemy namoczone wcześniej nasionka. Pamiętamy, by lignina nie wyschła – zraszamy ją kilka razy dziennie;
  • na sitku – nasiona kładziemy na sitku, salaterkę napełniamy wodą, by była blisko sitka, ale by ziarenka w niej nie pływały. Wodę należy zmieniać dwa razy dziennie i przepłukiwać nasiona;
  • w kiełkownicy – kiełkownica składa się z trzech pojemników, zbiornika na wodę i pokrywki. Roślinki należy zraszać kilka razy dziennie.

Kiełki najlepiej rosną w temperaturze 18-21°C w ciemnym zakątku. Pamiętaj, by chronić je przed słońcem, bo staną się gorzkie. Kiełki są gotowe w zależności od rodzaju nasion po 2-7 dniach. By były chrupiące, warto je przepłukać przed jedzeniem. Kiełki soi zbieramy, gdy mają 1 cm, lucerny od 3 do 5 cm, owsa, gdy urosną na długość ziarna, rzeżuchy po 2 dniach, a rzodkiewki, gdy mają 3 cm.

Kiełki słonecznika najlepiej samemu wyhodować. Jednak jeśli nie masz na to czasu, możesz je kupić. Pamiętaj, że po 5 dniach tracą one wartość, więc trzeba zwrócić uwagę na to, jakie kupujesz. Kupuj w sklepach, w których przebywają w chłodni. Zwróć uwagę, czy nie są spleśniałe. Sprawdź termin przydatności do spożycia. Kupione trzymaj w lodówce – w naczyniu, które przepuszcza powietrze.

Kiełki zawierają witaminy i mikroelementy, zapewniają dobre samopoczucie i smukłą sylwetkę, przeciwdziałają wielu chorobom cywilizacyjnym. Jedzenie kiełków jest traktowane jako wartościowe uzupełnienie diety i ochrona przez zawałem i chorobami nowotworowymi.

Bożena Szalko,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Warzywa
Warzywa

Właściwości selera

Właściwości selera były znane Egipcjanom już przed kilku tysiącami lat. Seler był wykorzystywany jako lek na reumatyzm, artretyzm, bóle neuralgiczne, wysokie ciśnienie, zaostrzenie apetytu i wzmocnienie układu nerwowego. Obecnie, świeże warzywa ... g tego warzywa dostarcza tylko 17 kcal.</p> Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich ...  wszystkie zielone warzywa. Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi czyści organizm ze szkodliwych substancji oraz wzmacnia...

Warzywa

Właściwości soi

Soja znana jest od setek lat. Ostatnio wraca do łask za sprawą trwającej mody na wegetarianizm. Najpierw podbiła Amerykę, by teraz pojawiać się na europejskich stołach. Również w Polsce coraz częściej spożywamy tę rośliną. I słusznie, gdyż...

Warzywa

10 faktów na temat pomidora

(...) ód wszystkich warzyw. Surowe warzywa zawierają go jednak dużo mniej niż przetwory na ich bazie, takie jak koncentrat pomidorowy,...

Warzywa

Warzywa kapustne w diecie człowieka

(...) i skład chemiczny. Według powyższych wyznaczników, warzywa dzielimy na takie grupy, jak: warzywa liściowe, cebulowe ... Właściwości warzyw kapustnych Warzywa kapustne są także bogate w karotenoidy – naturalny barwnik roślinny. Związki te wykazują ... órek przed utlenianiem, które może prowadzić do powstawania zmian nowotworowych. Ponadto, jak już wspomniano w przypadku jarmużu, warzywa ... przede wszystkim reumatycy, palacze, osoby zmagające się często ze stresem. Warzywa kapustne w profilaktyce nowotworów Jednakże z...

Warzywa

Nieznane działanie pomidorów!

Antyoksydanty to niezastąpione składniki diety zwalczające wolne rodniki. Związki te zwiększają odporność organizmu na zakażenia i infekcje, a także chronią przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę oraz choroby...

Warzywa

Zmień dietę dziecka podstępem!

(...) Jest jednak jeden skuteczny sposób na wzbogacenie diety dziecka o warzywa – podstęp. Naukowcy przeprowadzili badania, w których systematycznie dodawali warzywa do ulubionych potraw maluchów. Te – nieświadome zawartości talerza – zjadały ukryte warzywa ze smakiem. Jak przemycić trochę warzyw do diety dziecka? Warzywa to niezbędne składniki diety, szczególnie w społeczeństwach, w których zwiększa się liczba dzieci otyłych. Warzywa pomagają zredukować ilość spożywanych kalorii. Problem w...

Warzywa

Brokuły kontra rak

Jak chronić się przed rakiem? To pytanie zadaje sobie wielu ludzi, którzy chcą uniknąć tej choroby. Profilaktyka raka może wydać się banalna, jednak podstawą jest regularność i konsekwencja. Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta potrafi zdziałać cuda. Ostatnie badania wykazały, że brokuły w diecie to podstawa. Te zielone warzywa są uważane za źródło zdrowia, gdyż zawierają duże ilości fosforu, wapnia, żelaza i chromu. Odkryto również, że zawierają sulforafan. Jest to związek...

Warzywa

Zielone warzywa

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartość odżywcza pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni ... warzywa i owoce na pięć kolorów: białe – seler, pietruszka, czosnek, czerwone – wiśnie, porzeczki, pomidory, ż ... razy dziennie warzyw i dwa razy owoców z każdej grupy kolorystycznej. Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i...

Warzywa

Jedz więcej surowych warzyw!

(...) ólny stan zdrowia. „Żywność w oryginalnej, nieugotowanej postaci jest uważana za żywą – owoce, warzywa, kiełki, nasiona ... lub targowiska w twojej okolicy, gdzie możesz kupić organiczne warzywa i owoce. Znajdź także dobrego dostawcę mięsa. Na pewno są miejsca ... i warzywa, na jakie masz ochotę, i tego samego dnia wyciśnij z nich soki go wypij. Nie kupuj soków, które...

Warzywa

Właściwości pietruszki

(...) pietruszki jest stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza oraz dolegliwości reumatycznych. Świeże warzywa są cenionym...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500