Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

Selen - właściwości, nadmiar, niedobór, źródła pierwiastka w diecie

Selen ma dobroczonny wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Selen ma dobroczonny wpływ na funkcjonowanie organizmu. (123rf)

Selen jest pierwiastkiem w organizmie człowieka, który długo był posądzany o działanie wyłącznie toksyczne. Dopiero w latach 60. XX wieku odkryto jego prawdziwe funkcje i potwierdzono, że w odpowiednim stężeniu odgrywa niezwykle ważne role. W jakich produktach znajdziemy największe ilości selenu?

spis treści

1. Właściwości selenu

Selen odgrywa dużą rolę w organizmie. Wśród licznych właściwości pierwiastka najważniejszą jest wzmacnianie układu odpornościowego. Po zażyciu optymalnych dawek organizm wielokrotnie zwiększa poziom wytwarzanych ciał odpornościowych, limfocytów i makrofagów.

Podobnie jak i inne mikroelementy, selen wspomaga walkę organizmu z różnymi bakteriami i wirusami. Szczególnie zabezpiecza przed wystąpieniem opryszczki i półpaśca.

Selen wchodzi w skład peroksydazy glutationowej, enzymu broniącego błony komórkowe i czerwone ciałka krwi przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Zobacz film: "Właściwości odżywcze orzechów [Specjalista radzi]"

Unieszkodliwianie wolnych rodników zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych w tkankach i narządach. Regularnie przyjmowany zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty, raka odbytu, płuc, szyjki macicy i jajników.

Inne właściwości selenu wiążą się z jego działaniem przeciwzapalnym, powinny go przyjmować szczególnie osoby cierpiące na choroby przewlekłe. Pierwiastek ma dobroczynny wpływ w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów, tocznia, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

Ułatwia usuwanie metali ciężkich z organizmu i bierze udział w wytwarzaniu hormonopodobnych substancji, zapobiegających stanom zapalnym, a zwłaszcza autoagresji reumatoidalnej.

Selen pomaga ustabilizować metabolizm hormonu tarczycy, łagodzi objawy menopauzy i dodaje energii. Tworzy również barierę ochronną skóry przed szkodliwym działaniem słońca.

Ma również wpływ na prawidłowy rozwój płodu, szczególnie jego układu nerwowego oraz odpornościowego, dlatego powinien być uwzględniany w diecie dla kobiet w ciąży.

Zobacz także:

2. Niedobór i nadmiar selenu

Selen należy do mikroelementów, których poziom w organizmie trudno jest utrzymać w optymalnych granicach. Szkodliwy jest niedobór, jak również nadmiar. W dużych dawkach selen jest trujący dla ludzi i zwierząt.

W Kolumbii i w niektórych rejonach Brazylii, gdzie gleba zawiera bardzo duże ilości selenu, występują choroby ludzi i bydła spowodowane jego zbyt dużą ilością. Niedobór i nadmiar selenu powoduje:

  • ból mięśni,
  • osłabienie,
  • ciągłe zmęczenie,
  • częste infekcje,
  • łysienie,
  • uszkodzenia skóry,
  • uszkodzenia paznokci,
  • nadwrażliwość,
  • nudności i wymioty,
  • niepłodność u mężczyzn.

Niedobory selenu przyczyniają się także do rozwoju chorób wątroby i trzustki.

3. Gdzie znaleźć selen?

Selen jest pierwiastkiem nietrwałym w organizmie i w zetknięciu z węglowodanami zwłaszcza prostymi staje się nieprzyswajalny i bezużyteczny dla organizmu. Dlatego osoby regularnie spożywające słodycze pozbawiają się tego cennego biopierwiastka.

Zalecane dzienne spożycie selenu zostało określone na poziomie 45 μg. Jednak większe dawki tego pierwiastka mogą przyjmować kobiety w ciąży, ponieważ u nich zapotrzebowanie rośnie do 400 μg, a w czasie laktacji - 360 μg.

Bardzo dobrym źródłem selenu są drożdże piwne, pod warunkiem, że wcześniej zostaną zalane wrzątkiem. Spożycie dziennie około 2 g drożdży zapewnia odpowiednią dawkę selenu.

Należy pamiętać, że witamina C osłabia wchłanianie selenu. Do takiej sytuacji dochodzi, gdy w organizmie jest jej za dużo. Z kolei witamina E sprawia, że pierwiastek wchłania się łatwiej.

Selen w sporych ilościach można znaleźć w orzechach i nasionach,. Inne źródła to wątróbka, owoce morza, ryby, kiełki i warzywa szczególnie z terenów, gdzie ziemia jest zasobna w selen.

3.1. Selen w borowiku szlachetnym

Produktem, który zawiera najwięcej selenu jest borowik szlachetny. W 100 g suszonego grzyba znajdziemy 3600 μg selenu, natomiast w jego wersji marynowanej ok. 98 μg/100 g.

Jeśli więc masz niedobór tego pierwiastka - jedz borowiki. Uważaj jednak, bo zbyt duża ich ilość wywołuje silne wzdęcia. Jeśli jednak poziom selenu jest u ciebie zbyt wysoki, zrezygnuj z jedzenia tych grzybów.

3.2. Co znajdziemy w orzechach brazylijskich

Dobrym źródłem selenu sa także orzechy brazylijskie. Przyjmuje się, że jeden taki orzech zawiera od 103 do 219 µg selenu. Tak duża rozbieżność wynika z gleby, w jakiej one rosną. Niemniej jednak zjedzenie już jednego orzecha brazylijskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen.

Tego typu orzechy warto jeść także ze względu na zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą stężenie dobrego. Dla porównania, orzechy włoskie zawierają jedynie 1,7 µg selenu.

3.3. Wartości odżywcze łososia

Łosoś to ryba wyjątkowa, na mnóstwo wartości odżwczych i właściwości zdrowotnych, a także sporą dawkę selenu. 100 g świeżego łososia to 32,3 µg selenu. W takiej samej ilości ryby wędzonej tego pierwiastka jest 26 µg.

Łosoś to także źródło witamin A, D, E oraz tych z grupy B. Zawiera także białko i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6.

3.4. Właściwości nasion słonecznika

Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, nasiona słonecznika to nie tylko bogactwo witaminy E i tych z grupy B, ale także selenu. W 100 g nasion znajdziemy ok. 70 µg tego pierwiastka.

Słonecznik powinien znaleźć się w diecie także ze względu na zawartość wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Składniki te zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego i poprawiają pracę układu nerwowego.

3.5. Fenomen jajek

Jaja to fenomen. Jedyną witaminą, jakiej nie zawierają jest witamina C. Są także bogactwem selenu - 100 g tego produktu to 23 µg pierwiastka. Najwięcej jest go oczywiście w żółtku.

Jaja to także cenne pełnowartościowe białko, które jest łatwo przyswajane przez układ pokarmowy człowieka. Zawiera szereg aminkwasów, których organizm potrzebuje do zachowania podstawowych funkcji. Są one bowiem składnikiem budowy tkanek i narządów.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze