Trwa ładowanie...

Cynk skuteczny w leczeniu sezonowych infekcji. Istnieje jednak pewne "ale"

Avatar placeholder
03.11.2021 15:33
Cynk skuteczny w leczeniu sezonowych infekcji. Istnieje jednak pewne "ale"
Cynk skuteczny w leczeniu sezonowych infekcji. Istnieje jednak pewne "ale" (Getty Images)

Obiecujące wyniki badań. Zdaniem naukowców cynk może wspomagać nas podczas sezonowych przeziębień. Analiza wskazuje, że cynk wzmacnia odporność oraz ogranicza objawy od strony układu oddechowego. Nie można go jednak przedawkować. Oto dlaczego.

spis treści

1. Cynk to nowe panaceum na odporność?

Cynk to mikroskładnik należący do grupy metali. W organizmie człowieka naturalnie występuje w bardzo małej ilości, dlatego ważne jest dostarczanie go z zewnątrz. Jest składnikiem bardzo wielu enzymów i aktywuje je do działania.

Cynk to nowe panaceum na odporność?
Cynk to nowe panaceum na odporność? (Getty Images)
Zobacz film: "Badanie poziomu przeciwciał"

Od lat uważa się, że cynk również wzmacnia odporność organizmu i sprawia, że jest on bardziej wydajny, a dzięki temu lepiej chroni się przed jego osłabieniem.

W rzeczywistości jednak badań na ten temat jest niewiele. Kwestią tą zainteresował się zespół naukowców z Uniwersytetu Western Sydney w Australii, który przeprowadził randomizowane badanie. Wykazało ono, że cynk może chronić nas przed sezonowymi infekcjami takimi, jak przeziębienia oraz grypa.

Z innej analizy wynika, że przyjmowanie cynku jako środka zapobiegawczego zmniejsza o 26 proc. ryzyko rozwoju łagodniejszych objawów infekcji wirusowych i o 87 proc. ryzyko rozwoju umiarkowanie ciężkich objawów - cytuje badania "Poradnik Zdrowie".

2. Cynk pomaga, ale jest pewne "ale"

Naukowcy jednak radzą nie wyciągać pochopnych wniosków. Wiele kwestii dotyczących roli cynku w zwalczaniu infekcji wciąż pozostaje niezbadanych. Nie wiadomo też, w jakich dawkach powinien być stosowany.

Jak ostrzegają eksperci, jeśli dojdzie do przedawkowania cynku, pojawiają się typowe objawy zatrucia:

  • bóle głowy,
  • bóle brzucha i nudności,
  • biegunki,
  • wymioty.

Zbyt duże stężenie cynku dodatkowo zaburza gospodarkę miedzi oraz przyczynia się do podwyższenia poziomu cholesterolu LDL (złego).

## Najlepsze źródła cynku

Cynk organiczny znajduje się w wielu produktach spożywczych, szczególnie w owocach morza, rybach oraz mięsie. Bogatym źródłem tego pierwiastka są także wszelkiego rodzaju pestki i nasiona.

Dużą ilość cynku można znaleźć w:

  • pestkach dyni,
  • wątrobie cielęcej,
  • tłustych serach,
  • kaszy gryczanej,
  • jajkach,
  • migdałach,
  • płatkach owsianych,
  • pestkach słonecznika.

Zobacz także: Witamina C i cynk nie wpływają na przebieg COVID-19. Nowe badania

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze