Dieta bogata w błonnik

spis treści
rozwiń

Dieta bogata w błonnik będzie zarówno skuteczna, jak i zdrowa. Niestety, w naszych sklepach króluje głównie żywność wysokoprzetworzona, co oznacza, że niewiele błonnika w niej znajdziemy. Błonnik jest dla człowieka tak cenny głównie dlatego, że bardzo dobrze reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich. Usuwa resztki niestrawionych pokarmów, uwalniając nas przy tym od nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych.

1. Właściwości błonnika

Podstawowe właściwości błonnika:

  1. Pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom, wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Ułatwia to regularne wypróżnianie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu.
  2. Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
  3. Błonnik pokarmowy pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
  4. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych), a nawet substancje rakotwórcze.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Źródła błonnika

Produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso i naturalne przetwory, ryby, mleko i naturalne przetwory, jaja), a także alkohole, masło, oleje i pozostałe produkty tłuszczowe nie zawierają błonnika pokarmowego. Źródłem cennego błonnika pokarmowego są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie) i nasiona roślin strączkowych. Błonnika nie ma m.in. w mięsie, rybach, mleku, jajach, alkoholu. W celu uzupełnienia błonnika można nabyć suplementy zawierające błonnik, zazwyczaj będące w postaci pigułek.

Zawartość błonnika w produktach spożywczych (w gramach na 100 gramów produktu)

  • Produkty zbożowe

Bułka grahamka – 5,4,
Bułka zwykła – 2,2,
Chleb pszenny – 4,5,
Chleb żytni – 5,0,
Pieczywo chrupkie – 6,3,
Makaron – 1,6,
Otręby pszenne – 42,3,
Płatki kukurydziane – 6,5,
Płatki owsiane – 6,9,
Pumpernikiel – 6,4,
Ryż gotowany – 1,0,
Kasza jęczmienna – 1,8,
Kasza manna – 0,7.

  • Warzywa

Burak – 1,7,
Fasola biała – 15,8,
Groszek zielony – 5,8,
Kapusta biała – 2,1,
Marchew – 2,7,
Pomidor – 1,2,
Szparagi – 1,1,
Szpinak – 2,1,
Brukselka – 4,1,
Ziemniak – 1,2.

  • Owoce

Arbuz – 0,2,
Banan – 1,1,
Gruszki – 1,6,
Jabłka – 1,5,
Morele suszone – 10,4,
Rodzynki – 6,5.

Błonnik w diecie to dobry wybór, na dodatek wspomagający zdrowe odchudzanie. Jeśli chcesz schudnąć z błonnikiem, musisz także pamiętać, że błonnik to nie tylko zalety. Duża ilość błonnika w diecie u wielu osób powoduje wzdęcia i gazy jelitowe.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!