Dieta bogata w błonnik

Dieta bogata w błonnik będzie zarówno skuteczna, jak i zdrowa. Niestety, w naszych sklepach króluje głównie żywność wysokoprzetworzona, co oznacza, że niewiele błonnika w niej znajdziemy. Błonnik jest dla człowieka tak cenny głównie dlatego, że bardzo dobrze reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich. Usuwa resztki niestrawionych pokarmów, uwalniając nas przy tym od nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych.

Właściwości błonnika

Podstawowe właściwości błonnika:

Polecane wideo:

  1. Pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom, wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Ułatwia to regularne wypróżnianie się. Żywność zawierająca dużo błonnika pokarmowego pomaga zapobiegać zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom, ponieważ zwiększa zawartość wody w kale, przez co łatwiej go wydalić z organizmu.
  2. Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie dostępu glukozy do krwi, co z kolei zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
  3. Błonnik pokarmowy pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
  4. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych), a nawet substancje rakotwórcze.

Źródła błonnika

Produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso i naturalne przetwory, ryby, mleko i naturalne przetwory, jaja), a także alkohole, masło, oleje i pozostałe produkty tłuszczowe nie zawierają błonnika pokarmowego. Źródłem cennego błonnika pokarmowego są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie) i nasiona roślin strączkowych. Błonnika nie ma m.in. w mięsie, rybach, mleku, jajach, alkoholu. W celu uzupełnienia błonnika można nabyć suplementy zawierające błonnik, zazwyczaj będące w postaci pigułek.

Zawartość błonnika w produktach spożywczych (w gramach na 100 gramów produktu)

  • Produkty zbożowe

Bułka grahamka – 5,4,
Bułka zwykła – 2,2,
Chleb pszenny – 4,5,
Chleb żytni – 5,0,
Pieczywo chrupkie – 6,3,
Makaron – 1,6,
Otręby pszenne – 42,3,
Płatki kukurydziane – 6,5,
Płatki owsiane – 6,9,
Pumpernikiel – 6,4,
Ryż gotowany – 1,0,
Kasza jęczmienna – 1,8,
Kasza manna – 0,7.

  • Warzywa

Burak – 1,7,
Fasola biała – 15,8,
Groszek zielony – 5,8,
Kapusta biała – 2,1,
Marchew – 2,7,
Pomidor – 1,2,
Szparagi – 1,1,
Szpinak – 2,1,
Brukselka – 4,1,
Ziemniak – 1,2.

  • Owoce

Arbuz – 0,2,
Banan – 1,1,
Gruszki – 1,6,
Jabłka – 1,5,
Morele suszone – 10,4,
Rodzynki – 6,5.

Błonnik w diecie to dobry wybór, na dodatek wspomagający zdrowe odchudzanie. Jeśli chcesz schudnąć z błonnikiem, musisz także pamiętać, że błonnik to nie tylko zalety. Duża ilość błonnika w diecie u wielu osób powoduje wzdęcia i gazy jelitowe.

Komentarze (2)
~katarynka
~katarynka 9 miesięcy temu

Z błonnikiem trzeba uważać i pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów. Zdecydowałam się na błonnik rozpuszczalny Psyllicol. Dla mnie jest to jedyna forma do zaakceptowania, bo jest i smaczna i bezproblemowa. Polecam spróbować wersję o smaku pomarańczowym.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu
Zdrowe odżywianie

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Hemoroidy – przyczyny, powikłania, objawy, diagnostyka, leczenie

Metody leczenia hemoroidów

Metody leczenia hemoroidów Odtwórz wideo

oraz dbałość o higienę defekacji. Odpowiednia dieta bogata w błonnik powinna uregulować wypróżnianie oraz pozbyć się zaparć i biegunki. Warto pić

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

, posiadające wiele składników odżywczych. Dieta bogata w produkty wysokobłonnikowe i pełnoziarniste pomaga zmniejszyć ryzyko raka i cukrzycy. Jedz warzywa Jedz (...) są z bardzo korzystnego wpływu na przewód pokarmowy....

Twarz

Zadbaj o swoją cerę

Zadbaj o swoją cerę

Odpowiednia dieta Jedną z najważniejszych rzeczy jest zdrowa dieta bogata w błonnik, owoce i warzywa. Ręce z dala od twarzy! Staraj się nie dotykać rękami twarzy oraz czyścić telefon...

Produkty żywnościowe

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

Najlepsze zimowe produkty na utratę wagi

. Oto kilka z nich. Dynia masłowa Dynia masłowa jest niezwykle bogata w sycący błonnik i względnie uboga w kalorie - tylko 45 kcal na 100 g! Oznacza (...) tym samym do podjadania po obiedzie. Gruszki Gruszki, podobnie...

Dieta w chorobach prostaty

Profilaktyka raka gruczołu krokowego

Profilaktyka raka gruczołu krokowego Odtwórz wideo

się bardzo trudne, a czasami wręcz niemożliwe. Profilaktyka w leczeniu raka gruczołu krokowego to m.in.: aktywność fizyczna, zdrowa dieta bogata w błonnik, owoce i warzywa oraz zmiana stylu życia.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

dla owoców morza, drobiu oraz mięsa. Bogata jest również w błonnik, który pomaga w pracy przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu (...) składników odżywczych, takich jak białko oraz błonnik,...

Dieta przyszłej mamy

Warzywa dla kobiety w ciąży

Warzywa dla kobiety w ciąży

Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas ciąży jest bardzo ważne. Warzywa są kluczową częścią codziennej diety. Mięso, jajka i ryby są dobrym źródłem białka i minerałów, ale zalety spożywania świeżych warzyw nie mogą być ignorowane....

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

ryżowa Komosa ryżowa jest bogata w białka, żelazo, zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe omega-3 i błonnik. Komosą ryżową można zastąpić ziemniaki (...) , ponieważ zachowują ważne składniki odżywcze, m.in. błonnik,...