Trwa ładowanie...

Dieta cebulowa

Dieta cebulowa
Dieta cebulowa (iStock)

Dieta cebulowa to zdrowa dieta odchudzająca. Opiera się na warzywach cebulowych, do których należą m.in.: szczypior, czosnek i por. Warzywa te (z wyjątkiem czosnku) nie są kaloryczne, ale za to bogate w substancje odżywcze. Bezpieczna dieta trwa 2-3 tygodnie i może pomóc schudnąć 0,5-1 kilograma w ciągu tygodnia. Ten sposób żywienia dostarcza organizmowi 1100 kcal w ciągu dnia. Nie jest polecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz osobom, które mają tendencję do wzdęć.

spis treści

1. Charakterystyka diety cebulowej

Dieta cebulowa została wymyślona przez Kanadyjczyków, którzy zauważyli, że częste jedzenie warzyw cebulowych w odpowiednich proporcjach pozwala na szybkie spalanie tkanki tłuszczowej oraz poprawia przemianę materii. Cebula nie zawiera dużo kalorii, ale za to ma dużą wartość odżywczą. Jest bogata w witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera insulinę i oligofruktozę. Polecana jest dla osób z nadwagą i otyłością. Dieta cebulowa obejmuje kurację siedmiodniową. Podstawą diety jest zupa cebulowa, która poprawia przemianę materii oraz podnosi odporność organizmu. Potrawa oczyszcza układ trawienny, nie wolno jej solić. Przygotowanie zupy cebulowej jest proste i szybkie, a jedna porcja wystarczy na kilka dni. Skuteczna dieta odchudzająca nie wymaga dużych nakładów finansowych. Warzywa każdy ma w swoim domu. Przeciwwskazania do diety cebulowej obejmują osoby, które mają problemy z układem pokarmowym (tj. wzdęcia, zaparcia) oraz kobiety w ciąży i karmiące.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Jadłospis w diecie cebulowej

Dzień z cebulą białą

  • Śniadanie: 2 cienkie kromki chleba graham, 2 cienkie plasterki sera żółtego, sałatka z pomidorów z cebulką (2 średnie pomidory, 2 cebulki dymki), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
  • Drugie śniadanie: Gruszka, szklanka herbaty bez cukru.
  • Obiad: Filet z indyka (120 g) obsmażony na patelni teflonowej bez tłuszczu, z 2 łyżkami brązowego ryżu i surówką z kapusty włoskiej, szklanka wody mineralnej.
  • Podwieczorek: Banan, szklanka wody niegazowanej.
  • Kolacja: Omlet, szklanka zielonej herbaty.

Dzień z cebulą czerwoną

  • Śniadanie: Kromka chleba żytniego, pasta jajeczna z sardynką, szklanka maślanki naturalnej.
  • Drugie śniadanie: Jabłko, szklanka zielonej herbaty.
  • Obiad: Sałatka z tuńczyka.
  • Podwieczorek: Mały jogurt naturalny z ziarnami zbóż, 2 łyżki otrębów pszennych.
  • Kolacja: Grillowany dorsz, surówka z kalarepki i cukinii, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

Dzień ze szczypiorkiem

  • Śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego, serek twarogowy light wymieszany z łyżką szczypiorku, ½ papryki czerwonej, pomidor, szklanka mleka 0,5%.
  • Drugie śniadanie: Mandarynka, kiwi, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Obiad: 2 małe ziemniaki posypane szczypiorkiem, 120 g obsmażonej na patelni teflonowej cielęciny, sałata lodowa na ostro.
  • Podwieczorek: 10 śliwek, szklanka herbaty owocowej.
  • Kolacja: Sałatka z sosem szczypiorkowym.

Dzień z czosnkiem

  • Śniadanie: Sałatka owocowa, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Drugie śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 plasterki szynki z kurcząt, ½ papryki, 6 pomidorków koktajlowych, szklanka herbaty bez cukru.
  • Obiad: Kurczak pieczony nacierany czosnkiem z przyprawami, kasza jęczmienna perłowa (1/3 torebki), ½ brokułu gotowanego na parze, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Podwieczorek: Koktajl z maślanki (150 ml), pomarańczy i łyżeczki miodu.
  • Kolacja: Zupa warzywna.

Dzień z porem

  • Śniadanie: Koktajl z owoców mieszanych (banan, 5 truskawek, kiwi, mandarynka, kubek jogurtu naturalnego, 2 łyżki otrębów śliwkowych).
  • Drugie śniadanie: Kromka pieczywa chrupkiego, plasterek sera żółtego, mały ogórek zielony, 3 rzodkiewki, liście sałaty, szklanka herbaty zielonej.
  • Obiad: Indyk zapiekany z papryką, ½ szklanki makaronu razowego, sałatka z pora i ananasa, szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Podwieczorek: Szklanka maślanki owocowej.
  • Kolacja: Morszczuk duszony w porach, sałatka z papryki.

Dieta cebulowa poprawia odporność organizmu. Jest szczególnie polecana w okresie jesienno-zimowym. Niestety, może powodować wzdęcia – ze względu na dużą zawartość czosnku.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze