Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta na dobry wzrok

Avatar placeholder
18.06.2019 13:06
Dieta na dobry wzrok
Dieta na dobry wzrok (123RF)

Każda dieta na wzrok powinna być bogata w warzywa i owoce, ponieważ są one cennym źródłem antyutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników. Zdrowe oczy to jedna z oznak dobrego funkcjonowania organizmu. Właściwe odżywianie pozytywnie wpływa na wzrok, co ma duże znaczenie zwłaszcza dla osób, które dużo czasu spędzają przed komputerem lub oglądają telewizję. Dieta dla oczu jest również przydatna w przypadku osób, których oczy są zaczerwienione pod wpływem zanieczyszczonego powietrza (pełnego alergenów i dymu tytoniowego). Jak powinna wyglądać dieta na dobry wzrok?

spis treści

1. Witaminy na wzrok

Witaminy i mikroelementy, które mają wpływ na dobry wzrok to:

  • Witamina E – jest najsilniejszym przeciwutleniaczem spośród witamin, zapobiega utlenianiu witaminy A. Obecna jest w olejach roślinnych (oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej rzepakowy), orzechach, ziarnach słonecznika.
  • Witamina A – również neutralizuje wolne rodniki w komórkach, w ten sposób uzupełnia działanie witaminy E. Jest też potrzebna do prawidłowego funkcjonowania i odnowy receptorów odbierajacych bodźce świetlne oraz barwne, co warunkuje zdolność poprawnego widzenia. Niedobór witaminy A jest przyczyną kurzej ślepoty (niewidzenie po zmroku).
  • Witamina C – poprawia odżywianie soczewki i działa regulująco na proces wytwarzania łez. Najwięcej jest jej w czarnej porzeczce, czerwonej papryce oraz surowych warzywach.
  • Cynk – dzięki niemu oko szybciej przyzwyczaja się do zmiany oświetlenia i ciemności, natomiast jego brak wpływa na pogorszenie wzroku. Znaleźć go można przede wszystkim w ostrygach, rybach, drobiu.
  • Miedź – wykazuje działanie przeciwutleniające, jest w składzie wielu enzymów o działaniu antyoksydacyjnym. Miedź znajdziesz w owocach morza, orzechach, grzybach.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Dieta na wzrok

Negatywnie na ostrość widzenia wpływa brak w naszej diecie „antyoksydantów” (antyutleniaczy), które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników. To takie substancje, jak: witaminy i quasi-witaminy (np. antocyjany, luteina, kwercetyna itp.). Szczególnie cenne są antocyjany borówki (czarnej jagody), czyli luteina. Zielona herbata również posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Liczne polifenole, które zawiera ta herbata, chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. W diecie na wzrok powinniśmy ograniczyć zawartość soli, ponieważ nadciśnienie uszkadza naczynia krwionośne znajdujące się w oku, prowadząc do ślepoty.

Stosowanie diety na wzrok, urozmaiconej w ciemne warzywa i owoce, pomoże ci łagodzić podrażnienia oczu. Jednak nie zapominaj o nawadnianiu organizmu oraz nie przebywaj długo przed ekranem komputera lub telewizora. Gdy problemy z widzeniem nie ustępują lub się nasilają, należy udać się do okulisty.

Następny artykuł: Suplementy diety na oczy
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze