Dieta przed ciążą

Jeśli planujesz ciążę, warto, abyś przyjrzała się swojej diecie. Ciąża to czas wielkich przemian, zwłaszcza w organizmie kobiety. W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i inne składniki mineralne, dlatego spożywanie nawet dwukrotnie większej niż zwykle ilości pożywienia nie gwarantuje zaspokojenia potrzeb kobiecego organizmu. Nie chodzi bowiem o to, abyś jadła za dwoje, tylko dla dwojga. Wiąże się to z takim doborem składników pokarmowych, które zabezpieczą ciebie przed niedoborami i wpłyną korzystnie na przebieg przyszłej ciąży.

Zobacz film: "Przekarmianie dzieci"

1. Zbilansowana dieta przed zajściem w ciążę

Twoja dieta przed zajściem w ciążę powinna być zbilansowana, a zatem różnorodna, bogata w witaminy i składniki mineralne. Najlepiej, jeśli będziesz wybierać pokarmy z największą zawartością potrzebnych elementów w porównaniu z ilością dostarczanych kalorii. Zaleca się regularne spożywanie 5-6 niewielkich posiłków dziennie, zawierających owoce, warzywa, węglowodany złożone, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, chude mięsa, drób, ryby i produkty mleczne. Szczególnie warto zwrócić uwagę na zwiększoną ilość nabiału w diecie kobiety planującej zostać mamą. Mleko i jego przetwory są bogatym źródłem wapnia. Bardzo istotne jest też przyjmowanie zwiększonej ilości wody, przynajmniej dwóch litrów dziennie.

Warto wymienić najważniejsze witaminy, makro- i mikroelementy, niezbędne w okresie starań o zajście w ciążę i w czasie samej ciąży:

  • Kwas foliowy, niezbędny do produkowania komórek i prawidłowego wzrostu dziecka. Regularne spożywanie kwasu foliowego przed zajściem w ciążę zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju wad u płodu. Kwas foliowy znajduje się m.in.: w musli z suszonymi owocami, w brokułach, w szpinaku.
  • Jod to główny składnik hormonu tarczycy, który odpowiada za wzrost, różnicowanie i regulację metaboliczną. Największym źródłem jodu są ryby, np. dorsz czy halibut.
  • Żelazo jest niezbędne do syntezy hemoglobiny – białka krwinek czerwonych, które przenosi tlen do innych komórek. Ponadto kobiety ciężarne mają zwiększoną objętość krwi nawet o 40 proc., dlatego właśnie ich organizm potrzebuje większej ilości żelaza, aby mógł wytwarzać więcej hemoglobiny. Żelazo znajdziemy w mięsie wołowym, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych i warzywach. Warto przy tym pamiętać, że produkty bogate w witaminę C ułatwiają przyswajanie żelaza przez organizm.
  • Wapń jest wykorzystywany w czasie ciąży i laktacji do budowy kości płodu, wytwarzania mleka i uzupełniania zapasów wapnia w organizmie matki. Wapń znajdziesz m.in. w wodzie niskozmineralizowanej oraz w przetworach mlecznych.
  • Magnez odgrywa kluczową rolę w mineralizacji kości i w licznych procesach metabolicznych. Spożywanie wystarczającej ilości magnezu sprzyja prawidłowemu trawieniu i jest istotne dla naturalnego przebiegu ciąży. Magnez zawierają m.in.: orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste.
  • Cynk to podstawowy składnik licznych enzymów, biorących udział w metabolizmie białek i tłuszczów. Ponadto cynk jest istotny w gospodarce hormonalnej i w układzie odpornościowym. Źródłem cynku są: mięso, ryby (np. dorsz), sery.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego, siatkówki oka oraz korzystnie wpływają na samopoczucie kobiety w czasie ciąży i po porodzie. Bogate w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie, np.: makrela, dorsz, łosoś, halibut.

2. Problemy z płodnością a dieta

Młode kobiety prowadzą konsumpcyjny tryb życia, w którym rzadko znajdują czas na celebrowanie posiłków, ze szczególnym uwzględnieniem wszystkich wartościowych składników pokarmowych w diecie. Dodatkowo wypijają przynajmniej kilka lampek wina w tygodniu, palą papierosy, nie uprawiają żadnego sportu i żyją w ciągłym stresie i biegu. Wiele kobiet ma problemy z wagą, samopoczuciem psychofizycznym i ze zdrowiem. Nawet stosowanie zbilansowanej diety na kilka miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę nie gwarantuje upragnionych dwóch kresek na teście ciążowym. Może to wynikać ze swoistego wyczerpania organizmu i zwiększonego zapotrzebowania na regenerację wszystkich jego komórek. Dlatego racjonalne odżywianie i dbałość o dobór składników jest tylko pierwszym krokiem do sukcesu. Drugim powinno być radykalne ograniczenie niezdrowych nawyków.

Dieta przed ciążą
Dieta przed ciążą (Zdjęcie autorstwa Didriks / CC BY 2.0)

mgr Anna Czupryniak

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy