Dieta przed ciążą

Jeśli planujesz ciążę, warto, abyś przyjrzała się swojej diecie. Ciąża to czas wielkich przemian, zwłaszcza w organizmie kobiety. W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i inne składniki mineralne, dlatego spożywanie nawet dwukrotnie większej niż zwykle ilości pożywienia nie gwarantuje zaspokojenia potrzeb kobiecego organizmu. Nie chodzi bowiem o to, abyś jadła za dwoje, tylko dla dwojga. Wiąże się to z takim doborem składników pokarmowych, które zabezpieczą ciebie przed niedoborami i wpłyną korzystnie na przebieg przyszłej ciąży.

1. Zbilansowana dieta przed zajściem w ciążę

Twoja dieta przed zajściem w ciążę powinna być zbilansowana, a zatem różnorodna, bogata w witaminy i składniki mineralne. Najlepiej, jeśli będziesz wybierać pokarmy z największą zawartością potrzebnych elementów w porównaniu z ilością dostarczanych kalorii. Zaleca się regularne spożywanie 5-6 niewielkich posiłków dziennie, zawierających owoce, warzywa, węglowodany złożone, produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, chude mięsa, drób, ryby i produkty mleczne. Szczególnie warto zwrócić uwagę na zwiększoną ilość nabiału w diecie kobiety planującej zostać mamą. Mleko i jego przetwory są bogatym źródłem wapnia. Bardzo istotne jest też przyjmowanie zwiększonej ilości wody, przynajmniej dwóch litrów dziennie.

Zobacz film: "Witaminy w ciąży"

Warto wymienić najważniejsze witaminy, makro- i mikroelementy, niezbędne w okresie starań o zajście w ciążę i w czasie samej ciąży:

  • Kwas foliowy, niezbędny do produkowania komórek i prawidłowego wzrostu dziecka. Regularne spożywanie kwasu foliowego przed zajściem w ciążę zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju wad u płodu. Kwas foliowy znajduje się m.in.: w musli z suszonymi owocami, w brokułach, w szpinaku.
  • Jod to główny składnik hormonu tarczycy, który odpowiada za wzrost, różnicowanie i regulację metaboliczną. Największym źródłem jodu są ryby, np. dorsz czy halibut.
  • Żelazo jest niezbędne do syntezy hemoglobiny – białka krwinek czerwonych, które przenosi tlen do innych komórek. Ponadto kobiety ciężarne mają zwiększoną objętość krwi nawet o 40 proc., dlatego właśnie ich organizm potrzebuje większej ilości żelaza, aby mógł wytwarzać więcej hemoglobiny. Żelazo znajdziemy w mięsie wołowym, roślinach strączkowych, produktach pełnoziarnistych i warzywach. Warto przy tym pamiętać, że produkty bogate w witaminę C ułatwiają przyswajanie żelaza przez organizm.
  • Wapń jest wykorzystywany w czasie ciąży i laktacji do budowy kości płodu, wytwarzania mleka i uzupełniania zapasów wapnia w organizmie matki. Wapń znajdziesz m.in. w wodzie niskozmineralizowanej oraz w przetworach mlecznych.
  • Magnez odgrywa kluczową rolę w mineralizacji kości i w licznych procesach metabolicznych. Spożywanie wystarczającej ilości magnezu sprzyja prawidłowemu trawieniu i jest istotne dla naturalnego przebiegu ciąży. Magnez zawierają m.in.: orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste.
  • Cynk to podstawowy składnik licznych enzymów, biorących udział w metabolizmie białek i tłuszczów. Ponadto cynk jest istotny w gospodarce hormonalnej i w układzie odpornościowym. Źródłem cynku są: mięso, ryby (np. dorsz), sery.
  • Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego, siatkówki oka oraz korzystnie wpływają na samopoczucie kobiety w czasie ciąży i po porodzie. Bogate w kwasy omega-3 są tłuste ryby morskie, np.: makrela, dorsz, łosoś, halibut.

2. Problemy z płodnością a dieta

Młode kobiety prowadzą konsumpcyjny tryb życia, w którym rzadko znajdują czas na celebrowanie posiłków, ze szczególnym uwzględnieniem wszystkich wartościowych składników pokarmowych w diecie. Dodatkowo wypijają przynajmniej kilka lampek wina w tygodniu, palą papierosy, nie uprawiają żadnego sportu i żyją w ciągłym stresie i biegu. Wiele kobiet ma problemy z wagą, samopoczuciem psychofizycznym i ze zdrowiem. Nawet stosowanie zbilansowanej diety na kilka miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę nie gwarantuje upragnionych dwóch kresek na teście ciążowym. Może to wynikać ze swoistego wyczerpania organizmu i zwiększonego zapotrzebowania na regenerację wszystkich jego komórek. Dlatego racjonalne odżywianie i dbałość o dobór składników jest tylko pierwszym krokiem do sukcesu. Drugim powinno być radykalne ograniczenie niezdrowych nawyków.

mgr Anna Czupryniak

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!