Trwa ładowanie...
Przejdź na WP

Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych?

Wchodzisz do sklepu. Chcesz zrobić drobne zakupy, np. kupić jogurt. Stajesz przed półką pełną kolorowych opakowań z kilkunastoma jogurtami. Który wybrać? Który będzie dobry i zdrowy? Jak nie zgubić się w gąszczu produktów? To proste! Warto wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet. Dzięki niemu możemy kontrolować np. ilość cukru kryjącego się praktycznie w każdym produkcie. Badania NFZ pokazują, że właśnie cukru spożywamy ponad 44,5 kg rocznie.

1. Obiecanki cacanki

"Bez cukru", "fit" i "eko" – producenci mogą obiecywać najlepszy skład na rynku, a na opakowaniu umieścić zdjęcie zboża kołyszącego się na wietrze, aby zachęcić konsumenta do wyboru właśnie tego produktu.

Jednak każdy producent ma obowiązek poinformować nas, co znajduje się w jego produkach. Dlatego tak ważne jest, aby czytać etykiety i ocenić, czy produkt jest wartościowy dla naszego zdrowia. Ta przydatna umiejętność znacznie zwiększy naszą świadomość i bezpieczeństwo. Porównując skład produktów zwycięży rozsądek i wybierzemy ten zdrowszy. Jest to najlepsza profilaktyka dla naszego zdrowia. Świadomy wybór pozwoli pozbyć się z naszego talerza konserwantów i ograniczyć spożywanie cukru i soli.

2. Jak czytać etykiety?

Należy pamiętać, że skład ułożony jest pod względem ilości występowania. To bardzo ważne. Kiedy czytasz etykietę płatków śniadaniowych, na pewno zobaczysz tam cukier. Wybierz produkt, który będzie zawierał go jak najmniej. Na co jeszcze zwrócić uwagę, sięgając po produkt spożywczy:

• Trzy pierwsze pozycje – ważne, aby były na nich wymienione składniki, których się spodziewamy. Kiedy chcemy kupić sałatkę warzywną, wybierzmy taką, która w składzie ma jak najwięcej warzyw..

• Konserwanty – substancje chemiczne dodawane do żywności w celu poprawienia jej walorów określane są symbolem E. Wśród nich są m.in. barwniki i emulgatory. Im jest ich mniej, tym lepiej.

• Kaloryczność produktu – podawana jest na 100 g produktu oraz proporcjonalnie do objętości całego opakowania. Niektórzy producenci, np. czekolad, podają również wartość energetyczną w jednej kostce. Ilość kalorii jest powiązana m.in. z ilością cukru.

• Węglowodany, w tym cukry – cukier kryje się pod ponad 80 nazwami. Przeciętny Polak w ciągu roku spożywa go aż 44,5 kg! Owszem, kawę, czy herbatę słodzimy rzadziej, ale konsumujemy cukier nieświadomie, w produktach przetworzonych, np. kolorowych, napojach gazowanych. Dlatego szczególną uwagę powinniśmy zwracać właśnie na zawartość cukrów w produktach, które kupujemy. Listę nazw, pod którymi się kryje, znajdziesz TUTAJ (link do art. O cukrze dla NFZ).

• Wartość odżywcza produktu – zwykle przedstawione są za pomocą tabeli, która wskazuje wartość energetyczną, zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu podawaną w gramach.

3. Co z alergenami?

Zastanawiasz się, dlaczego producent ostrzega przed minimalną zawartością selera, soi czy glutenu? To efekt coraz częstszego występowania alergii wśród konsumentów.

Informacje o składnikach alergennych w składzie produktu są niezbędne, aby zapobiec ewentualnej reakcji alergicznej. Do takich składników zaliczamy: zboża zawierające gluten, skorupiaki i mięczaki, jaja, ryby, orzechy, soję, mleko, seler, gorczycę, nasiona sezamu, łubin.

4. Zdrowy nawyk

Czytanie etykiet ma same plusy i może stać się zdrowym nawykiem, za który twój organizm ci podziękuje. Zdrowe jedzenie jest dostępne dla wszystkich, nie musi być drogie, a jego wybór nie zajmuje dużo czasu. Wymaga tylko zbudowania wiedzy i świadomości. Warto jednak wiedzieć, co jemy, ponieważ właściwe żywienie jest jedną z podstaw zdrowego stylu życia.

Artykuł powstał we współpracy z NFZ

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy